Fyra tips för att prata med din tonåring

Under tonåren så kan barnen gå igenom många hormonella, sociala,fysiska och psykologiska förändringar som kommer påverka deras personlighet och göra det svårt att kommunicera med dem.
Fyra tips för att prata med din tonåring

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det är inte enkelt att prata med din tonåring. Föräldrar har ofta problem med att prata med sina barn eftersom de helt enkelt “talar två olika språk”. Men du bör försöka ha så mycket tålamod som möjligt.

När ditt barn stöter på ett problem bör du dock vara där för att försöka vägleda honom eller henne, men även låta vederbörande lösa problemet själv. Din tonåring måste omsätta sina förmågor i praktiken.

Analysera problemet tillsammans och låt ditt barn hitta lösningen och ta ansvar för konsekvenserna.

Tips för att prata med din tonåring

Under tonåren går man igenom fysiska, psykologiska, hormonella och sociala förändringar. Som en konsekvens av detta kan det vara en komplex uppgift för dig att kommunicera med din tonåring.

Dessa förändringar får dem att vilja prata mer med sina vänner eftersom de är av samma ålder, men det leder oftast till att de får fel råd.

Så här kommer några tips som du kan omsätta i praktiken då du pratar med din tonåring:

Var resonlig och håll fast vid din åsikt

Tonåringar vet hur de ska övertala föräldrarna till att få vad som de vill ha. Då föräldrarna ger barnen det som de vill ha så kommer de temporärt att lösa problemet, men vad lär du dem genom att göra det?

Livet ger inte efter bara för man ber om något, och det bör inte du heller göra.

Mamma som kramar dotter.

Du måste dock vara resonlig och låta ditt barn förklara varför han eller hon bröt reglerna. Föreslå att de ber om ditt lov om de vill gå hem efter en utsatt tid. Och om du själv är resonlig så kommer de inte bete sig illa eller fortsätta fråga.

Vi rekommenderar att du samlar hela familjen för att diskutera reglerna, och för att sätta upp ett schema för då de bör vara hemma. Tänk igenom alla faktorerna innan du tar ett beslut.

Detta kommer visa för tonåringen att föräldrarna är villiga att kompromissa om han eller hon inte bryter några regler.

Var bestämd

Det kommer vara till stor hjälp att vara bestämd för du kommer då kunna försvara dina rättigheter och uttrycka dina åsikter utan att förolämpa dina barn eller låta dem förolämpa dig.

Ni kommer då kunna komma fram till något som ni båda är nöjda med.

Mamma och dotter i soffan.

Genom att vara bestämd med barnet kommer du öka chanserna för att få de resultat som du vill ha.

Tonåringen kommer då också känna sig lugnare och säkrare eftersom han eller hon då vet att föräldrarna lyssnar och att även tonårens egna känslor har betydelse.

Var ett gott föredöme då du ska prata med din tonåring

Det finns inte någon regel, manual eller hemlighet när det kommer till att prata med tonåringar. Du måste därför ha mycket tålamod, förståelse och vara ett gott föredöme med dina ord då du pratar med ditt barn om något som oroar dig.

Tonåring på stranden.

Barn som befinner sig i denna ålder börjar mogna inom alla aspekter av sina liv och försöker hela tiden kämpa med att bli oberoende. De föredrar att spendera mer tid med vänner, vilket lämnar familjen i bakgrunden.

Så det är viktigt att föräldrarna involverar barnen i de beslut som tas.

Oavsett om det handlar om en resa, att köpa dem något, byta skolor, att planera en flytt etc. är det viktigt att man tar deras åsikt i beaktande så att ni kan välja det bästa alternativet tillsammans.

Välj bästa tid och plats

Om du anser att ditt barn har ett problem med sitt beteende så är det viktigt att du väljer en tid och plats där du kan prata lugnt med dem.

Det bör vara någonstans där ni inte kommer bli avbrutna, där ni båda slappnar av, speciellt ditt barn, och där ni kan prata igenom saker ordentligt.

Mamma och dotter vid skrivbordet.

Börja diskussionen med att beskriva problemet på ett enkelt och direkt sätt då du ska prata med din tonåring.

Det handlar om att uttrycka hur du upplevde deras beteende, utan att för den delens skull döma deras personlighet. Korrigera bara beteendet. Du bör göra klart för ditt barn att det som störde dig var vad han eller hon gjorde, och inte själva personligheten.

Det är väldigt viktigt att korrigera de första misstagen. Låt inte beteendet fortsätta. Du kommer då kunna undvika att straffa barnet, som inte behöver bli defensivt. Ditt barn kommer också förstå att det inte är något som bör upprepas.

Vi vet att det inte är enkelt för dig att prata med din tonåring, och det är ofta svårt att undvika ett gräl. Om ditt barn blir upprört och börjar höja rösten så är det viktigt att du håller dig lugn.

Säg till barnet att ni kan fortsätta prata då det har lugnat ner sig.

Kom ihåg att det är de vuxna som måste föregå med gott exempel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.