5 ultrabearbetade snacks som säljs som hälsokost

Det finns massor av dietprodukter på butikshyllorna nuförtiden. Men många så kallade "nyttiga snacks" är faktiskt ultrabearbetade. Lär dig mer i denna artikel!
5 ultrabearbetade snacks som säljs som hälsokost
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Snabbmat och paketerad mat är inte de enda livsmedel som är ultrabearbetade. Visste du att en del av de snacks som marknadsförs som hälsokost i själva verket inte är särskilt nyttiga? Idag ska vi tala om fem sådana ultrabearbetade snacks.

Det är viktigt att kunna identifiera den här typen av produkter så att du inte äter för mycket av dem. För om du inkluderar alltför mycket ultrabearbetad mat i din kosthållning riskerar du att drabbas av fetma och andra icke-överförbara sjukdomar, såsom kardiovaskulära problem och diabetes.

Ultrabearbetad mat i form av ultrabearbetade snacks

Ultrabearbetad mat är sådan mat som innehåller en lång lista av konstgjorda smakämnen och tillsatser. Dessutom innehåller de ofta tillsatt socker, liksom stabiliserings- och konserveringsmedel.

Dessa ting för automatiskt tankarna till snabbmat, paketerad mat och energidrycker. Men faktiskt förekommer de i många andra produkter och de kan även gömma sig i det vi kallar hälsoprodukter.

Vår önskan att ta hand om oss själva och hålla koll på vår kost har fått större utbredning i samhället. Och till följd av detta har livsmedelsindustrin nappat på möjligheten att saluföra sunda produkter. Därför puffar den för dessa produkter och deras hälsofrämjande egenskaper.

I regel framhåller man de näringsämnen som kan bidra till bättre fysisk och mental hälsa. Dock bör du fästa vikt vid matvarans sammansättning. Tänk på att många snacks som kan förefalla nyttiga egentligen är ultrabearbetade snacks.

Det är viktigt att läsa innehållsdeklarationer för att undvika ultrabearbetade snacks

5 ultrabearbetade snacks som säljs som “hälsosamma” produkter

Som vi redan konstaterat är den här sortens produkter mycket vanliga. Här är en lista över några av de produkter som du bör konsumera i måttliga mängder.

1. Müsli- eller energibarer

Dessa barer hör till de mest populära av alla träningssnacks och många väljer dem som ett lätt mellanmål. Detta beror på att de är lätta att ha till hands var man än befinner sig när man snabbt och enkelt vill fylla på energinivån.

Problemet med dessa barer är inte deras ingredienser. Faktiskt är en del av dem nyttiga i sig själva. Problemet är att de döljer en massa socker i form av honung, sirap, druvsocker och fruktossirap.

Därför tillhandahåller dessa snacks snabb energi, men denna varar inte länge. Dessutom ger de dig inte någon långvarig mättnadskänsla.

2. Proteinbarer

Till skillnad mot müslibarer är dessa barer rika på protein. Därför är det många som äter dem efter att ha tränat, för att höja sitt proteinintag.

Dessa barer är vanligen gjorda av mjölk- eller äggproteiner. Men en del av dem innehåller också mycket socker och mättat fett. Ibland kan de till och med innehålla mer socker än en chokladkaka.

3. Andra ultrabearbetade snacks som marknadsförs som “nyttiga”: fiberrika kex och flingor

Nyttiga kex och flingor är mycket populära. Förklaringen är att de innehåller mycket kostfiber. Men de innehåller också mycket tillsatt socker.

Och när det gäller fiberrika kex så innehåller dessa ofta härdat fett och olja, vilket inte är nyttigt eller medför några hälsofördelar.

Därför ska du vara noga med att läsa innehållsdeklarationen noga innan du köper den här sortens produkter. Det finns en del klassiska varianter med samma eller bättre näringssammansättning än andra som saluförs som hälsosamma alternativ.

4. Proteinhaltiga bakverk

Den ständigt tilltagande trenden med lågkolhydratdieter har medfört att dessa produkter nyligen börjat tränga in på marknaden. Folk som följer trenden gör det för att försöka förbättra sin kroppssammansättning eller för att gå ned i vikt och undvika hälsoproblem.

Inom denna grupp av ultrabearbetade livsmedel finner man munkar, småkakor, bröd, croissanter, bullar och alla möjliga sorters salta eller söta tilltugg.

Så vari ligger problemet? Jo, först och främst innehåller de en rad smaktillsatser och konserveringsmedel. Och många av dessa är inte ens igenkännbara.

Ett annat problem är deras näringssammansättning. Även om de innehåller mer protein än tidigare varianter av dessa produkter, så har de samtidigt inget, eller mycket litet, näringsvärde. Följden blir att vi äter mer av dem, eftersom de verkar vara nyttigare, vilket kan få negativ effekt på vår hälsa.

5. Proteinshakes

Länge var det bara idrottare som drack proteinshakes. Men idag riktar sig dessa produkter mot personer som värnar om sin hälsa, men som inte har tid att tillreda en komplett måltid.

De är lätta att göra, behändiga att ta med sig och snabba att få i sig. Men i fråga om näringsinnehåll är de faktiskt jämförbara med energi- och proteinbarer.

Varför är det viktigt att undvika ultrabearbetad mat?

Närings- och hälsoexperter har under många år varnat oss om farorna med att äta för mycket ultrabearbetad mat. Varför står dessa produkter i rampljuset? Varför är det så mycket oro kring dem och varför bör man undvika dem?

Det första problemet har att göra med deras näringskvalitet. Eller snarare deras brist på näring. För de innehåller nästan inga av de grundläggande näringsämnen som vi behöver för att hålla oss friska och välmående. Exempel på sådana näringsämnen är komplexa kolhydrater, nyttiga fetter, kostfibrer, vitaminer och mineraler.

Istället innehåller dessa produkter stora mängder salt, tillsatt socker, mättat och härdat fett. Dessutom är de oftast mycket kaloririka.

Vidare är marknadsföringen kring dessa produkter fokuserad på att uppmuntra till en hög konsumtion av varorna. Konsekvensen har blivit att människor inkluderar för många av dem i sin kosthållning.

Detta kan i sin tur leda till hälsoproblem på lång sikt. Under de senaste årtiondena har forskarna påvisat ett samband mellan dessa produkter och olika negativa hälsoeffekter.

I en systemisk granskning som publicerades 2020 noterade man till exempel följande effekter:

  • Högre förekomst av övervikt och fetma, liksom ett förhöjt kroppsmasseindex.
  • Ökad risk för metabolt syndrom och de riskfaktorer som detta medför: förhöjt blodtryck, hyperglykemi, höga blodfettvärden.
  • Högre frekvens av kardiovaskulära, arteriella och cerebrovaskulära sjukdomar.
  • Depression.
  • Irritabel tarm.
  • Högre dödlighet.
Man kan själv göra müslibarer som inte är ultrabearbetade snacks

Kan man äta ultrabearbetade snacks även om de är onyttiga?

Det är allmänt känt att ultrabearbetad mat är fullproppad med tillsatt socker, salt och fetter av låg kvalitet. Dessutom innehåller den inte mycket kostfiber, vitaminer eller mineraler.

Nuförtiden finns det många företag som vill försöka få dig att tro att deras produkter utgör fantastiska källor för dessa näringsämnen och att de kommer att främja din hälsa och ditt välbefinnande. Dock är det alltid bäst att få i sig dessa näringsämnen från färska livsmedel.

Kom ihåg att en måttlig konsumtion av dessa produkter inte är skadligt, utan tvärtom kan vara nyttigt för dig. Tänk bara på att se upp med de produkter du köper och äter, och var noga med att inte göra dem till en del av dina dagliga matvanor.

För dig som då och då vill äta den här sortens produkter är vårt råd att du läser innehållsdeklarationerna och väljer dem som har ingredienser du känner igen. Om du av någon anledning behöver konsumera mer av sådana livsmedel, bör du utforska hemmagjorda alternativ, vilka är lätta att tillreda och enkla att ta med sig och äta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elizabeth L, Machado P, et al. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients. Junio 2020. 12(7):1955.
  • Fiolet Th, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. The BMJ. Febrero2018. 360:k322.
  • Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not “Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1902.
  • Rauber F, et al. Ultra-Processed Food Consumption and Chronic Non-Communicable Diseases-Related Dietary Nutrient Profile in the UK (2008⁻2014). Nutrients. Mayo 2018. 10(5):587.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.