Tecken på att du kan vara laktosintolerant

november 29, 2018
Vet du att du kan vara laktosintolerant och inte ens veta om det? Laktosintolerans behöver inte vara allvarligt, men det kan påverka ditt liv. Lär dig om symptomen och hur du får en diagnos.

Även om vissa säger att matallergier är något nytt har de faktiskt existerat sedan människan började dricka mjölk och äta spannmål och baljväxter. Idag kommer vi att prata om tecknen på att du kan vara laktosintolerant, så att du kan utröna om du har problem med att smälta det eller inte.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Laktosintolerans kommer från en brist på ett enzym som smälter laktos

Människans gradvisa genetiska mutationer har gjort att vi kunnat fortsätta dricka mjölk även när blivit vuxna.

Men det finns vissa som inte producerar tillräckligt med enzymer för att absorbera laktosen, och det är då en intolerans uppstår.

Laktosintolerans kommer därför från en brist på ett enzym som smälter laktosen. När det inte absorberas ordentligt i kroppen går mjölksockret genom din tjocktarm, där det fermenteras och ger dig gaser.

Intag av mjölk, yoghurt och glass av människor som är laktosintoleranta ger oftast inga allvarliga skador i magtrakten, utan endast tillfälliga symptom.

Många tror att de har laktosintolerans när vad de egentligen har är stor bakterietillväxt eller inflammation i tarmarna.

Det är värt att notera att de flesta med laktosintolerans har primär laktosintolerans; med andra ord kan de dricka ett glas mjölk (eller äta mjölkprodukter) utan några symptom och de kan även ha mjölkprodukter i sina måltider utan att få några problem med tarmarna. 

De kan även välja att inta produkter med lite laktos.

Symptom som visar att du kan vara laktosintolerant

Lär känna symptomen på att du kan vara laktosintolerant

Laktosintolerans visar symptom mellan 30 min och 2 timmar efter att man har ätit eller druckit mat som innehåller laktos.

Hur allvarliga symptomen är beror på individen, mängden som intagits och hur mycket (eller lite) av enzymet som finns i magen.

För att klargöra så innebär inte alltid dessa tecken en intolerans. De kan ”delas” med andra åkommor eller gastrointestinala problem (speciellt maginfluensa).

En ”ledtråd” som kan hjälpa är att tänka på när symptomen uppkommer. Om det händer efter att du intagit mjölk, yoghurt, ost eller glass etc, är det mer troligt att du kan vara laktosintolerant.

Här är anledningen:

  • Fermenteringen av laktosen producerar mer syrlig avföring som kan orsaka irritation eller en brännande känsla när man går på toaletten.
  • Det kan också ge dig en uppsvälld mage eller magsmärta och mer gas (som varar i flera timmar efteråt).
  • Det är troligt att avföringen kommer ha en stark lukt.

Diarré eller förstoppning kan gå hand i hand med laktosintolerans, eftersom det orsakar en obalans i magfloran. Det är även vanligt med magkramper.

Barn och tonåringar som är laktosintoleranta blir ofta illamående.

För kroniska fall (sekundär laktosintolerans) kan man även uppleva:

  • Noterbar viktminskning
  • Rodnad runt analöppningen
  • Magspasmer
  • Explosiv diarré

De med kronisk laktosintolerans får också hudproblem, samt känner extrem utmattning och smärta i extremiteterna.

Hur upptäcker jag laktosintolerans?

Du kan göra ett test för att se om du har laktosintolerans

Om du tror att du har detta problem är det viktigt att du träffar en specialist, som kan ge dig en diagnos.

De vanligaste testen är:

Laktostoleranstest

  • Först görs ett blodprov.
  • Därefter ges en överdos av laktos, varpå man tar fler blodprov var 15 minut i uppemot 2 timmar.
  • Testerna visar hur laktosen bryts ner i tunntarmen.

Utandningstest

Om du har laktosintolerans andas du ut mer vätgas än vanligt

Det här är den vanligaste metoden för att upptäcka laktosintolerans. Personen intar en laktoslösning och blåser sedan i en apparat.

Om du har laktosintolerans andas du ut mer vätgas än vanligt.

Gastroskopi

Ett gastrointestinalt endoskop används för att utföra det här testet. Vävnadsproverna från tunntarmen analyseras i ett laboratorium för att utröna om det finns laktas i slemmet.

Syretest med avföring

Detta test är för det mesta för små barn där deras unga ålder gör det för riskabelt och opraktiskt att göra andra undersökningar.

Gentest

Målet med ett gentest är att upptäcka laktosintolerans som orsakas av MCM6-genen, om diagnosen annars är oklar. Lite saliv eller blod är allt som krävs.