Lär dig varför det är bra med en proteinrik frukost

Proteiner är en utmärkt källa till näring i vår kosthållning. Den bästa tiden att äta dem är vid frukosten.
Lär dig varför det är bra med en proteinrik frukost

Senaste uppdateringen: 17 november, 2018

Här ska vi förklara varför en proteinrik frukost är bra för dig. På morgonen har hormoner som omvandlar mat till energi och regenererar muskelmassa överhanden. Detta är på grund av att kortisol har kontroll över vår kropp vid denna tidpunkt på dagen. Kortisol är en substans som är ansvarig för att konvertera proteiner till energi.

Tack vare denna process blir proteiner som intas vid denna tidpunkt på dagen enkelt konverterade till muskelmassa och energi. Dessutom bidrar detta till en stabil glukosnivå i flera timmar.

Frukost

Detta är ett otroligt sätt att bibehålla muskelmassa och förbättra ens mentala koncentrationsförmåga, vilket är perfekt inför timmar av arbete eller studier. Det är också bra eftersom man undviker känslan av hunger från att uppstå under några timmar och kroppstemperaturen stiger lite grann.

Dessutom tillåter proteiner kroppen att accelerera ämnesomsättningen mycket mer än om man hade ätit det på kvällen. Detta gör det lättare att undvika lagring av fett under resten av dagen.

Proteinets funktion

Tack vare proteinerna som man äter under frukosten hålls blodglukosnivåerna stabila, vilket gör att den mentala koncentrationsförmågan upprätthålls.

Dessutom förbättras minnet och kapaciteten för resonemang.

Genom att ha en lagom tillgång till glukos kommer hjärnan inte att behöva sätta igång nödfallssystem för att få tag i det på annat håll och kan därmed ägna sig totalt åt dess intellektuella funktioner.

Hur viktigt proteinet är går längre än så. Protein inverkar direkt på hjärnans produktion av adrenalin och dopamin. Detta tillåter oss att utvecklas och förbättras i vår förmåga att resonera och argumentera, samt lära oss nya saker.

Proteinrik frukost

En annan fördel med att äta en ordentlig proteinrik frukost är att det är enklare att banta. På detta sätt får vi allt vi behöver i vår kost för att både ha energi under dagen och få kontroll över hungerkänslorna.

Dessutom hjälper en proteinrik frukost oss att få i oss nödvändiga näringsämnen för att höja serotoninnivåerna i blodet och få kontroll över suget efter kolhydrater, och det kommer leda till en hälsosam kosthållning och underlätta viktnedgång.

Genom att accelerera ämnesomsättningen och få kontroll över hungern och matsuget, förebygger du behovet av att småäta under dagen.

Exempel på proteinrik frukost

Vad väntar du på?

Låt oss ta en titt på några frukostar med ett högt proteininnehåll. Med hjälp av dem kan du njuta av alla fördelar av att äta proteinrikt i början av dagen.

Havregrynsgröt

Havregryn är nyttiga

Havregryn är bra att äta i början av dagen av många orsaker.

  • Det är för det första en utmärkt källa till komplexa kolhydrater och lösliga fibrer. Det underlättar inte bara matsmältningen utan kommer också att hålla dig mätt länge.
  • Dessutom hjälper lösliga fibrer till att hålla blodsockret under kontroll och sänker blodtrycket.
  • Denna frukost bidrar med en god mängd proteiner och är ett perfekt alternativ i en vegetarisk kost.

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt

Yoghurt är en mjölkprodukt som är en god källa till protein vid frukosten för att starta dagen.

Det bidrar också med nyttigt kalcium och D-vitamin.

Omelett eller äggröra

Omelett är en proteinrik frukost

Ägg är ett smarrigt alternativ till en proteinrik frukost utan kolhydrater. De är en utmärkt källa till protein.

Vissa människor är fortfarande oroliga över kolesterolet som finns i ägg. Detta kolesterol är däremot känt som det “goda kolesterolet” och är bra för vår hälsa. Om man inte äter mer än 10 ägg per dag så är det svårt att överstiga den dagliga rekommendationen av mättade fetter

Därför är ägg ett utmärkt alternativ för att få protein i frukosten. Det är också därför ägg i många länder är det som startar dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
  • Kung B., Anderson GH., Paré S., Tucker AJ., et al., Effect of milk protein intake and casein to whey ratio in breakfast meals on postpandrial glucose, satiety ratings and subsequent meal intake. J Dairy Sci, 2018. 101 (10): 8688-8701.
  • Reynolds AN., Akerman AP., Mann J., Dietary fibre and whole grains in diabetes management: systematic review and meta analysis. PLoS Med, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.