Främja hälsosamma vanor hos din tonåring

Hälsosamma vanor i tonåren är nyckeln till att de ska kunna hantera de fysiska och känslomässiga förändringarna i detta skede. Finns det något som föräldrar kan göra för att hjälpa till? Fortsätt läsa för att ta reda på det.
Främja hälsosamma vanor hos din tonåring

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hälsosamma vanor i tonåren är viktiga. Världshälsoorganisationen (WHO) definierar tonåren som de åren då en person är mellan 10 och 19 år. Som du kan föreställa dig har detta stadium många fysiska och psykologiska omvandlingar som villkorar den uppfattning en person har av sig själv. Dessutom är konstruktionen av barnens identitet på sin topp under dessa år, så som förälder behöver du ha några strategier i bakfickan för hur du ska gå tillväga för att främja hälsosamma vanor hos din tonåring.

En tonåring är inte längre ett barn, men han eller hon är inte heller en vuxen. Det är därför du som förälder måste vara uppmärksam så att du kan ge din tonåring de nödvändiga verktyg han eller hon behöver för att mogna. Låt oss ta en titt på några strategier du kan använda dig av.

Strategier för att främja hälsosamma vanor hos din tonåring

Det finns tre stadier i tonåren: tidigt, mitten och sent. Tillväxt är en nyckelfaktor att tänka på i var och en av dessa stadier. Således måste tonåringar anta hälsosamma rutiner för att kunna utvecklas ordentligt. Så, vad ska man ta hänsyn till?

Ta hand om den personlighet ditt barn formar

Varje ögonblick i tonåren har känslomässiga egenskaper som kommer att spegla sig i din tonårings personlighet. Det är grundläggande för föräldrar att vara uppmärksamma på detta eftersom det är ett sätt att kanalisera dina barns preferenser mot aktiviteter de verkligen gillar, och på så sätt främja deras välbefinnande.

Planera måltider

Näring är en nyckelfaktor i alla faser av tonåren. Detta eftersom att en ordentlig kost är en avgörande faktor för din tonårings fysiska och mentala tillväxt samt hälsa. Därför bör din tonåring försöka planera sina måltider i förväg, och om möjligt samråda med en nutritionist.

Främja hälsosamma vanor hos din tonåring via fritidsaktiviteter

Rekreation och sport är båda lika viktiga komplement till hälsan som näring är. Att dela roliga aktiviteter med din tonåring gör det möjligt att skapa och befästa känslomässiga band. Dessutom kan denna vana skapa positiva familjeminnen för din tonåring som han eller hon kommer att uppskatta i framtiden.

En mor skrattar med sin tonåring.
Ungdomen är en tid med många förändringar så stöd från föräldrar är viktigt.

Vilka hälsosamma vanor kan du som förälder främja hos din tonåring?

Det är svårt att uppmuntra hälsosamma vanor hos tonåringar eftersom de ofta kan vara något ostyriga. Det finns dock några strategier som kan underlätta denna process. Låt oss gå igenom dessa strategier så att du kan omsätta dem i praktiken.

1. Hälsosam kost

Tonåringar som äter skräpmat är ett ämne som ständigt granskas. Tyvärr är det få som är vana vid att dagligen äta frukt och grönsaker, trots att just de är viktiga för att stärka det mänskliga immunsystemet.

Vi rekommenderar att du följer dessa rekommendationer om du har tonåringar hemma:

 • Ta reda på din tonårings favoritfrukter, och håll dem synliga hela tiden. På så sätt är frukten alltid närvarande när det är dags för ett mellanmål. En frukt är ett bra snack eller mellanmål eftersom det snabbt kan tillgodose behovet av att äta något sött.
 • Se till att din tonåring aldrig hoppar över frukosten. Denna första måltid på dagen är nyckeln till att få energi och näringsämnen. Frukost kan göra underverk för allas hälsa så länge den är av bra kvalitet. Tyvärr förbiser många tonåringar ofta en hälsosam frukost och ersätter den istället med skräpprodukter.
 • Nötter och frön är mycket näringsrika och därmed ett bra komplement till en tonårings kost. Dessutom är de lätta att förvara och ta med i väskan för att äta vid ett senare tillfälle.
 • Främja konsumtionen av vatten och hälsosamma drycker. Se till att de alltid har en flaska tillgänglig. Håll samtidigt industriellt sötade drycker samt läsk ute ur huset. Detta eftersom att dessa drycker är orsaken till allvarliga hälsoproblem – som till exempel diabetes.

2. Känslomässig stabilitet är bland de viktigaste hälsosamma vanor du kan främja hos din tonåring

De förändringar som kroppen genomgår under tonåren kan leda till alla möjliga osäkerheter som ofta manifesterar sig som stress, ångest och humörsvängningar. För att undvika dessa känslomässiga tillstånd är det viktigt att du försöker inkludera dina barn i aktiviteter och samtal som gör att de kan tycka bra om sig själva. Det är också viktigt att låta dina barn njuta av fritiden med sina vänner.

3. Sport och fysisk aktivitet

Det finns många sätt på vilka man kan vara fysiskt aktiv, så det är inte alltför svårt att hitta ett sätt som passar varje individ. Detta är en av de huvudsakliga vanorna som du bör uppmuntra hos din tonåring. Detta är en avgörande faktor för deras medellånga och långsiktiga hälsa.

Här är några enkla aktiviteter de kan ta del av:

 • Promenader eller jogging
 • Sport som fotboll, basket, volleyboll osv.
 • Träningsrutiner hemma
 • Cykelturer
 • Träna på gym
Tonaring är ute på en springtur.
Att uppmuntra ungdomar att vara fysiskt aktiva är nyckeln till deras allmänna hälsa.

4. Socialt liv

Tonåringar omsätter många av de värderingar och vanor de lär sig hemma och börjar fatta sina egna beslut när de interagerar med andra unga människor. Således måste de få interagera med sina vänner och i allmänhet ha ett socialt liv. Det är så de lär sig att vara oberoende från sina föräldrar i större utsträckning.

5. Få tillräckligt med sömn

Tillräckligt med sömn och vila är en annan faktor du måste uppmuntra hos din tonåring. Det hjälper din tonårings sinne att bearbeta aktiviteter relaterade till utvecklingen av kunskap. Så försök att skapa ett eget bekvämt utrymme för din tonåring hemma. Ett utrymme där hon eller han kan sova, ta en tupplur eller göra andra aktiviteter som kräver tystnad och koncentration.

Du kanske också är intresserad av: Hur kan man veta att en tonåring ljuger?

Att främja hälsosamma vanor hos din tonåring är ditt ansvar som förälder

Du måste föregå med gott exempel för att främja och införa hälsosamma vanor i tonåren. Därför behöver hela familjen vara fysiskt aktiv, äta näringsrik mat och delta i aktiviteter som bidrar till allas fysiska och mentala välbefinnande.

Slutligen måste du tillhandahålla de nödvändiga utrymmena och förutsättningarna för att dessa unga människor ska kunna leva en hälsosam livsstil. Tänk på att stöd och vägledning är grundläggande i detta skede.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
 • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
 • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.