8 goda vanor du bör lära dina barn

De vanor du ger till dina barn är avgörande för deras utveckling. I den här artikeln berättar vi vilka vanor du bör lära dem för att hjälpa dem att bli goda och sunda människor.
8 goda vanor du bör lära dina barn

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En av de största utmaningarna som föräldrar står inför är att införliva vanor hos våra barn för att hjälpa dem att bli goda människor. Vi måste lära våra barn hälsosamma och positiva vanor så att de gör gott i världen. När allt kommer omkring är detta kanske ett av våra huvudsakliga ansvar som föräldrar.

Vanor är beteenden som förvärvas genom att upprepa samma eller liknande handlingar. Inom psykologin beskriver man att en vana kan inkludera allt från en rörelse till tillfredsställelse av personliga önskemål och behov. De är en grundläggande del av inlärningsprocessen, vilket innebär att det är något som föräldrar måste lära sina barn.

Hur man lär barn vanor eller rutiner

Du måste komma ihåg att det viktigaste är att få barnet att känna sig tryggt. Det bör kunna förutsäga vad som kommer att ske under dagen och vad som händer efter varje aktivitet. Till exempel äta middag, borsta tänderna och gå och lägga sig. Du måste ge ditt barn en känsla av trygghet och förutsägbarhet.

Detta hjälper barn att må bättre och känna sig säkrare och tryggare i sig själva. De kommer även att vara mer kärleksfulla i familjemiljön.

Det är lättare att införliva vanor hos barn om alla hushållsmedlemmar har samma beteendemönster. Det är bäst att mamma, pappa och syskon vet vad de behöver göra och vilken roll de har i familjen. Du bör medvetet ge dem en roll hemma och uppmuntra dem att hjälpa till.

Men kom ihåg att det är viktigt för dem att ha stabila och förutsägbara rutiner. I sin studie ”Betydelsen av vanor och rutiner för 3-åringar” säger forskaren Badia att vanor hjälper barn att vara självständiga. Att förvärva dessa vanor ger barn fler verktyg för att klara det dagliga livet.

vanor du bör lära dina barn: pappa läser med son
Läsning och en ett intresse för att lära sig nya saker är goda vanor du bör ge dina barn.

De vanor du bör ge dina barn

Det är bäst att alltid lära barn goda vanor och förklara varför de ska undvika dåliga ovanor. Detta är en viktigt uppgift för föräldrar och avgörande för hur barnets liv kommer att te sig. Nedan tar vi upp några goda vanor som kan vara till hjälp.

1. Hoppa inte över frukost eller andra måltider

Frukost är definitivt dagens viktigaste måltid för barn. Ja, barn ska ha tre måltider om dagen, men dagens första måltid är den som ger dem den energi de behöver för att möta dagen.

Om de inte äter frukost, kommer deras kropp att gå in i ett tillstånd av metabolisk utmattning. Med andra ord, i ett slags “energisparläge”. Detta påverkar deras förmåga att koncentrera sig och kan leda till att de blir trötta och orkeslösa.

Lär dig mer i den här artikeln: 13 livsmedel som förbättrar barns koncentration

2. Att läsa varje dag är en av flera vanor du bör lära dina barn

Läsning skärper sinnet, stimulerar utbytet av tankar och idéer, främjar koncentration och empati och hjälper till att utöka kunskapen om världen.

Du kan läsa en saga eller en barnroman för ditt barn som en del av deras rutin kring sänggåendet. En bra idé är att läsa ett kapitel om dagen så att ditt barn alltid vet vad som kommer att hända påföljande kväll. Du måste göra denna vana rolig och intressant för ditt barn. Det ska inte vara en förpliktelse.

3. Läs på livsmedelsförpackningar

För att äta en hälsosam kost, är det viktigt att läsa på förpackningarna på maten du äter. Här kan du hitta information, märkning och påståenden som kan hjälpa dig att bland annat veta vad du äter, mängden tillsatt socker och salt i varje livsmedel, utgångsdatum och produktionsdatum samt ingredienserna och tillsatserna som livsmedlet innehåller.

Genom att läsa ingredienserna och näringsinformationen kan du jämföra olika livsmedel och produkter för att avgöra vilka som är de hälsosammaste.

4. Visa förståelse

När ett barn blir otåligt eller argt på grund av andras beteende, påminn dem om att de inte heller alltid är perfekta och fråga dem om de skulle vilja bli bemötta på det sättet.

Låt dem förstå att människor har brister och svagheter och att det inte gör dem mindre värda. Visa dem att om de är bra på en viss aktivitet som visar sig vara svår för en annan person, kan de lära dem hur man gör det.

5. Att få tillräckligt med sömn är en av flera vanor du behöver lära dina barn

Ålder påverkar antalet timmar sömn en person behöver. Barn mellan tre och fem år behöver sova 10 till 13 timmar. Barn mellan sex och 13 år behöver sova 9 till 11 timmar. Om de inte får tillräckligt med sömn kan de ha svårt att tänka klart och fatta beslut. Deras skolprestationer kan också komma att bli lidande.

Upptäck mer i den här artikeln: Främja hälsosamma vanor hos din tonåring

6. Begränsa skärmtid

Begränsa tiden som du tillåter dina barn att titta på TV och vara på sin telefon, dator eller surfplatta. Lägg upp ett schema som ger dem tillgång till sina enheter vid vissa tider på dygnet. Ett bra sätt att göra det är med de program och appar för föräldrakontroll som finns tillgängliga.

7. Gör en fysisk eller pedagogisk aktivitet

Du kan anmäla dina barn till aktiviteter utanför skolan, som dans, kampsport, simning eller löpning, från en mycket ung ålder. Om ditt barn föredrar mindre fysiska aktiviteter kan du anmäla dem till andra alternativ, som schack, språk, piano eller teckning.

vanor du bör lära dina barn: barn med fotboll
Fysisk träning är en del av de goda vanor du bör införliva hos barn från en ung ålder.

8. Att tvätta händerna är en av de vanor du bör ge dina barn

Att tvätta händerna är mycket mer än en god vana.

Genom att göra det före maten och efter toalettbesök förhindras kontaminering och smittspridning. Det kommer att hålla ditt barn och andra i hans eller hennes närhet friska.

Alla vanor du vill lära dina barn återspeglas i oss, som föräldrar

Kom ihåg att barn tar efter sina föräldrar och att vanor inte är något som man lägger sig till med över en natt. Vi lär oss dem genom repetition och genom att se andra göra dem. Att lära dina barn goda vanor gör dig inte bara till en bra förälder utan till en bra person.

Tappa inte modet på vägen. Barndomen är en lång och vindlande resa. Njut av processen och var medveten om att du uppfostrar framtidens vuxna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.