Maskrosor kan behandla eksem enligt studie

En studie från 2010 visade en lovande naturlig behandling för eksem: maskrosor. Lär dig mer om denna studie och hur du använder maskrosor i din kost för att hjälpa dig att avgifta levern och minska inflammation som orsakas av eksem.
Maskrosor kan behandla eksem enligt studie

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Maskrosor är en mångsidig kur som har använts i nästan tusen år. De kan behandla allt från leversjukdomar till matsmältningssmärtor och även hudproblem. Tro det eller ej, men fördelarna är större än vad du kan tänka dig och forskare har nyligen pratat om dess fördelar.

En av dessa har att göra med eksem. “Eksem” är den generella termen för att definiera dermatit, eller hudinflammation. Som du redan vet finns det många typer av dermatit. Men det är viktigt att veta att eksem och psoriasis är helt olika processer. Det är många som tror att dessa två tillstånd är likartade.

Psoriasis har att göra med att huden fjällar och ibland blir vitare. Det kräver en annorlunda behandling än för eksem. Därför är maskrosor inte lika effektivt för psoriasis som för dermatit. Faktum är att avdelningen för dermatologi vid Odenses universitet har utfört en intressant studie, som slog fast att maskrosor kan hjälpa de som lider av eksem.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad de upptäckte.

Maskrosor är naturliga renare

Studien vi pratar om började 2010 med 20 personer. Alla hade någon form av eksem som karaktäriserades av blåsor som gav en brännande känsla. Efter 4 veckor fick de koncentrerad maskrosjuice. Några dagar efter att de hade börjat behandlingen märkte patienterna att tillståndet förbättrades.

Efter en månad hade alla blåsorna försvunnit. Faktum är att studien visade att maskrosor har en fantastisk effekt på denna typ av eksem. Maskrosens medicinska effekter baseras på följande egenskaper.

Maskrosor har mikrobiell verkan

maskrosor på fat

Tro det eller ej, men maskrossalva har alltid använts för att behandla hudsjukdomar. Salvan används för både ytlig applicering och som te. Det är en effektiv behandling tack vare den antimikrobiella verkan. Det är även en alkalisk huskur. Det innebär att maskrosorna kan rena kroppen och lindra hormonella problem som börjar som hudsjukdomar.

Maskrosor har en antioxidativ effekt

Antioxidanterna verkar direkt på hudens celler för att minska inflammation. Maskros hjälper också till att reparera vävnad som orsakas av dermatit, tack vare innehållet av vitamin A, C, D och B samt näringsämnen som magnesium, järn, zink och kalcium.

Maskrosors positiva effekt på levern och huden

När levern inte längre kan filtrera gifter ordentligt visar det sig på huden. Att dricka maskroste regelbundet hjälper levern eftersom det innehåller en stor mängd antioxidanter som vitamin C och luteolin. Genom att stärka dina leverfunktioner stärker du även dina försvar. Med andra ord optimerar du ditt immunförsvar för att kunna motverka eksem.

Hur man dricker te på maskros för att linda dermatit eller eksem

Te på maskros

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 tesked maskrosor

Tillredning

  • Koka först upp vattnet.
  • När det har börjat koka lägger du i maskrosorna.
  • Låt sjuda i 15 minuter och svalna i ytterligare 5.
  • Du kan lägga till lite honung om du vill.

När man bör dricka det

kopp med te

Det rekommenderas att man dricker det varje kväll. Som vi redan har sagt finns det en relation mellan din lever och din hud. Med det sagt är det bäst att dricka det innan man går till sängs. På så sätt regenereras och avgiftas kroppen. Det är viktigt att man dricker det varje kväll för bästa resultat.

På så sätt blir kroppen van dig det och du harmoniserar din kropps avgiftande funktioner. Det hjälper till att minska eksem som orsakas av inflammation.

När du inte bör dricka maskroste

Njursten

njursten

Maskrosor innehåller mycket oxalater som orsakar njursten. Om du har lätt för att få njursten ska du undvika maskroskuren.

Halsbränna

Kuren stimulerar även magsyror, så du ska därför undvika den om du har problem med magsyror.

Magsår

Om du lider av magsår ska du inte dricka det heller. Anledningen är densamma: det stimulerar dina magsyror. Kom ihåg att maskrosor inte ska kombineras med vissa typer av medicin. Litium och antibiotika är två exempel.

Det är också viktigt att du först konsulterar din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García-Navarro, X.; Corella, F.; Roé, E.; Dalmau, J. y Puig, Ll. (2006). “Dishidrosis”, Farmacia Profesional, 20 (4): 70-72.
  • Paulsen, E. (2010). “Dandelion Juice in the Treatment of Dyshidrotic Hand Eczema” (En fase de ensayo, en el Hospital Universitario de Odense, Dinamarca). En https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00442091. Recuperado el 28/12/2018.
  • Ulubelen, A.; Miski, M.; Neuman, P., and Mabry, T. J. (1979). “Flavonoids of Salvia tomentosa (Labiatae)”, Journal of Natural Products, 42 (4): 261-263.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.