Vegan som tonåring: en växande trend

Det kan vara svårt att vara vegan som tonåring, men den här typen av kost kan ge många goda fördelar så länge du planerar den ordentligt.
Vegan som tonåring: en växande trend

Senaste uppdateringen: 18 september, 2020

Det finns både för- och nackdelar med att vara vegan som tonåring. Fördelarna med en kost som uteslutande baseras på vegetabilier inkluderar förbättrad hälsa och hjälp i att bibehålla optimal vikt. Men denna kost medför också vissa negativa konsekvenser som fortfarande är kontroversiella. En vegansk kost kan nämligen leda till underskott av vissa näringsämnen, om den inte är ordentligt genomtänkt.

Så vad behöver du veta om att bli vegan?

Vad betyder det att vara vegetarian eller vegan?

Kanske på grund av många olika artiklar i media (i tillägg till de många professionella konferenserna inom ämnet) verkar det som att fler tonåringar blir veganer nu än någonsin tidigare. Samtidigt finns det flera kontroverser kring denna kost, utöver oenigheterna mellan föräldrar och barn.

R. González Leal, endokrinolog vid Hospital Infantil Universitario Niño Jesús i Madrid, ger en grundläggande definition av skillnaderna mellan att vara vegan och vegetarian:

De två vanligaste typerna av vegetabiliskt baserade kostplaner är vegansk kost, där man inte äter något som kommer från djur, och vegetarisk kost, som utesluter kött men fortfarande innehåller ägg och mejeriprodukter.

Grönsakstallrik med hummus.

Bakom kulisserna – varför föredrar man en vegansk kost?

Sammantaget är hälsofrågor, miljöhänsyn och faktorer relaterade till djurskydd de vanligaste orsakerna till att man väljer en vegansk kost.

Vissa veganer hävdar också ekonomiska skäl, etiska överväganden relaterade till hunger i världen, samt religiösa övertygelser, som skäl för att följa den veganska matmodellen. Många har följt denna kost sedan barndomen då de växt upp i familjer som också ätit vegetariskt.

Vegan som tonåring – en oroande, riskfylld och växande verklighet

Att anta en vegansk kost kan leda till en reducering av intaget av vissa näringsämnen. Du kan dock undvika näringsbrist genom att följa en välplanerad vegansk kost som inkluderar grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, nötter och frön som kan ge dig tillräckligt med näring.

Du bör också tänka på att det finns två populationer som ligger i riskzonen:

Grönsaker och baljväxter innehåller massor av järn, men människokroppen kan inte assimilera det på samma sätt som det assimilerar järn av animaliskt ursprung.

En kvinna äter en nyttig sallad.

Finns det några hälsofördelar med att vara vegan som tonåring?

Det finns vissa fördelar med dessa kostmönster, men du bör också vara medveten om några kontroversiella faktorer som kan vara skadliga för din hälsa.

Här är några ytterligare uppgifter:

 • När en vegansk kost är välplanerad förknippas den ofta med olika hälsofördelar.
 • Där animaliskt protein innehåller alla nödvändiga aminosyror, är vegetabiliska proteiner bristfälliga angående vissa aminosyror. Den begränsade aminosyran i spannmål är till exempel lysin, medan baljväxter är begränsade i metionin och treonin.
 • Tonårsstadiet är det stadium då det är vanligast att ätstörningar börjar.

Slutsats

US National Library of Medicine har framtagit riktlinjer som man bör tänka på när man följer en vegansk eller vegetarisk kost. Man måste:

 • Äta olika typer av livsmedel som bland annat grönsaker, frukt, spannmål, nötter, frön, fullkorn. Lägg till mejeriprodukter och ägg om din kost tillåter dem.
 • Gärna välja berikade livsmedel som spannmål, bröd, soja och vegetabilisk mjölk samt naturlig fruktjuice för att få ett brett utbud av näringsämnen.
 • Undvika mat som är för rik på fett, socker och natrium (salt).
 • Inkludera minst en proteinkälla i alla dina måltider.
 • Ta kosttillskott om din kost saknar vissa vitaminer och mineraler.
 • Tänka på att vitamin B12 är nödvändigt för att förhindra anemi. Ägg och mejeriprodukter är rika på B12, vilket är anledningen till att veganer kan ha svårt att få tillräckligt mängd genom sin kost.

Lär dig att läsa näringsetiketterna på livsmedelsförpackningarna, eftersom de anger ingredienserna och näringsinnehållet i produkten.
Slutligen, konsultera en nutritionist för att se till att du får alla de näringsämnen du behöver när du väljer att följa en begränsad kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.