Hur man gör nyttig mat åt bebisar: tio alternativ

Att laga nyttig mat till ditt barn är enklare än du kanske tror. I denna artikel kommer du få de bästa tipsen och några nya idéer du kan använda dig av.
Hur man gör nyttig mat åt bebisar: tio alternativ

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Om du redan börjat komplettera din bebis kost med vanlig mat så bör du läsa denna artikel. Här kommer du lära dig att göra nyttig mat åt bebisar utan större ansträngning.

Ta en titt på dessa alternativ, men tänk på att alltid tala med din barnläkare innan du provar något nytt. Det är även värt att det är nu bebisen börjar utveckla sitt smaksinne, så det är värt att prova en rad olika smaker.

Du kan givetvis anpassa dessa recept efter mat din bebis redan provat och gillar. Kom ihåg att det är rekommenderat att lägga till rätter en i taget för att upptäcka eventuella matallergier.

Att göra nyttig mat åt bebisar

Gör nyttig mat åt bebisar

Denna lista är bara ett exempel. Följ rekommendationerna från din barnläkare när du introducerar ny mat till ditt barn.

Innan du börjar göra dessa nyttiga recept är det viktigt att känna till vilka livsmedel du kan lägga till i ditt barns kost beroende på dess ålder.

Låt oss ta en titt på några allmänna förslag:

 • Upp till 6 månaders ålder: nästan enbart bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Även om du matar med flaska ska du bara gradvis lägga till lite barnmat i kosten mellan 4 och 6 månader.
 • Mellan 6 och 12 månader: frukter, grönsaker, spannmål, baljväxter, ägg, kött, kyckling, fisk och olivolja.
 • Mellan 12 och 24 månader: mjuk ost, yoghurt och mjölk.
 • 3 år och uppåt: nötter, äppelbitar, rå morot, etc.

Tips för att göra nyttig mat åt bebisar

Använd grönsaker i nyttig mat åt bebisar

När du handlar

 • Köp färsk frukt och grönsaker och försök att använda dem inom tre dagar så att de bibehåller sina egenskaper.
 • Välj magert kött. Ett bra sätt att tillreda nyttig mat åt bebisar är att välja magert kött utan för mycket fett. Om det krävs kan du skära av fettet innan du tillagar. Tala med din barnläkare för att få reda på de bästa alternativen och kvantiteterna för ditt barn.
 • Om du använder dig av BLW (baby-led weaning) ska du komma ihåg att använda mjukt kött i små bitar. Glöm inte att tala med din läkare om vad du planerar att använda.

När du tillagar

Hygien är viktig vid matlagning

Hygien är viktigt vid matlagning.

 • Kom ihåg att tvätta frukterna och grönsakerna, rengöra arbetsytorna och använda rena redskap för all mat. Det är viktigt att undvika kontaminering av maten.
 • Minimera mängden salt du använderMängderna du använder bör vara minimala för att undvika att barnets njurar tar skada. Fram till ett års ålder bör barnets intag inte överskrida 1 gram om dagen. De kan konsumera upp till 2 gram vid tre års ålder.
 • Välj olivolja istället för andra fetter. Olivolja har enkelomättade fettsyror, omättade fettsyror och vitamin E. Att konsumera oraffinerad olivolja är alltid rekommenderad i små mängder när man börjar komplettera bebisens kost.
 • Du kan använda olivolja för att koka, baka och steka (så länge du använder minimalt med fett).

Andra idéer

 • Använd buljong: grönsaksbuljong kan vara fantastisk när du tillagar ris eller andra spannmål, som quinoa. Buljong kan ge spannmål många spännande smaker.
 • Lägg till mjölk i puréer: om du försöker göra puré till ditt barn så kanske du märker att den blir för tjock. Tillsätt vatten eller mjölk för att göra den lite tunnare. Till och med bröstmjölk kan användas.
 • Frys maten du inte använder: det är en bra idé att frysa små portioner av mat så att du har till senare.

10 idéer för att göra nyttig mat åt bebisar

Kladdig bebis

Ta en titt på de livsmedel som rekommenderats av din barnläkare och låt fantasin sätta gränserna.

Måltider för din bebis

 • Ris med kyckling och grönsaker: välj vilka grönsaker du vill och koka dem med små bitar av kyckling tills allt är klart. Ställ åt sidan och tillaga riset med buljong. När du är klar kan du vispa maten för att göra det till en puré, mosa med en gaffel eller servera i bitar.
 • Zucchinikräm: koka en stor potatis, en stor zucchini och en lök (skalade och skurna i bitar) tills de är färdiga. Använd en potatispress eller gaffel för att få den konsistens du vill ha.
 • Linser med grönsaker: koka linserna tillsammans med en skalad och hackad morot, en halv hackad lök och två skalade samt urkärnade tomater. När maten är klar kan du mosa eller servera den som den är.
 • Korta nudlar med tomatsås: gör en sås med lök, tomat och morot som skurits i småbitar. De kommer tillföra näringsämnen till de korta nudlarna.
 • Omelett med grönsaker: om du redan börjat inkludera ägg i ditt barns kost så kan du göra en omelett med olika kokta, hackade grönsaker. Det är lätt och utsökt.
 • Grönsakspuré med fisk: koka en liten zucchini, en potatis, en purjolök och en halv lök tillsammans med 80 gram fisk utan ben. När allt är klart mixar du det.
 • Köttbullar med grönsaker: du kan frysa dessa köttbullar för att alltid ha nyttiga måltider redo för din bebis på minuter. Koka en morot, en purjolök, 40 gram gröna bönor och 40 gram magert kött. Dränera den överflödiga vätskan, mal allt och forma till köttbullar. Istället för att steka kan du köra dem i ugnen.

Desserter för din bebis

 • Mosa ett äpple, ett päron och en banan: koka ett äpple och ett päron (både skalade, urkärnade och tärnade). När de blir mjuka tar du ut och mixar dem med bananen. Om du vill att den mosade frukten ska vara lättare kan du lägga till den mjölk din bebis vanligtvis dricker. Använd inte socker.
 • Banan och apelsin: denna dessert är extremt enkel. Mosa en banan med en gaffel och blanda med saften från en halv apelsin. Nu är den klar!
 • Yoghurt med frukt: ge ditt barn mosad frukt eller bara små bitar av frukt i yoghurt. Det kommer älska det!

Allmänt

Att göra nyttiga måltider åt bebisar är inte komplicerat. Du behöver bara välja nyttiga ingredienser, använda färsk frukt och grönsaker, magert kött och fullkorn, och tillaga dem utan tillsatt fett, salt och socker.

Kom ihåg att ett barns mage är liten, och därför ska du inte tvinga det att äta. Det kan verka som en liten mängd för dig, men det är troligen mer än tillräckligt för ditt barn.

Läkare rekommenderar att man låter barn äta på egen hand eftersom de kommer äta den mängd de behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.