Är flingor till frukost nyttigt eller onyttigt?

Att äta flingor till frukost är en vanlig vana, men många undrar om det är nyttigt eller inte. Är du redo för svaret? Fortsätt läsa för att ta reda på det!
Är flingor till frukost nyttigt eller onyttigt?
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att äta flingor till frukost är vanligt i många hushåll. Är detta verkligen nyttigt – eller är det onyttigt?

Det beror på.

Det finns många olika sätt att njuta av flingor, till exempel med mjölk, växtbaserade drycker eller yoghurt. Vissa är tillverkade med majs som bas, medan andra har ris eller havregryn som huvudingrediens. Vissa av dem kommer till och med i versioner med choklad och många andra ingredienser.

Enligt vissa organisationer har sädesslag som havre, ris, vete och majs ett högt näringsvärde på grund av innehållet i proteiner, kolhydrater, naturliga fetter och fibrer.

Dessa sädesslag förlorar dock sina näringsegenskaper när livsmedelsindustrin utsätter dem för en raffineringsprocess för att kunna ge dem lång hållbarhet. På grund av detta kan vi se att produktionsprocessen ligger bakom skillnaderna i näringsinnehåll mellan en fullkornsblandning och en frukostflinga.

Typer av flingor: De nyttiga och de onyttiga

Bearbetade spannmål härstammar från en rörelse för en mer vegetabilisk kost under sista kvartalet av 1800-talet (enligt en artikel publicerad i Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina). Produktionen är idag mycket stor, och det finns ett brett urval av dem.

Det finns olika alternativ för flingor till frukost, till exempel:

 • Flingor är resultatet av raffinerat mjöl och innehåller salt, socker, malt och andra tillsatta ingredienser. De är vanligtvis berikade med vitaminer och mineraler för att öka näringsvärdet igen.
 • Puffade majskorn och andra puffade sädesslag resultatet av tillsatsen av tryckluft till de olika sädesslagen. Dessa spannmål är lätta och krispiga jämfört med andra.
 • Fullkorn och fiberrika flingor är de som är tillverkade av fullkorn.
 • Müsli-typen är en blandning av ingredienser som havre, puffat ris, majs, vete, nötter som mandel, valnötter, hasselnötter och torkade frukter som russin, äpple, banan och kokosnöt.
 • Gröt är kokt havregryn och kan innehålla andra ingredienser.
havregryn
Havregryn är en viktig frukostmat för många människor över hela världen.

Är det nyttigt eller onyttigt att äta flingor till frukost?

Att äta flingor till frukost är bara nyttigt och hälsosamt om de är gjorda av fullkorn. Å andra sidan är det många typer av flingor som inte bidrar till en sund kost om man äter dem regelbundet. I detta avseende bör du lära dig att urskilja vad var och en av dessa ger för näringsbidrag till din kost.

Fullkornsflingor

Frukostflingor från fullkorn som havre, råg, korn, majs, fullkornsvete och brunt ris ger vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver. De innehåller också kostfiber – som fyller olika funktioner i kroppen och är därför fördelaktigt.

Många andra typer av flingor innehåller ingredienser som inte är sädesslag, som quinoa, amarant och bovete. Dessa är också näringsrika och de kallas pseudokorn.

Kommersiella frukostflingor

Som nämnts ovan är kommersiella frukostflingor vanligtvis resultatet av hårt raffinerade sädesslag. I sin tur innehåller de andra ämnen i överflöd som gör dem till skräpmat.

Enligt vetenskapliga bevis tillverkar företag dessa ätbara produkter genom att:

 • Använda raffinerade sädesslag som vitt mjöl
 • Tillsätta ingredienser som socker, kakao och vatten
 • Blandningen genomgår sedan en extruderingsprocess som innefattar användning av hög temperatur genom en maskin som bildar flingorna
 • Torkning av produkten
 • Slutligen formar de flingorna till former – sfärer, stjärnor, ringar, flingor eller rektanglar

Som du kan se är flingor mycket hårt bearbetade livsmedel som innehåller för mycket socker och som verkligen inte innehåller fiber.

Hälsofördelarna med att äta flingor med fullkorn till frukost

Vilka hälsofördelar du får beror på vilka flingor du äter till frukost. Å ena sidan kan du äta fullkorn som havregryn och å andra sidan de ovan nämnda kommersiella flingorna.

De kan förhindra förstoppning och främja din allmänna hälsa

Att äta havregryn, kompletterat med frukt och frön, är ett hälsosamt alternativ på grund av sitt bidrag av vitaminer, aminosyror och fibrer, vilket är bra för levern och hjärtat. Havre och andra sädesslag ger också fiber som främjar tarmtransiten och hjälper till att förhindra förstoppning.

De ger vitaminer och mineraler

Fullkornsflingor ger dig mikronäringsämnen som vitamin A, folsyra och mineraler som järn, zink, selen, magnesium och koppar. Detta stärker immunförsvaret.

Flingor med fullkorn till frukost ger hälsosamma fetter och sänker dåligt kolesterol

Pseudokorn som bovete och quinoa innehåller essentiella omega-3-fettsyror. De ger också protein (vilket bidrar till mättnad) och kostfiber. Dessa komponenter hjälper till att minska dåligt kolesterol, reglera blodsockret och förhindra sjukdomar som diabetes.

De hjälper till att upprätthålla en hälsosam vikt

Det sägs särskilt att vissa kvalitetsprodukter, som är rika på fiber och protein, ger god mättnad och hindrar dig från att äta för mycket samt äta mellan måltiderna. Dessa typer av produkter kan hjälpa till att bibehålla en hälsosam vikt.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Inkludera dessa livsmedel för en hälsosam frukost

Flingor till frukost: Bra eller dåligt?

flingor till frukost med bär och banan
Fullkorn och naturliga spannmål är ett bättre val till frukost än de raffinerade alternativen med lågt näringsvärde.

Naturligtvis är det bättre att äta flingor med fullkorn som har bearbetats minimalt. Välj sådana som inte innehåller för mycket socker eller tillsatser om du måste äta bearbetade flingor.

Se alltså till att dina flingor innehåller följande:

 • Mellan 15 och 20 gram kolhydrater per portion, max
 • Mindre än 250 milligram natrium
 • Minst 25% av mineraler som exempelvis kalcium eller järn (dvs. anrikat)
 • Minst 3 gram fiber
 • Mindre än 8 gram raffinerat socker
 • Mindre än 3 gram fett

Läs på om ingredienserna för att välja en produkt av hög kvalitet. Ät inte en viss typ av flingor regelbundet om de huvudsakliga ingredienserna är socker, fett eller raffinerade oljor och mjöl.

Är det nyttigt eller onyttigt att äta flingor till frukost ?

För att avgöra om en frukostflinga är hälsosam eller ohälsosam, måste du vara kritisk och överväga att en enstaka konsumtion av bearbetade livsmedel, vare sig spannmål eller fullkornsflingor, inte leder till specifika hälsoskador. Det är främst frekvensen och mängden du äter som betyder något.

Av samma anledning, kom ihåg att du kan få en hälsosam frukost så länge du väljer naturliga fullkorn som exempelvis havregryn, puffade riskorn (utan tillsatt socker), quinoa och puffad amarant och granola.

Kom också ihåg att alla måltider under dagen ska ge näringsämnen av hög kvalitet. Så håll dig till naturliga eller minimalt bearbetade produkter så mycket du kan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.