10 mättande livsmedel för hälsosam viktnedgång

Ananas kan hjälpa dig att rena kroppen och bekämpa vätskeretention. Du kan dricka ett glas ananasjuice till frukost eller efter en stor måltid.
10 mättande livsmedel för hälsosam viktnedgång
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vi vet alla att det inte är lätt att gå ner i vikt. Mirakeldieter existerar inte och bantning innebär alltid en viss ansträngning. Du bör alltid följa en seriös diet för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, och ett bra alternativ är att äta mättande livsmedel.

När vi försöker gå ner några kilo slutar det ofta med att vi går omkring hungriga. När vi försöker att äta mindre för att få i oss färre kalorier, är ett mycket effektivt sätt att undvika denna hungerkänsla att hålla dig till mat som fyller magen och skapar en mättnadskänsla. Idag ska vi visa dig tio mättande livsmedel som hjälper dig att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

1. Havregryn är ett mycket mättande livsmedel

Havregrynsgröt mättar bra

Havregrynsgröt är det bästa frukostalternativet du kan hitta. Havre är en av de mest hälsosamma spannmålssorterna när det kommer till att banta på ett balanserat sätt.

 • Det är en naturlig källa till fiber.
 • Det ger dig en mycket tillfredsställande mättnad som håller dig från att småäta mellan måltiderna.
 • Havregryn är rikt på B-vitaminer och mineraler.
 • Det bekämpar det onda kolesterolet, skyddar ditt hjärta och reglerar dina blodsockernivåer. Inte illa, va?

Havregryn är perfekt när du vill gå ner i vikt, så kom ihåg att äta detta till frukost.

2. Gröna äpplen

Smoothie på gröna äpplen är mättande

Vi har redan diskuterat de fantastiska fördelarna med gröna äpplen och Granny Smith-äpplen när det kommer till bantning. Deras främsta fördel är att de hjälper till att reglera dina blodsockernivåer och aktivera din ämnesomsättning. Du bör se till att äta dem med skalet på eftersom de flesta av äpplets goda egenskaper återfinns i denna del.

Du kan alltid äta ett äpple om du blir hungrig. Det hjälper dig på vägen till lunchen eller middagen utan att småäta sådant som får dig att gå upp i vikt. Dessutom är de riktigt goda!

3. Ananas

Sallad med ananas och spenat

Ananas är det perfekta valet för människor som försöker gå ner i vikt. Det är ett av de bästa livsmedlen du kan äta när som helst på dygnet. Du kan prova ett glas ananasjuice till frukost, en läcker sallad med spenat, valnötter och ananas till lunch eller ett grillat kycklingbröst med ananas till middag.

Ananas är rikt på vitaminer och, viktigast av allt, bromelain – ett enzym som minskar svullnad och bidrar till att rena kroppen och minska vätskeretention.

4. Lax är ett mättande livsmedel

Välj vildfångad lax

Vi vet att lax tenderar att vara lite dyrt, men det är definitivt värt sitt pris. Här är anledningen:

 • Lax är rikt på näringsämnen samtidigt som det är kalorifattigt.
 • Det innehåller mängder av vitaminer och mineraler, som järn och jod, samt vitamin A och D.
 • Det är rikt på omega 3-fettsyror, vilka är perfekta för viktminskning.

5. Mörk choklad

Välj mörk choklad utan socker och mjölk

Choklad för att gå ner i vikt? Ja, det är sant, men vi bör klargöra en liten sak: Du bör alltid se till att välja mörk choklad, så ren som möjligt och utan mjölk.

Detta är också ett mycket mättande livsmedel som förutom att vara rikt på mineraler och antioxidanter också är en njutning för dina smaklökar. Det är ett perfekt komplement till din havregrynsgröt vid frukost. Du bör dock tänka på att inte äta mer än 28 gram per dag.

6. Avokado

Avokado

Genom att äta så lite som en halv avokado per dag, tillsammans med en sallad eller din dagliga frukost, kommer du att känna dig mycket mättare hela dagen lång. Enligt tidskriften Nutrition Journal är det ett av de bästa livsmedlen för att förebygga småätande, speciellt när du införlivar det i din frukost.

Vi rekommenderar dock inte att du konsumerar mer än en halv avokado per dag eftersom det innehåller en hel del kalorier. Det är ett bra livsmedel att tillsätta till andra rätter för att dra nytta av dess välgörande egenskaper.

7. Ägg

Ägg är mättande

Vi har redan pratat om ägg vid ett flertal tillfällen. Visste du att ägg är ett otroligt mättande livsmedel? Helst ska du äta dem kokta, utan oljor eller andra produkter som kan lägga till mer fett eller kalorier.

Du kan kombinera dem med champinjoner (ett annat mättande livsmedel) eller servera dem tillsammans med grillat kycklingbröst och lite senap. Utsökt!

8. Baljväxter är väldigt mättande livsmedel

Ät baljväxter för att hålla dig mätt

Baljväxter är mycket mättande och kan tillagas på en miljon olika sätt till mängder av hälsosamma rätter. Du kan lägga med dem i en god sallad till lunch tillsammans med exempelvis lite spenat, ett hackat kokt ägg och lite hackad tomat. Denna sortens mättande maträtter håller dig från att småäta mellan måltiderna.

9. Capsaicin

Jalapeno

Om du är ett fan av chili eller jalapeños, tveka inte att konsumera dessa livsmedel i stora mängder då de är otroligt mättande! De innehåller en hel del capsaicin, vilket är en mättande substans som snabbar upp ämnesomsättningen, vilket i sin tur förbränner mer fett. De fungerar också som ett kraftfullt smärtstillande medel.

De är kapabla att reglera din aptit och är ett bra komplement till ditt kryddskåp. Vad sägs?

10. De bästa grönsakerna för ökad mättnadskänsla

Tomater och broccoli kan du äta råa eller kokta

Tomater, broccoli och grönkål är alla utmärkta grönsaker för alla typer av viktminskningsdieter. Oavsett om du äter dem råa eller kokta, se till att tillsätta dem i dina sallader eller servera dem med en härlig tallrik fullkornsris. De gör mycket för din hälsa och figur. Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2005). Effect on appetite control of minor cereal and pseudocereal products. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20051563
 • Perrigue, M., Carter, B., Roberts, S. A., & Drewnowski, A. (2010). A Low-Calorie Beverage Supplemented with Low-Viscosity Pectin Reduces Energy Intake at a Subsequent Meal. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01858.x
 • Sriamornsak, P. (2003). Chemistry of pectin and its pharmaceutical uses: a review. Silpakorn University International Journal. https://doi.org/10.5458/jag.54.211
 • Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
 • De Lourdes Reyes-Escogido, M., Gonzalez-Mondragon, E. G., & Vazquez-Tzompantzi, E. (2011). Chemical and pharmacological aspects of capsaicin. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules16021253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.