Hur man kan förebygga hemorrojder

Hemorrojder är ett tillstånd som kan förebyggas med rätt näring, goda vanor och en hälsosam livsstil.
Hur man kan förebygga hemorrojder
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Vet du hur man kan förebygga hemorrojder?

Hemorrojder är som en svullnad av vener i den inre delen av anus, vilket orsakar ökat obehag när vi går på toaletten.

Sanningen är att uppkomsten av hemorrojder är relaterade till vanor och livsstil hos den som lider av dem. De förekommer regelbundet hos många människor.

Det bästa sättet att förebygga hemorrojder är att direkt ta itu med orsakerna som leder till dessa analskador och därigenom minska eventuella möjligheter till att de uppstår.

Vad gör att hemorrojder uppstår?

Sammantaget kan dessa orsakas av många saker, inklusive:

 • En diet med mycket lite fiber
 • Förstoppning
 • Knip vid toabesök
 • Graviditet

Hur kan du förebygga hemorrojder?

1. Drick 2 liter vatten om dagen

Förebygga hemorrojder med vattenintag

Goda matvanor bör kompletteras med dagligt intag av vatten. Det rekommenderas att dricka mellan 1,5 och 2 liter vatten om dagen, eftersom det är det är den bästa mängden för stimulering av tarmkanalen. Då kräver toabesök ingen stor ansträngning och det tillkommer inga problem.

Att dricka mycket vatten minskar risken för förstoppning. Plus, det dagliga intaget av minst 1,5 liter vatten gör att avföringen får en mjukare konsistens och alla orsaker till hemorrojder försvinner.

2. Välj en kost rik på fiber

En balanserad kost rik på fiber minskar den ansträngning som krävs vid användning av badrummet.

Med detta innebär det ingen möjlighet att hemorrojderna blir utsatta och inflammationen kommer inte att utvecklas till mer intensiv smärta och blödning.

Den skada som orsakas av denna inflammation kan ibland hindra tömning av tarmarna och har i sin tur ytterligare konsekvenser.

Få bra proportioner av fiber till din kost genom mat som:

 • Baljväxter
 • Frukt
 • Spannmål
 • Grönsaker
 • Fullkornsprodukter

3. Träning kan förebygga hemorrojder

förhindra hemorrojder träning

Förutom att hjälpa dig att gå ner i vikt och öka din fysiska uthållighet, bidrar regelbunden fysisk aktivitet till att förbättra tarmtransitionen.

När god tarmtransition upprätthålls blir avföringen mjukare under hela resan. På så sätt möjliggörs tömning utan ansträngning, vilket minskar riskerna för förekomsten av hemorrojder.

Det rekommenderas att träna minst 3 gånger per vecka. Detta kan inkludera aktiviteter som involverar rörlighet i tarmkanalen, antingen gå, springa eller simma.

4. Undvik vissa livsmedel

När du har risk för hemorrojder bör du undvika mat som inte rekommenderas för detta tillstånd.

Några av de livsmedel som bör undvikas i detta fall är:

 • Stark mat
 • Senap
 • Kryddor
 • Vitlök
 • Vinäger
 • Kaffe
 • Salta livsmedel

Var och en av dessa livsmedel gör avföringen mer trög och orsakar skador på vägen.

Salta livsmedel kan orsaka större venös trängsel, vilket förvärrar hemorrhoidinflammationen. Därför rekommenderas att du konsumerar salt i måtta.

5. Gå på toaletten när du behöver

förhindra hemorrojder toa

Att vänta med att gå till toaletten när du behöver är ett dåligt beslut, speciellt om du har haft tidigare problem av hemorrojder.

Det är bästa är att gå på toaletten just nu när du behöver. Du kan även försöka komma in i en rutin för tarmtömnning vid vissa tillfällen, för att undvika att behöva vänta länge för möjligheten.

Att vänta länge när du behöver använda badrummet kan få konsekvenser, till exempel högre tryck i analområdet. Detta orsakar venös inflammation och därmed hemorrojder.

Det rekommenderas att få fasta rutiner för tarmtömning, så att åtgärden blir en fysiologisk vana vid specifika tidpunkter.

Viktigast av allt, avfärda inte uppmaningen att tömma tarmarna under några omständigheter. Och snälla, låt inte det faktum att du inte är hemma bli en ursäkt för att inte gå på toaletten.

Kom ihåg att analområdet också är en del av din kropp och kräver omsorg för din maximala komfort.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.