Fördelar med sudoku för hjärnan, enligt vetenskapen

Sudoku innebär att man placerar siffror i ett rutnät, vilket får neuroner att aktiveras och skärper koncentration och minne. Upptäck fördelarna med detta spel.
Fördelar med sudoku för hjärnan, enligt vetenskapen

Senaste uppdateringen: 08 september, 2021

Sudoku är ett mycket komplext mentalt spel. Uppgiften att placera siffrorna på rätt plats kräver stor ansträngning och har många fördelar för hjärnan. Detta har bevisats av vetenskapen. Spelet har sitt ursprung i USA, men det blev populärt efter att det kom till Japan. Ta reda på fördelarna med sudoku för hjärnan i den här artikeln.

Detta spel går ut på att man fyller i ett rutnät med 3 x 3 celler – som i sin tur är uppdelade i mindre rutor med 3 x 3 rutor – med siffror från 1 till 9. Spelet presenteras med några siffror som redan har fyllts i, vilket kallas givna siffror eller ledtrådar. Att spela spelet är väldigt enkelt, men det finns också sudokuspel med olika svårighetsgrader.

Även om spelet är baserat på siffror behöver du inte ha några avancerade matematiska färdigheter för att spela det. Det är mycket roligt, och med övning börjar du bygga upp dina färdigheter.

Tålamod är viktigt eftersom det kan ta lång tid att lösa ett sudoku-pussel. Kom dock ihåg att ta det i lugn takt och att övning ger färdighet. Med tiden kommer du att kunna utföra stegen snabbare och snabbare.

Sudoku förbättrar vissa färdigheter

Att spela sudoku ger många fördelar för din hjärna. Du kommer att träna upp färdigheter du redan har och även lägga dig till med några nya. Sudoku är till exempel en bra övning för din uppfattningsförmåga, ditt minne, din logik och koordination.

Studier av matematikens användning i denna typ av spel har visat att bland de färdigheter som krävs hittar vi uppfinningsrikedom, fantasi och tålamod. Det betyder att det att lösa sudoku hjälper dig att lära dig hantera stressiga situationer. Det är en bra idé att börja med de enklare nivåerna.

Potentiella hälsofördelar med sudoku för hjärnan

Att spela sudoku har flera hälsofördelar, särskilt för hjärnan. Nedan kan du läsa om på vilka sätt som det här spelet kan inverka positivt.

stark hjärna

Det stimulerar logiskt tänkande

Logiskt tänkande är förmågan att förstå omgivningen och relationerna eller skillnaderna mellan handlingar, objekt eller fakta. Du lär dig detta genom analys, förståelse, abstraktion och fantasi.

Spel som sudoku involverar matematiska problem som enligt studier stimulerar logiskt tänkande och i synnerhet matematiskt logiskt tänkande.

Det uppmuntrar till snabb tankeförmåga

När du börjar lösa sudoku och går från enklare nivåer till svårare pussel kommer du att se att du med tiden kan lösa dem snabbare och snabbare, tack vare att du blir skickligare på att utföra analys och abstraktion. Detta kallas snabb tankeförmåga, något som sudoku hjälper till att stimulera och förbättra.

Sudoku för hjärnan – det förbättrar koncentrationen

Sudoku kräver mer en färdighet. Bland de färdigheter som tränas hittar vi koncentration, vilket nästan är en förutsättning för att lösa denna typ av pussel. Du måste försöka att undvika att upprepa siffror eller placera dem i fel ruta.

Det är just detta, som forskning har visat, som är orsaken till att sudoku är bland de bästa pedagogiska lekarna. Det kan lätt utföras i till exempel ett klassrum för att öka elevernas uppmärksamhet och koncentration.

Det utvecklar förmågan till problemlösning

När du börjar spela sudoku som nybörjare kommer du att inse att det kan vara knepigt och frustrerande, antingen för att du måste lägga mycket tid på att slutföra pusslen eller för att du ännu inte har utvecklat alla dina färdigheter. Under denna process lär du dig att utveckla dina färdigheter i problemlösning med större fokus.

Vetenskapen har från olika synvinklar bevisat att matematik och pedagogiska spel baserade på siffror bidrar till att öka denna förmåga.

Sudoku ökar kvaliteten på hjärnans kognitiva funktion

Många faktorer kan påverka kvaliteten på vår kognitiva funktion, särskilt stigande ålder. En studie som tittade på vuxna i åldern 50 till 93 år, fann att frekvent användning av pussel, som sudoku, har en stark korrelation med kvaliteten på kognitiv funktion i denna del av populationen.

Det hjälper till att minska stress

Stress är resultatet av överansträngning och manifesterar sig på fysisk och känslomässig nivå. Det beror troligtvis på mentala krav som ställs på hjärnan. Det påverkar hälsan på flera sätt. Studier har visat att sudoku kan förändra processerna för plasticitet och neurogenes.

Något som vanligtvis mycket avkopplande är brädspel eller mentalt krävande spel, som sudoku. På grund av detta kan det att lägga 10 minuter på att lösa ett sodukopussel efter att du har haft en stressig dag, hjälpa dig att återhämta dig och aktivera din hjärna så att du kan återgå till jobbet.

Upptäck mer i den här artikeln: Upptäck hur stress påverkar hjärtat

Vikten av att träna hjärnan

sudoko gör för hjärnan
Matematikspel är användbara för att skärpa kognitiva förmågor, särskilt för äldre personer.

Forskning har visat att dagligt lärande, som att spela spel som sudoku, stimulerar hjärnan, förbättrar hjärnans funktion och förhindrar kognitiv degeneration. Allt detta leder till en känsla av ökat välbefinnande.

Välbefinnande i sin tur innebär större motstånd mot demens och minnesförlust. Du kommer att vara piggare och dina förmågor kommer att hålla sig starka länge.

Du kan använda denna typ av spel som aktiverar hjärnan, bland vilka vi hittar sudoku, för att träna upp dina färdigheter. Denna hjärngymnastik är populär att använda för att stärka och utveckla sin kreativitet och sin logiska slutledningsförmåga.

Dra nytta av alla fördelar med sudoku för hjärnan!

Du har redan sett några av fördelarna med sudoku för hjärnan. Kan du föreställa dig hur skärpt du skulle vara om du hade hållit på med sudoku sedan barnsben? Det är intressant att tänka på detta.

Men det är kanske inte för sent än. Du kan börja nu och uppmuntra dina barn att spela spelet. Förutom att förbättra hjärnans funktion kan det också förbättra deras livskvalitet. Fördelarna kommer att finnas kvar för alltid, vilket hjälper till att förebygga förlust av kognitiva funktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Becerra, Alberto; Núñez, Juan; Perea, José María (2016) ¿Cuánta matemática hay en los sudokus?. Revista Pensamiento Matemático, Vol 6, Nº 1, pags 113-136. Sección juegos y rarezas matemáticas. España. Recuperado de dialnet.unirioja.es
  • Javier Suárez Quero. Las matemáticas en el sudoku. Universidad de Almería, 2017. Disponible en: http://repositorio.ual.es/bitstream/handle/10835/6445/16582_Suarez%20Quero%2C%20Javier.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Kahnmena Daniel. Pensar rápido, pensar despacio.
  • Leal Huise, Sandra, & Bong Anderson, Simón (2015). La resolución de problemas matemáticos en el contexto de los proyectos de aprendizaje. Revista de Investigación, 39(84),71-93.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 0798-0329. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3761/376140399004
  • Romero, Rosario, & Cueva, Henry, & Barboza, Luis (2014). La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes. Omnia, 20(3),80-91.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1315-8856. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=737/73737091006
  • Zárate, S., & Cárdenas, F. P., & Acevedo-Triana, César, & Sarmiento-Bolaños, M. J., & León, L. A. (2014). Efectos del estrés sobre los procesos de plasticidad y neurogénesis: una revisión. Universitas Psychologica, 13(3),15-47.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=647/64733438030
  • Lluen Rodríguez, J. D. (2017). Proyecto “Sudoku” en la capacidad de resolución de problemas matemáticos de los estudiantes del segundo año de secundaria de la IEP.“Henri Wallon” 2016.
  • Lozano Alonso, S., & Pérez Sanz, J. R. Evaluación de la mejora del sentimiento de soledad en pacientes geriátricos institucionalizados mediante la realización de actividades socioculturales a través de la escala ESTE II.
  • Giraldo Pinzón, H. D., Mendoza Toloza, C. A., & Ávila Plaza, P. A. (2019). Alzheimind: aplicación móvil que utiliza inteligencia artificial para el tratamiento temprano del Alzheimer.
  • Llerena Gomez, C. E. (2018). Razonamiento lógico y su impacto en el proceso de enseñanza-aprendizaje de los estudiantes de la Escuela “Aurora Estrada Ayala De Ramirez Perez” de la ciudad de Babahoyo provincia de los Rios (Bachelor’s thesis, BABAHOYO: UTB, 2018).
  • Rios Mendoza, F. M., & Romero Ruiz, G. R. (2019). Efecto del programa de ludoterapia en la calidad de vida de los adultos mayores del CIAM–YANTALÓ, 2019.
  • Ruiz, M. J. A. (2019). Los pasatiempos como recurso didáctico en el aula de E/LE (1): Planteamientos generales. Los mensajes cifrados. Foro de profesores de E/LE, (15), 1-18.
  • García, B. E. (2020). PROGRAMA DE SALUD: LA JUBILACIÓN, PUNTO DE PARTIDA.
  • Sandí Delgado, J. C., & Espinoza Torres, I. Fortalecimiento de la calidad de vida de las personas adultas mayores del Caribe costarricense.
  • Arias Hidalgo, E. N. (2019). EL JUEGO SUDOKU Y EL DESARROLLO DEL PENSAMIENTO LÓGICO MATEMÁTICO EN LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INTEGRADA “PEDRO SÁNCHEZ GAVIDIA”–HUÁNUCO–2017.
  • Romano, M., Nissen, M. D., Del Huerto, N., & Parquet, C. (2007). Enfermedad de alzheimer. Revista de posgrado de la vía cátedra de medicina, 75, 9-12.
  • Luque Lopez, M. E. (2020). Sudoku como herramienta para elevar el nivel de concentración de los estudiantes del primer grado de educación secundaria de la Institución Educativa “Simón Bolívar”, de Moquegua-2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.