Sju kostmässiga misstag föräldrar begår

Barn behöver en välbalanserad kost för att kunna växa och utvecklas. Det är dock lätt att begå följande misstag som förälder, vilket sedan blir till dåliga vanor för barnen.
Sju kostmässiga misstag föräldrar begår

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I denna artikel ska vi ta en titt på de sju vanligaste kostmässiga misstag som föräldrar begår med sina barn.

De första månaderna i livet

Under de första sex månaderna i livet bör en bebis endast dricka bröstmjölk eller modersmjölksersättning om det inte är möjligt.

Det kommer ge den nödvändiga näringsämnen för att stärka och utveckla mag-tarmkanalen och immunförsvaret.

Efter denna period kan man långsamt börja introducera andra typer av mat i kosten. Hur du gör det kommer dock forma barnens framtida smaker och matvanor.

Kom ihåg att du är exemplet de följer, och de kommer försöka kopiera allt du gör när du äter.

De flesta vuxna leder liv i hög takt, men du måste komma ihåg att inget får störa etablerandet av goda matvanor. Det är grunden för en hälsosam livsstil hos våra barn.

Sju kostmässiga misstag föräldrar begår

Servera inkompletta frukostar

Frukosten är dagens viktigaste måltid eftersom den ger kroppen gott om energi att tackla dagen med. Barn bör därför äta en näringsrik frukost innan de går till skolan.

Dessvärre kan vår snabba livsstil leda till att man förenklar denna viktiga måltid. Många föräldrar ger bara sina barn juice, kakor eller söta flingor. Det kommer avsevärt påverka deras prestationsförmågan i skolan samt deras hälsa.

Barn ska äta fullvärdiga frukostar som möter deras energibehov. Den måste innehålla fibrer, fett, protein och kolhydrater.

Några bra alternativ är fullkorn, spannmål, yoghurt, en smörgås med fullkornsbröd och skinka, kalkon eller ost samt en portion frukt.

En ordentlig frukost kommer öka deras koncentrationsförmåga och minne, samt förbättra deras förmåga att lära sig. Det motverka även fetma hos barn.

Brist på struktur och mattider

Skapa ett måltidsschema

Rutiner är hälsosamma och en bra disciplinmetod för barn. Vi måste lära dem hur man utför sina dagliga uppgifter, axlar ansvar och skapar hälsosamma matvanor.

Att etablera ett måltidsschema balanserar barnens aptit och matsmältning, och de kommer lära sig vikten av disciplin. Vidare kommer måltiderna vara en speciell stund att dela med familjen.

Barn bör äta fem måltider om dagen. Det inkluderar tre huvudsakliga måltider och två mellanmål. Det kommer hjälpa dem att bättre assimilera näringsämnen och förebygga fetma.

Misstag föräldrar begår: servera dem vuxenportioner

Ja, du vill att dina barn ska äta och bli starka. Men det innebär inte att de ska äta mer än vad de behöver. Att ge dem vuxenportioner är ett stort misstag som dessutom är lätt att undvika.

Barn har inte samma magkapacitet eller samma näringsbehov som vuxna, men många föräldrar fyller sina barns tallrikar så pass att de överäter eller till och med inte vill äta alls.

Undvik att främja övervikt och utbilda barnen i hur man äter bra med ens specifika behov i åtanke.

Processad mat kontra frukt och grönsaker

Från väldigt tidig ålder börjar barn fokusera sina preferenser på “goda” industriella processade livsmedel. De flesta av dessa livsmedel är rika i fetter och kemiska tillsatser som gör dem beroendeframkallande.

Det är din plikt som förälder att hålla dessa produkter borta från ert hem och kontrollera konsumtionen av dem i skolan och andra platser de vistas på. Ge ditt barn frukt och grönsaker i varierade former.

Om du vill att ditt barn ska växa upp starkt och friskt ska du se till att det äter en balanserad kost, rik i proteiner, kolhydrater, vitaminer, lipider och mineraler.

Belöna med onyttig mat

Smörgåsar med ögon

Även om de flesta av oss känner till fördelarna med bra näringsintag, belönar vi ofta barn med belöningar fulla av fett, socker eller transfetter. Utöver att helt sakna näringsämnen innehåller de även beroendeframkallande kemikalier.

Forskning visar att “god” processad mat triggar nöjescentra i hjärnan och släpper ut kemikalier för välmående, som dopamin och serotonin. Detta kan leda till beroende i det långa loppet.

Undvik därför att ge “belöningar” för att barn äter sin frukt och sina grönsaker, eftersom de då framstår som något negativt.

Det finns många utsökta alternativ till industriella produkter. Sök efter recept online.

Misstag föräldrar begår: att inte låta barn hjälpa till i köket

Ett barns bidrag kanske är litet, men de kan blanda såser eller tillsätta lite salt. För barn är det väldigt kul och stimulerande att äta vad de hjälpt till att laga.

Detta är en utmärkt strategi för att motivera dem att prova på nya rätter. De kommer dessutom utveckla en känsla av ansvar för att bidra till hushållssysslorna.

Givetvis ska du ta försiktighetsåtgärder så att de inte skär sig på vassa redskap. Lär dem alltid hur man använder saker på ett säkert sätt snarare än att förbjuda dem.

Det finns många lätta och näringsrika du och dina småttingar kan göra tillsammans.

Upprepa samma presentation och smaker

Ögat och näsan är de första organen att stimuleras vid middagstid. En färgglad tallrik kommer vara mycket mer intressant för ett barn, och dess nyfikenhet kommer mana det att prova maten.

Allt du behöver är lite kreativitet och ändringar här och där.

Försök att presentera maten på olika sätt. Linser är till exempel utmärkta för att göra soppor, hamburgare och bredbara pålägg. Pumpa kan i sin tur ätas som soppa, pastasås eller till och med i cheesecake.

Prova nya kryddningar för att förbättra smakupplevelsen, inte bara för barnet, utan hela familjen.

Avslutande rekommendationer

Vi hoppas att denna artikel varit hjälpsam för dig.

Om du har några frågor angående utfodringen av barn bör du tala med din barnläkare. Denne kan vägleda dig till det bästa sättet att implementera goda vanor och undvika vanliga kostmässiga misstag föräldrar begår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public heatlh benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healh, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.