7 konsekvenser av att hoppa över frukosten

april 12, 2019
Näringsämnen som du får i dig via frukosten är viktiga för att öka din kropps energi. Läs vidare för att ta reda på konsekvenserna av att hoppa över frukosten!

Många människor är omedvetna om konsekvenserna av att hoppa över frukosten och fortsätter att hoppa över denna viktiga måltid. Även om frukosten har blivit uppmärksammade via hälsosamma dieter under de senaste åren, underskattar vissa människor fortfarande de otroliga effekterna av frukost.

Faktum är att vissa fortfarande tror att frukosten inte är ett sätt att konsumera färre kalorier och därmed gå ner i vikt lättare. Att hoppa över frukosten kan faktiskt få dig att öka i vikt och kan också orsaka andra problem som minskar din livskvalitet.

Därför är det viktigt att inkludera denna viktiga måltid i din kost och framför allt att se till att äta hälsosamt.

Vet du vad som händer med din kropp när du inte äter frukost? Läs om de allvarligaste konsekvenserna av att göra detta i den här artikeln.

7 konsekvenser som uppstår om du väljer att hoppa över frukosten

1. Du känner dig trött

Trött kvinna

För optimal fysisk och mental prestanda under dagen är det viktigt att ”ladda” kroppen med en bra frukost. Därför är en av konsekvenserna av att hoppa över frukost trötthet och sömnighet som kanske inte går över.

Var dock försiktig! Att byta ut frukosten mot lite kaffe och kakor funkar inte.

Om målet är att ge din kropp ”bränsle” måste din frukost bestå av en lämplig kombination av livsmedel som är rika på väsentliga näringsämnen.

2. Din blodsockernivå ökar

De näringsämnen du får från frukostmat är avgörande för att kontrollera blodsockernivån.

Således, när den inte konsumeras i tid eller ersätts av ohälsosamma alternativ, minskar din insulinkoncentration och din kropp ackumulerar mer socker.

Detta problem är ganska alarmerande, särskilt för personer med riskfaktorer för diabetes. Om detta problem inte löser sig så snart som möjligt kan ökad glukos också orsaka andra symtom och tillstånd.

3. Att hoppa över frukosten gör att du känner dig hungrigare

Att hoppa över frukosten kan göra dig vrålhungrig

En av konsekvenserna av att inte äta denna måltid är en känsla av ångest som kan orsaka viktökning.

Även om det kan verkar som att du får i dig färre kalorier genom att hoppa över frukosten, gör det faktiskt att du äter mer än du borde eftersom det orsakar en hunger som är svår att mätta.

4. Känslomässig obalans

Bristen på näringsämnen som orsakas av att hoppa över dagens första måltid kan också orsaka känslomässiga obalanser.

Eftersom god kvalitetsmat innehåller ämnen som säkerställer välbefinnande utlöser dåliga frukostar stress och irritabilitet.

Om dessa känslor påverkat ditt arbete eller ditt familjeliv på senare tid bör du överväga en annan diet. Dessutom är det en bra idé att inkludera mat som stimulerar serotonin, såsom mörk choklad, bananer och avokado, i din kost.

5. Ditt immunförsvar försämras

 

Förkyld kvinna

De näringsämnen du får från frukost hjälper till att stärka ditt immunförsvar.

Av denna anledning kan du försvaga ditt immunförsvar genom att hoppa över frukosten, vilket gör din kropp mer mottaglig för infektioner.

6. Du utvecklar matsmältningsbesvär av att hoppa över frukosten

Långsam matsmältning och förstoppning är andra konsekvenser av att hoppa över frukosten. Även om det finns många faktorer som kan påverka dess utveckling, kan bristen på näringsämnen som orsakas av att inte äta denna måltid utlösas.

Det är viktigt att inkludera kostfiber, fettsyror och vatten i dina frukostar. Denna kombination hjälper till att reglera tarmfunktionen och hjälper till att rensa bort avfallet. Dessutom reglerar det pH-värdet i din bakteriella flora och minskar risken för gastrit och matsmältningsbesvär.

7. Du löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar

kvinna med bröstsmärtor

Enligt en studie av Harvard T.H. Chan School of Public Health, har män som inte äter frukost 27 % större risk att drabbas av hjärtattack eller en svår hjärtsjukdom.

Uppenbarligen kan uteblivna frukostar leda till utveckling av diabetes, fetma, högt kolesterol och högt blodtryck. Alla dessa faktorer har en direkt inverkan på risken för hjärtsjukdomar och påverkar också din hjärnans hälsa.

Sluta hoppa över frukosten

Äter du frukost varje dag? Är den komplett och balanserad?

Nu när du vet följderna av att hoppa över frukosten, försök att äta mat med högt näringsvärde till frukost. Kom också ihåg att dess kaloriinnehåll bör motsvara 25% av din kropps dagliga behov.

  • Cahill, L. E., Chiuve, S. E., Mekary, R. A., Jensen, M. K., Flint, A. J., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation128(4), 337-343.
  • Durá Travé, T. (2013). Análisis nutricional del desayuno y almuerzo en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria28(4), 1291-1299.
  • Herrero Lozano, R., & Fillat Ballesteros, J. C. (2006). Estudio sobre el desayuno y el rendimiento escolar en un grupo de adolescentes. Nutrición Hospitalaria21(3), 346-352.
  • Rodríguez, M. P. G., & de la Rosa Morales, V. (2007). Los adolescentes que consumen comida rápida y no desayunan tienen más riesgo de ser obesos en la vida adulta. Evidencias en pediatría3(2), 46.