Chilifrukt vs. cancer – mirakelämnet capsaicin

Chilifrukt vs. cancer – mirakelämnet capsaicin
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

För många år sedan pågick ett ihärdigt sökande i laboratorierna efter substanser som kunde bekämpa cancer, såsom capsaicin. Fram tills nu lyckades ingen tydligt bevisa någon sådan kapacitet på ett medicinalvetenskapligt sätt (empirisk bevisning från många håll om effektiviteten hos en specifik naturlig behandling är något annat).

Men det var som sagt fram tills nu. Nyligen har substanser och växter (som pepparfrukter) bekräftats vara effektiva för att sakta ned och till och med bota denna fasansfulla sjukdom. I många olika studier har man hittat en substans i chilifrukter som har visat sig vara anticancerogen i cancerogena cellstrukturer i mänskliga lungor och bukspottkörtlar. Vidare har man bevisat att en dos av den dödar cancerceller, men har inte samma effekt på normala celler.

Pepparfrukter

Substansen som vi ska ta en titt på hittas i de mest berömda pepparfrukterna. Vi talar om en grupp med pepparfrukter som har ett speciell kryddstark kvalitet och vars anticancerogena potential enligt forskning kommer från capsaicin – en substans som dödar cancerceller. Det kan inte bara hjälpa till att sakta ned, utan till och med eliminera denna sjukdom.

Vad är capsaicin och hur fungerar det?

I denna artikel ska vi försöka utveckla förklaringen av sättet som vi kan använda livsmedel som innehåller capsaicin, och hur vi kan inkludera dem i vår diet i tillräckliga kvantiteter för att förebygga eller bota cancer.

Capsaicins anticancerogena effekt

Capsaicin tillhör en familj av beståndsdelar som kallas vanilloider. Dessa beståndsdelar får cancerceller att dö. De åstadkommer detta genom att bokstavligt talat fästa sig vid några av cellens väldigt nödvändiga organellers (mitokondrier) proteiner för att döda dem.

Det mest imponerande är dock att de inte bara dödar cancercellerna, utan gör detta utan att skada cellerna som finns runtom tumören, som är friska och normala.

Skillnaden mellan mitokondrier för cancerceller och för normala celler är att de har helt olika biokemi. Detta är en av de fundamentala anledningarna till capsaicins selektiva handlingar. Denna känslighet är medfödd och väljer specifikt cancerceller.

Som en konsekvens är konsumtion av denna substans – som finns i stora mängder i japansk peppar, chilifrukter och andra starka pepparfrukter – starkt rekommenderad för att stärka dina system och förebygga cancer rent generellt.

Eftersom de substanser (vanilloider) som innehåller capsaicin kan hittas i många livsmedel spår många att läkemedlet kommer att tas fram snabbt och till låg kostnad. Under tiden rekommenderar dock UK Cancer Research att du minskar risken för cancer genom att ha en balanserad och hälsosam diet bestående av gott om frukter och grönsaker.

Det finns faktiskt redan läkemedel för extern behandling som innehåller capsaicin. Dessa används för att lindra muskelspänningar och psoriasis, vilket öppnar upp möjligheter för att behandla hudcancer.

Hur du använder chilipeppar för att förebygga cancer

Capsaicin, den huvudsakligt kryddstarka komponenten i chili, får cancertumörer i prostatan att självförstöras. Enligt en nyligen genomförd studie från California University (Cedars-Sinai Medical Center) har man bevisat att denna komponent aktiverar programmerad celldöd, eller suicidal celldöd (även kallad apoptos), i 80% av sagda celler med prostatacancer. Detta minskar storleken på tumören till en femtedel av storleken hos obehandlade tumörer.

För att uppnå önskade anticancerogena effekter, enligt denna studie, ska en person som väger 90 kg ta upp till 400 mg capsaicin tre gånger per vecka. Det betyder att du ska konsumera mellan tre och åtta färska habaneros.

VARNING: dessa pepparfrukter innehåller stora mängder capsaicin och uppskattas ha fler än 300,000 enheter enligt Scoville Heat Scale. Det betyder att de är väldigt starka och att din tunga kanske inte klarar av det. För att sätta det i perspektiv kan vi säga att vanliga pepparfrukter, som jalapeño, innehåller mellan 2,500 och 8,000 Scoville-enheter.

Nu ska vi förklara i närmare detalj hur mekanismen som pepparfrukter besitter saktar ner eller dödar cancer.

Apoptos, eller programmerad celldöd, är ett normalt fenomen som inträffar i vävnaden och organen i våra kroppar. Det är tack vare denna funktion som vi har en typ av balans av nya celler, äldre celler och celler som redan håller på att försämras. Cancerceller är dock på ett sätt odödliga, eftersom de undviker den molekylära mekanismen apoptos.

Vetenskapsmän har observerat att capsaicin blockerade aktiviteten hos en molekylär mekanism (NF-kappa beta) som är ändrad i cancerceller, och som normalt sett deltar i apoptos, celldöd, i många typer av celler. Den defekta regleringen av NF-kB på grund av cancerceller är en av anledningarna till att cellerna kan fortsätta leva.

Den kryddstarka komponenten i dessa pepparfrukter minskar även bildandet av protein som frekvent produceras i stora mängder av prostatatumörer och som kan signalera närvaron av en tumör hos män. Detta protein kallas prostataspecifikt antigen (PSA).

Diet eller meny för att bekämpa cancer

Med tanke på de fantastiska egenskaperna hos livsmedel som innehåller capsaicin måste vi inkludera så många av dem i vår diet som möjligt om vi vill bekämpa eller förebygga cancer. Detta inkluderar pepparfrukter och ingefära.

Du bör förstå att ju mer kryddstark en pepparfrukt, chili eller cayennepeppar är, desto högre koncentration av capsaicin har den. Det bästa är att äta dessa livsmedel råa, eftersom de fördelaktiga egenskaperna då behålls.

  • Chilipeppar: Den mest potenta källan för capsaicin, och vissa rankas mycket högt på Scoville-skalan, som jalapeños och habaneros.
  • Tabasco: Denna kommersiella sås görs från pepparfrukter av typen tabasco och kommer från den mexikanska staten med samma namn. Tillsammans med vinäger och salt bildar de denna sås, som du kan droppa över din mat för att få rena rama festen på tungan.
  • Kummin: Trots att den är mycket svagare än ovan nämnda produkter innehåller den capsaicin och kan ge en utsökt smak åt baljväxter. Det är dessutom huvudingrediensen i mojo canariosås.
Kummin i fröform
  • Curry: En av de huvudsakliga ingredienserna är gurkmeja, vilket är vad som ger curry sin gula färg och tillför mindre mängder capsaicin.

Capsaicin förstärks av koffein i synergisk form, vilket betyder att en kombination av de två hjälper till att mer aktivt förebygga och läka cancer, såväl som att bränna fett. Om kaffedoppade jalapeños till frukost inte lockar dig kan du ta capsaicin- och koffeinpiller och bespara din tunga den brännande känslan. Svettningarna kommer du dock inte undan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.