En dag inser du att tålamod verkligen är en dygd

En dag inser du att tålamod verkligen är en dygd

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2019

Tålamod är verkligen en dygd som många inte vet hur man utövar väl.

Framförallt beror det på att vi ägnar vår tid till att skjuta upp saker och vänta på att det ena och det andra ska hända. Sedan förlorar vi plötsligt kontrollen över våra liv.

Men det är dock inte alltid fallet att drömmarna blir verklighet bara vi slutar vänta och börjar agera, även om många säger detta. Ibland kan man kämpa för sina drömmar varje dag, och offra allt – för att sedan ändå misslyckas.

Det som är menat att ske kommer ske när tiden är inne. Ingen kan till exempel tvinga äkta kärlek att visa sig som på beställning.

Det ligger heller inte i vår makt att skaffa ett bra jobb, hitta en bästa vän och leva livet fullt ut på samma gång, eller över en natt.

Vi måste skapa vår egen verklighet, men vi måste även ha tålamod. Nedan bjuder vi in dig till att fundera mer kring detta ämne.

Ge inte upp om tålamod: Vissa saker är värda att vänta på

En graviditet varar i nio månader. Ett förhållande med sann kärlek utvecklas över tid. En kaka har en specifik gräddningstid och specifika ingredienser, och dessa tillsätts i specifika kvantiteter.

Allt kräver tid, vård, intresse och framförallt tålamod. Otålighet är aldrig någon bra vän. Saker i våra liv som utvecklas för snabbt blir inte som vi vill.

hur kan man ha tålamod i livet om det har gett mer besvikelse än glädje?

Det är ett vanligt misstag: om det inte finns tillit och hopp i dina strävanden börjar du se dem på ett annorlunda sätt. Med andra ord kan det leda till att du helt slutar tro att goda saker kommer hända dig.

Och då är detta också vad som händer. Låt oss tänka mer på det nedan.

Ge inte upp om tålamod

När dåliga saker drabbar goda människor

Hur kan jag förvänta mig att bra saker ska inträffa när jag bara upplevt dåliga saker i livet?

Vi har alla tänkt så någon gång. Ibland drabbar problem de som förtjänar det minst, som ärliga och vänliga individer som måste hantera motgångar utan att veta hur.

Det är i dessa stunder som vissa förlorar tron på att de kan uppnå sina drömmar, eller ens att de kan få tillbaka lite av den lycka de hade förr.

Men när du befinner dig i dessa komplexa situationer ska du istället för att fråga “Varför händer det mig?” byta ut frasen till “Vad kan jag göra nu när jag ställs inför den här situationen?”

Andra substitut kan vara:

  • Min partner lämnade mig precis ⇒ “Vad kan jag göra nu?” ⇒ Lär dig att leva, kämpa, försöka och finna lycka igen.
  • Läkaren säger att jag har en sjukdom “Vad kan jag göra nu?” ⇒ Kämpa varje dag för mig själv och min familj. Efter denna kamp och väntan kommer jag få min seger och min hälsa kommer bli bättre.
  • Jag har förlorat mitt jobb “Vad kan jag göra nu?” ⇒ Jag kan ändra mig, börja om från början och bege mig ut i en annan karriärriktning, och inte ge upp. Förr eller senare kommer jag komma dit jag vill.
Ge inte upp

Tålamod är en konst att vänta på bra saker

Det finns vissa som helt enkelt har gett upp med att vänta på bra saker eller förändringar i sina liv. Man känner då en form av tröghet, en viss förtvivlan, där man överväldigas av saker som ännu inte skett, oavsett vad det rör sig om.

  • I livet måste vi vänta på framsteg i vår bästa klänning och med entusiasm. Vi måste även kämpa varje dag. Även om det kan finnas sammanträffanden i våra liv och turen kan vara på vår sida när vi minst väntar det kommer den berömda “attraktionslagen” inte alltid bära frukt.
  • Kort efter att vi önskar oss något kommer stjärnorna och vårt öde lägga sig i linje för att strukturera vår önskan. Vi måste i grund och botten utöva konsten att vänta med våra ögon vidöppna, vår intuition påslagen och våra händer ändlöst upptagna för att omvandla vår verklighet.

Ha tålamod och lita på din intuition

Det är utan tvivel en viktig färdighet. Att lära sig hur man litar på sin intuition är faktiskt lika viktigt som att lära sig hur man väntar, för den förstnämnda färdigheten låter dig utvärdera tillfället du väntar på, och ger dig även avslut efter att ha väntat så länge.

Det är viktigt att invänta det rätta ögonblicket för att göra den stora chansning som kommer hjälpa dig att nå ditt mål – alltså det du specifikt vill ha.

Tänk dig att ditt livs kärlek, som du inte tagit chansen med, står framför dig. Kanske har du upplevt misslyckanden i det förflutna, och dessa smärtsamma upplevelser gör dig oförmögen att lita på din intuition.

Men förr eller senare kommer du ångra det.

Lita på din intuition

Rädsla är alltid den huvudsakliga faktorn som hindrar oss från att vara lyckliga. Det är därför konsten att ha tålamod även är en färdighet som frigör oss själva från rädslor, lite i taget.

Det är värt att göra denna chansning efter att man har väntat så länge.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cook, T. D. (2008). “Waiting for life to arrive”: a history of the regression-discontinuity design in psychology, statistics and economics. Journal of Econometrics, 142(2), 636-654.
  • Palmer, P. J. (1999). Let your life speak: Listening for the voice of vocation. John Wiley & Sons.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.