Bekämpa slem med en honungs- och morotssirap

Är du förkyld? Är du trött på allt jobbiga slem? Tack vare vitaminerna som hittas i morötter och honung är kombinationen av dem en perfekt kur för att förebygga och behandla slem samt andra andningsproblem.
Bekämpa slem med en honungs- och morotssirap
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Slem är ett vanligt symptom på förkylningar och andra sjukdomar som regelbundet påverkar andningssystemet. Det är en kroppsvätska som innehåller glykoprotein, antikroppar och andra ämnen, men som ibland kan leda till problem. Därför finns det situationer där man kan behöva bekämpa slem.

Dess huvudsakliga funktion är att hålla luftvägarna smorda och skyddade från externa inkräktare. När för mycket produceras kan det dock bli rätt irriterande. Detta eftersom det blir tjockare och din kropp försöker bli av med det genom att hosta upp det.

Lyckligtvis finns det många kurer som kan bekämpa slem och förhindra att det påverkar din hälsa. Ett av dessa alternativ är en naturlig sirap som görs på morötter och honung. Kuren är välkänd för att vara effektiv i att ta hand om allt slem.

Idag vill vi prata om ett enkelt recept som du kan göra hemma.

Hemgjord honungs- och morotssirap för att bekämpa slem

Kvinna med feber

Hemgjord sirap och hostmedicin har varit ett naturligt alternativ för att hantera symptom på influensa, förkylningar och andra andningsproblem under lång tid. Dessa kurer innehåller ingredienser med antiinflammatoriska och slemlösande effekter som gör dem perfekta för att lindra halsont, överdrivet slem och blockage i luftvägarna.

Denna, gjord på morot och honung, är ett av de effektivaste och nyttigaste valen. Detta eftersom sirapen både tar hand om symptom såsom hosta samt stärker ditt immunförsvar för att bekämpa källan till sjukdomen.

Glas med morotsjuice

Först ska vi ta en titt på de många fördelarna med morötter:

 • Morötter är en naturlig källa till vitamin A, C och B, som är kända för sina antioxidativa och skyddande roller i kroppen.
 • De innehåller betakaroten – en beståndsdel som utöver att vara bra för synen även hjälper till att förbättra immunsvaret mot virus och bakterier.
 • De är även utmärkta för att reglera kolesterolnivåerna i blodet och främja elimineringen av kvarhållna gifter.
 • De tillhandahåller dessutom en avsevärd mängd fibrer, vilket behövs för att hålla igång matsmältningen.
 • Vidare innehåller de antiinflammatoriska ämnen. Dessa bidrar till rensning av luftvägarna för att lindra symptomen snabbare.

Hur man gör sin egen sirap på honung och morot

Denna hemgjorda sirap kräver varken mycket tid eller pengar att göra. Morötter och honung finns dessutom i matbutiker och marknader året runt, och detta till bra priser.

Med det sagt är det viktigt att kolla kvaliteten på honungen. Detta eftersom vissa kommersiella produkter görs med sirap eller raffinerat socker. Konsistensen må vara densamma, men näringsinnehållet är rätt lågt och gör inte speciellt mycket för din hälsa.

Även om det kostar lite mer är det alltid bäst att välja 100% ekologisk honung.

Ingredienser

 • 400 g morötter
 • 5 matskedar ekologisk honung

Beredning

 • Tvätta morötterna väl, hacka dem i småbitar och lägg dem i en gryta med vatten.
 • Låt koka tills morötterna är mjuka.
 • Ta ur morötterna och mosa dem med en gaffel eller sked.
 • Häll sedan purén i en glasflaska och blanda med honungen.
 • Täck avslutningsvis över behållaren och låt stå i en dag innan du konsumerar.

Användning

 • Ta 4-5 matskedar sirap dagligen för att bekämpa slem.
 • För att använda sirapen preventivt kan du ta en matsked dagligen, helst för sig själv.
 • Om du tycker att sirapen är för söt kan du blanda med 12 cl ljummet vatten.

Vi rekommenderar att läsa: Lär dig att odla morötter hemma

Kom ihåg:

Kuren ska inte användas av personer med okontrollerat blodsocker. Honung tenderar att göra sådana tillstånd värre. Vi rekommenderar heller inte att patienter som behandlas med vätskedrivande använder sirapen. Det kan ge oönskade resultat.

Generellt är det ett bra alternativ för att stärka försvaren hos barn och vuxna. Kuren tillhandahåller trots allt många näringsämnen såväl som har en god smak.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.