Vilka är de vattenlösliga vitaminerna?

De vattenlösliga vitaminerna upplöses i vatten och lagras inte i kroppen. Därför är det viktigt att du får i dig dem genom din mat. Läs mer i den här artikeln!
Vilka är de vattenlösliga vitaminerna?

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vitaminer är nödvändiga näringsämnen för att kroppen ska fungera korrekt. Det finns både fettlösliga och vattenlösliga vitaminer, beroende på vad de löses upp i, som namnen antyder. Till skillnad från vissa mineraler behöver man bara mycket små mängder i kroppen. Dessutom kan kroppen inte producera dem själv. Det är därför du måste få i dig dem från din kost. I denna artikel ska vi gå igenom de vattenlösliga vitaminerna.

Sammantaget är vitaminernas huvudfunktioner aktivering av matoxidation, metaboliska reaktioner och användning och frisättning av den energi som maten tillhandahåller. Således är det lätt att förstå vikten av dessa organiska näringsämnen för vår cellvitalitet. Därför bör du definitivt inkludera dem i din kost genom de livsmedel du äter.

Vitaminer

vattenlösliga vitaminerna: stort vitaminpiller med mat som kommer ut ur det

Varje cell har funktionen att omvandla aminosyror, mineraler och andra föreningar till proteiner, hormoner och enzymer. Vissa vitaminer är en del av dessa resulterande föreningar, som är nödvändiga för att fungera korrekt. Av de 13 olika vitaminer som för närvarande är kända kan vi urskilja två grupper:

  1. De vattenlösliga vitaminerna. Dessa är lösliga i vatten. Således kan kroppen inte lagra dem. Av detta skäl är det nödvändigt att få i sig dem varje dag, eftersom överskottet försvinner genom svett och urin.
  2. De fettlösliga vitaminerna som är lösliga i fett. Därför lagras de i kroppens fettvävnader och i levern. Men för en för stor konsumtion av dessa vitaminer kan skada din hälsa. Det är därför du bör vara försiktig med vitamintillskott och alltid kontakta din läkare eller tala med apotekspersonalen innan du börjar ta tillskott.

Låt oss nu ta en närmare titt på den första gruppens vitaminer.

De vattenlösliga vitaminerna

Denna vitamingrupp inkluderar de vitaminer som löses upp i vatten och som inte lagras i kroppen. Här är några av dem:

Vitamin B1 eller tiamin

Du kan hitta detta vitamin i nötter, fullkorn, baljväxter, öljäst och vetegroddar. Sammantaget är huvudfunktionen av detta vitamin att frigöra den energi som kolhydrater innehåller.

Därför kan brist på vitamin B1 orsaka:

  • En signifikant minskning av blodsockernivån eller hypoglykemi.
  • Trötthet och irritabilitet.
  • Muskelsvaghet.
  • Koncentrationsbrist.

Vitamin B2 eller riboflavin

Detta vitamin katalyserar oxidationen av fetter, proteiner och kolhydrater. Sammantaget är några bra källor till detta vitamin mjölk, lever, bönor, linser, ost och nötter.

Att inte få tillräckligt med detta vattenlösliga vitamin kan leda till synstörningar och inflammation i slemhinnor i munnen och halsen.

Vitamin B3, niacin, nikotinsyra eller vitamin PP

Du hittar B3 mest i baljväxter, nötter, säd och öljäst. När det gäller dess funktion hjälper det att konvertera mat till energi.

Sjukdomen orsakad av vitamin B3-brist, pellagra, är värd att nämna. Detta är ett tillstånd som kännetecknas av sår på huden och matsmältnings- och nervstörningar.

Vitamin B5 eller pantotensyra är en av de vattenlösliga vitaminerna

Detta är en del av immunsystemet, och det hjälper till att försvara kroppen mot infektioner. Dessutom spelar det också en roll i metabolismen av fett, protein och kolhydrater. Du kan hitta det i alla animaliska och vegetabiliska vävnader, såväl som i öljäst.

En brist på detta vattenlösliga vitamin kan leda till ett försvagat immunförsvar och gynna utvecklingen av infektioner.

Den här artikeln kanske intresserar dig: 4 vitaminer som höjer immunförsvaret

Vitamin B6 eller pyridoxin

vattenlösliga vitaminerna: vitamin B6
Detta vitamin spelar en roll i aminosyrametabolismen och hemoglobinsyntesen. En brist på vitamin B6 manifesterar sig i kostproblem.

Bananer, avokado, fullkorn och grönsaker är de rikaste källorna av vitamin B6.

Vitamin B8 eller biotin

Det finns i många livsmedel från växt- och djurriket, och därför tenderar människor inte att drabbas av brist på vitamin B8. Detta vitamin binder till vissa enzymer som spelar en roll i bildandet eller användningen av koldioxid, varför det utövar en funktion som koenzym.

Vitamin B9 eller folsyra är en av de vattenlösliga vitaminerna

Detta vitamin är viktigt för DNA-syntes i celler i nya vävnader, till exempel foster. Det spelar också en roll i syntesen av röda blodkroppar. Brist på detta vitamin kan inducera anemi.

Linser, bönor, grönsaker och lever är de rikaste källorna till vitamin B9.

Vitamin B12 eller cyanokobalamin

Den viktigaste källan till vitamin B12 är lever. Detta vitamin är viktigt för syntesen av röda blodkroppar. Det är det enda vitaminet som innehåller ett mineral, kobolt, därav dess namn.

Det produceras inte av någon växt eller djur, utan bara av vissa mikroorganismer. Också en brist på detta vitamin kan orsaka anemi.

C-vitamin eller askorbinsyra

vattenlösliga vitaminerna: vitamin C

Slutligen spelar vitamin C en roll i bildandet av proteiner i bindvävnaderna och regenerering av brosk. Således kan en brist orsaka bristningar i bindvävnaden, subkutana blödningar och svårigheter att läka sår, och även andra strukturella problem.

Lyckligtvis är vitamin C mycket lätt att få i sig: det finns i otaliga frukter och grönsaker, särskilt citrusfrukter och bladgrönsaker.

Slutsats angående de vattenlösliga vitaminerna

Som du ser är vitaminer viktiga ämnen för att upprätthålla en god hälsa. Eftersom vi här bara nämner egenskaperna hos de vattenlösliga vitaminerna, är det viktigt att komma ihåg att fettlösliga vitaminer också är viktiga – men det är ett ämne för en annan artikel!

Glöm inte att ha hälsosamma matvanor för att tillgodose dina rekommenderade näringsbehov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
  • Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.