11 enkla förändringar för att göra dina måltider nyttigare

Några kostmässiga tips kan hjälpa dig att göra dina måltider nyttigare, och som en konsekvens få bättre hälsa och välmående.
11 enkla förändringar för att göra dina måltider nyttigare

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många tenderar att tro att man måste använda krångliga metoder och stora mängder pengar för att göra ens måltider nyttigare.

Det är en falsk tro, för det finns många sätt att göra maten nyttigare utan att påverka din budget. Med det sagt ber vi dig att ta en titt på följande rekommendationer.

11 sätt att göra dina måltider nyttigare

Frukter och grönsaker

Du kan göra måltider nyttigare med små kostmässiga förändringar, såsom:

1. Tillsätt mindre salt i maten

Om du är van vid att äta väldigt salt mat så kanske detta är svårt inledningsvis. Vi säger dock inte att du helt ska sluta med salt, utan bara att du ska börja lägga till mindre av det i maten.

Denna rekommendation grundas i det faktum att salt påverkar din hälsa och kan leda till hypertonivätskeretention och andra problem med matsmältningen samt den kardiovaskulära hälsan.

2. Använd örter och kryddor

Använd mer kryddor för att göra måltider nyttigare

Örter och kryddor får dina rätter att smaka utsökt och kan användas för att ersätta salt. Eftersom kryddor har distinkta smaker kommer de hjälpa dig att minska mängden salt i din mat.

Dina smaklökar kommer även uppskatta de många spännande smaker de tillför till din mat, och många av dem har dessutom väldigt fördelaktiga egenskaper för hälsan.

3. Skär ned på sockret

Även om vi vet att det låter dramatiskt och nästan omöjligt, måste du minska din konsumtion av raffinerat socker. Det kan vara det mest avgörande valet du gör för din egen och din familjs hälsa.

Det har visats att raffinerat socker är direkt kopplat till fetma, diabetes och en lång rad andra sjukdomar.

Det innebär dock inte att du måste säga farväl till sötma. Som tur är finns det produkter som får dina rätter att smaka sött men som inte är lika skadliga. Du kan prova naturliga sötningsmedel som stevia och honung.

4. Ät gott om frukt

Detta är kopplat till punkten ovan eftersom frukt innehåller en typ av socker som faktiskt är bra för kroppen i rätt mängder. Frukt innehåller även många fördelaktiga mikronäringsämnen som förbättrar hälsan.

Vidare kan du använda frukt för att ersätta sockriga mellanmål du annars äter. Du kan till och med använda frukter för att göra nyttiga recept. Prova att göra sallader med äpple, valnötter, ananas och mango.

Du kommer älska det!

5. Ät gott om grönsaker

Även om du kanske inte gillar dem så är grönsaker en av de främsta källorna för vitaminer och mineraler, och några av de nyttigaste livsmedlen i världen.

Om grönsaker inte är din grej kan du prova att köpa olika varianter tills du hittar några som du gillar.

6. Använd ugnen oftare

Stekt mat är mycket populär och vissa steker i princip allt du äter. Du bör dock titta på andra sätt att tillaga din mat. Du kan istället ugnsbaka, koka eller grilla den.

Detta kommer låta dig äta nyttigare, och du kanske till och med upptäcker att ugnsbakad mat smakar bättre än stekt mat!

7. Uteslut smör från din kost

Smör innehåller onyttigt fett, och även om kroppen behöver fetter så behöver den nyttiga varianter.

Ersätt därför smör med olivolja, rapsolja och avokado för att göra dina måltider mycket nyttigare.

8. Konsumera bara mejeriprodukter med lite fett

Fettsnåla mejeriprodukter

Du behöver konsumera mejeriprodukter eftersom de tillhandahåller dig med kalcium, vitaminer och högkvalitativt protein. Du bör dock alltid välja varianter med mindre fett.

9. Läs på etiketterna

Att läsa på etiketterna hos paketerad mat är mycket viktigare än du kanske tror. Du måste även förstå vad du läser. Vissa livsmedel säljs som “light”, “sockerfri” eller “naturlig”, trots att det är väldigt missvisande i många fall.

Informera dig om vad som verkligen finns i din mat för att kunna ta bättre beslut när du handlar.

10. Skär ned på den processade maten

Vidare bör du undvika processad mat i så hög utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att de innehåller mycket konserveringsmedel, vilket kan leda till flera hälsoproblem i det långa loppet. Ju mer ekologiska dina produkter är, desto bättre.

11. Gör dina egna måltider

När du gör dina egna måltider så vet du exakt vad de innehåller. Du kan kontrollera ingredienser, mängder, tillredningsmetoder och till och med hygienen.

Som ett avslutande tips för att göra dina måltider nyttigare vill vi rekommendera att du säker professionell hjälp om du verkligen vill förändra din kost och ta hand om din kropp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.