Att ersätta kommersiella flingor med fullkorn

Kommersiella flingor är framtagen för att sälja, och därför innehåller den ofta onyttiga ingredienser. Att ersätta den kommersiella varianten med fullkorn kommer gagna din hälsa.
Att ersätta kommersiella flingor med fullkorn

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla vet vi att folk dras till processad mat. Idag ska vi dock titta på fördelarna med att ersätta kommersiella flingor med fullkorn. Även om de förstnämnda kan vara mer lockande, är fullkorn mycket nyttigare.

Det första problemet med kommersiella flingor är att de ofta innehåller stora mängder socker. Förpackningen kan hävda att de tillför mycket fibrer, men en titt på näringsdeklarationen visar att det inte är något att hurra över.

Det är därför vi idag vill titta på några av fördelarna med att ersätta kommersiella flingor med fullkorn som havregryn, majsflingor och vetegroddar. Det är väldigt viktigt att äta dem i deras naturliga form.

Bibehåll bra vikt genom att ersätta flingor med fullkorn

Ersätt de kommersiella flingorna

Kommersiella flingor har ofta stora mängder socker, vilket får dig att vilja äta mer av dem. På bara ett par frukostar kan hela paketet bli uppätet. Det är inte bra för varken hälsan eller plånboken.

Och det är just det som företagen vill: att vi ska äta för mycket av flingorna så att vi måste köpa mer. Vanligtvis är de dyrare än havre, vetegroddar och majsflingor.

Eftersom fullkornen inte innehåller socker kommer du inte heller känna samma behov av att äta för mycket. De är mycket mättande, vilket hjälper med viktnedgång om det är ditt mål.

Att ersätta kommersiella flingor med fullkorn kommer hjälpa dig att bibehålla en hälsosam kost. Eftersom du inte kommer uppleva ångesten som socker kan ge upphov till kommer du bara äta så mycket som du behöver.

Du kommer inte trycka i dig en helt bearbetad produkt.

Förbättra hälsan i tarmkanalen med fullkorn

Om du har problem med förstoppning är det utmärkt att välja bort kommersiella flingor. Det höga fiberinnehållet i fullkorn kommer inte bara öka mängden bakterier i tarmarna, utan även göra avföringen mjukare.

Att förbättra tarmkanalen har många fördelar. Bland dem hittar vi förebyggande av hemorrojder såväl som divertikulit och divertikulos. Med en medveten och nyttig kost kan du hålla dessa sjukdomar borta.

Men det är inte rekommenderat att äta för mycket fullkorn om du lider av ulcerös kolit eller tillstånd som orsakar diarré. Detta eftersom problemet då kan förvärras.

Det vill du verkligen inte.

Fullkorn hjälper till att sänka kolesterolet

Skål med flingor

Högt kolesterol är ett tillstånd som drabbar många, och många måste till och med ta läkemedel för att kontrollera det. Om du inte vill behöva gå så långt så är det bra att ersätta kommersiella flingor med fullkorn.

Me varför hjälper fullkorn till att sänka kolesterolet?

Det högre fiberinnehållet i dessa spannmål hjälper dig att bli av med dåligt kolesterol (LDL), vilket bereder mer plats för bra kolesterol.

Därför är det bättre att äta måttliga mängder fullkorn varje dag än att välja produkter som lovar att sänka det eller läkemedel som har bieffekter.

Slutsats och varningar

Som du kan se är det en väldigt bra idé att ersätta kommersiella flingor med fullkorn. Du bör dock alltid läsa om näringsvärdet på produkterna du tänker köpa.

De havregryn du vill köpa kanske inte är så “naturliga” som du tidigare trodde.

Det kan vara jobbigt att läsa vad alla produkter innehåller, men när du väl gjort det kommer du veta vilka produkter du ska undvika i framtiden. Din hälsa är värd det.

Vilka typer av spannmål köper du vanligtvis? Äter du processade flingor eller väljer du fullkorn? Fullkorn kommer ge dig alla fördelar vi nämnt ovan, och de är dessutom billigare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.