5 naturliga livsmedel för att motverka hypertoni

Hypertoni, eller högt blodtryck, är en sjukdom som påverkar hjärthälsan, vilket innebär att det är viktigt att hålla koll på det för att leva ett friskare liv.
5 naturliga livsmedel för att motverka hypertoni

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2019

Med varje hjärtslag pumpar ditt hjärta runt blod i artärerna. När trycket hos varje hjärtslag är högre än normalt kallas det för hypertoni. Det kan leda till stora problem och försämrad livskvalitet, och därför är det viktigt att veta hur man kan motverka hypertoni.

Det finns två mätningar att tänka på när man försöker fastslå huruvida man lider av högt blodtryck:

 • Systoliskt tryck refererar till trycket när ditt hjärta slår.
 • Diastoliskt tryck är artärtrycket när hjärtat vilar mellan slagen.

Normalt artärtryck är 120/80 mmHg. Den första siffran är det systoliska trycket och den andra det diastoliska trycket.

Orsaker till hypertoni

Orsaker till hypertoni

Det finns vissa faktorer som påverkar det arteriella trycket. Några av dem är nära kopplade till dåliga vanor, inklusive:

Men det finns även genetiska orsaker. Enligt vissa studier är hypertoni ärftligt.

Högt blodtryck ökar allvarligheten och dödligheten från andra kardiovaskulära sjukdomar, såsom:

 • Hjärtsvikt
 • Hjärtinfarkt
 • Hypertensiv retinopati
 • Kronisk njurinsufficiens
 • Cerebrovaskulära sjukdomar
 • Perifer arteriell sjukdom

Hypertoni uppvisar inte direkt några symptom i sina tidiga skeden, så många lider av det utan att veta om det.

Naturliga livsmedel för att motverka hypertoni

Vissa livsmedel är bra för att kontrollera och lindra symptomen från vissa sjukdomar. Nedan ska vi lista några livsmedel du kan använda för att motverka hypertoni.

1. Citronsaft

Pressad citronsaft

Vätskeretention är aldrig ett positivt tecken, speciellt om du lider av hypertoni. Som tur är kan citron hjälpa. Citron är en stor källa till vitamin C, vilket bidrar till att bekämpa gifter och ämnen som ansamlas på grund av vätskeretention.

Men de verkligt betydelsefulla fördelarna med citronsaft är de vätskedrivande och filtrerande egenskaperna. Citron innehåller stora mängder vatten, vilket är perfekta för att säkert och naturligt rensa kroppen.

För att avgifta och främja eliminering av substanser som kan öka blodtrycket kan du prova följande:

Ingredienser

 • 2 1/2 dl vatten
 • Saften från 2 citroner

Beredning

 • Blanda ingredienserna utan sötningsmedel och drick på tom mage.

2. Bananer

Skivad banan

Bananer är välkända för att innehålla många vitaminer. De hyllas för sitt höga kaliuminnehåll, som hjälper till att reglera artärtryck. Deras energigivande effekt är dessutom väldigt bra efter att man tränat. Av dessa tre anledningar rekommenderar vi att du inkluderar en banan i din dagliga kost. Det bästa är att du samtidigt minskar ditt intag av salt, vilket även innebär att äta mindre bearbetad mat.

3. Vitlök

Vitlök vidgar artärerna

Vitlök är en stjärna i naturmedicinens värld. Den är otroligt användbar för att behandla otaliga medicinska, näringsmässiga och ortopediska tillstånd, bland annat. Vitlök kan motverka hypertoni genom att främja vidgande av artärerna såväl som att förebygga bildandet av blodproppar.

 • Du kan ta den i form av tabletter, ha vitlök i recept eller ta en vitlöksklyfta varje dag efter att den legat i blöt i 6-8 timmar. Du kan lämna den över natten och äta den följande morgon.

4. Olivolja

Olivolja och oliver

Sedan antika Egypten har fördelarna med olivolja och dess derivat varit välkända inom hälsosfären. När det kommer till att motverka hypertoni verkar olivolja som en naturlig regulator för kroppen för att sakta ned blodflödet.

Detta nyttiga fett består av upp till 3,000 olika beståndsdelar. Några av dess mest påtagliga egenskaper inkluderar:

 • Hjälper till att förebygga celloxidering
 • Reglerar och kontrollerar diabetes
 • Minskar dåligt kolesterol (LDL)

5. Vattenmelon

Bitar av vattenmelon

Vattenmelon är ett av de viktigaste livsmedlen för att motverka hypertoni, tack vare dess förmåga att vidga blodkärlen. Det minskar även risken för stroke.

Vattenmelon tillhandahåller även L-citrullin och L-arginin. Det är två aminosyror som stärker kärlen och reglerar artärtrycket.

Har din läkare sagt att du lider av högt blodtryck trots att du inte har utvecklat några allvarliga symptom än? Då finns det fortfarande tid att undvika komplikationer. Att äta en portion vattenmelon kan vara till stor hjälp.

Kom ihåg att de bästa resultaten kommer när du är disciplinerad och konsekvent. Det är din hälsa som står på spel, och du måste vara ansvarsfull när du tar dina beslut. En dålig kost kan förvärra tillståndet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hansen, A. (2013). Hypertoni orsakar störst sjukdomsbörda. Lakartidningen.
 • SELVAAG, O., & GLEDITSCH, E. (1954). Behandling av hypertoni. Tidsskrift for Den Norske Laegeforening. https://doi.org/10.1136/jnnp.2007.127670
 • Munroe, P. B., & Warren, H. R. (2017). Hypertension. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00007-2
 • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
 • Zou, P. (2016). Traditional Chinese Medicine, Food Therapy, and Hypertension Control: A Narrative Review of Chinese Literature. The American Journal of Chinese Medicine. https://doi.org/10.1142/S0192415X16500889

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.