5 tips för att kontrollera sockersug

Överdriven konsumtion av socker är skadligt för hälsan. Dessa fem tips kan hjälpa till att kontrollera sockersug och minska intaget av socker.
5 tips för att kontrollera sockersug
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Socker påverkar inte bara din vikt, utan även ditt humör. När man överväger att minska sin konsumtion så kan det visa sig vara svårare än man trott eftersom man måste lära sig att kontrollera sockersug.

Tro det eller ej, men man kan lätt utveckla ett beroende av socker. Detta har stor påverkan på personens hälsa och raffinerat socker kan skapa ett kemiskt beroende som gör att vi suktar efter det.

Nedan delar vi med oss av några tips för att kontrollera sockersug.

Konsekvenserna av att inte kontrollera sitt sockersug

1. Socker försämrar tänderna

Socker orsakar hål

Socker ger näring till bakterier som förstör emaljen.

Carole Palmer – professor vid School of Dental Medicine vid Tufts University (USA) – förklarar att bakterier som skapar hål i tänderna lever på enkla sockerarter.

Därefter producerar de en syra som kan förstöra tandemaljen.

2. Det kan leda till okontrollerad hunger

Vissa studier har funnit att fruktos (en enkel sockerart) påverkar leptin, som är ett hormon som kontrollerar känslan av hunger.

Dessa studier fann att kronisk konsumtion av fruktos kan leda till en resistens mot leptin, vilket bidrar till att en person tappar kontrollen över sin hunger.

3. Det ökar viktuppgång

Typer av socker

Livsmedel som innehåller mycket enkla sockerarter ökar kaloriintaget oproportionerligt.

Flera studier har visat att även om livsmedel med mycket socker även har många kalorier, har de liten förmåga att mätta hungern. Mat som innehåller lite socker stillar dock hungern mer effektivt.

Enligt dessa studier rekommenderas personer som vill tappa vikt att börja minska sin konsumtion av livsmedel med mycket socker.

Med detta i åtanke är forskare och läkare överens om att fetma är ett flerfacetterat tillstånd, och det är mer än bara sockerkonsumtion som bidrar till det.

4. Det ökar risken för diabetes

Kopplingen mellan sockerkonsumtion och diabetes är ännu inte helt klarlagd, men det står klart att stor konsumtion av läsk, energidrycker, sötsaker och liknande ökar risken.

Personer som konsumerar en eller två av dessa drycker dagligen löper högre risk för att utveckla diabetes typ 2.

Utöver diabetes kan dessa drycker leda till viktuppgång.

5. Det kan leda till undernäring

Personer som får mer än 18% av sina kalorier från sockerkonsumtion drabbas av brister av de viktiga ämnen som kroppen behöver, som folsyra, kalcium, järn och vitamin A samt C.

Tips för att kontrollera sockersug

1. Ät mer protein för att kontrollera sockersug

Protein kan kontrollera sockersug

Att äta protein hjälper till att kontrollera sockersug.

Att ersätta konsumtionen av socker med protein är ett av de bästa sätten att stabilisera blodsockernivåernaBeroende på livsmedlet kan en proteinrik måltid faktiskt minska sockerabsorptionen och förebygga toppar i blodsockret.

Att äta mer protein innebär dock inte att du ska äta stek dagarna i ända. Du kan även äta baljväxter, linser, bönor, fisk, ägg och mejeriprodukter.

2. Öka ditt fiberintag

Det är väldigt lätt att äta fiberrika livsmedel. Men för att minska sockersuget bör du välja mat som är rik i naturliga lösliga fibrer, som nötter, linfrön, frukt och grönsaker.

Fibrerna i dessa livsmedel saktar ned matsmältningen, vilket i sin tur stabiliserar blodsockernivåerna. Detta minskar sockersuget och de risker det medför.

En annan fördel med en fiberrik kost är att du kommer känna dig mätt längre, eftersom denna mat tar längre tid att smälta.

3. Välj bitter mat för att minska sockersuget

När vi suktar efter något sött är ett av de bästa sätten att motverka det att äta något bittert. Många bittra livsmedel innehåller mycket probiotika eller organiska syror, vilket hjälper goda bakterier att växa.

Att lägga till citron eller lime i vatten kan också vara en bra lösning. Syrorna i dessa frukter hjälper till att sakta ned matsmältningen, vilket bibehåller blodsockernivåerna.

4. Vila och sov väl för att kontrollera sockersug

Sovande kvinna

När vi är trötta tenderar vi att välja söta livsmedel för att motverka utmattningen. Om du vilar väl kommer du eliminera en faktor som kan leda till sockersug.

5. Distrahera dig

Varje gång du känner sug efter något sött ska du försöka tänka på något annat. Detta sug varar generellt i 10-20 minuter, så om du distraherar dig själv kommer suget försvinna.

Ju mer du utövar denna vana, desto enklare kommer det bli att glömma ditt oönskade sug.

För stor konsumtion av socker är skadligt för hälsan. Dessa fem tips kan förhoppningsvis hjälpa dig att kontrollera ditt sockersug och minska din konsumtion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.