Intuitiv intelligens: Har du det?

Även om det kan verka som en övernaturlig kraft är intuitiv intelligens i verkligheten bara baserat på kunskap och erfarenhet som det undermedvetna sparar.

För många kan intuition verka vara något ovetenskapligt eller till och med övernaturligt, snarare än en gåva eller färdighet. Men psykologer har faktiskt studerat det i åratal. Böcker såsom ”Educating Intuition” av Robin M. Hogarth eller ”Intuitive Intelligence: Why we know what we know” av Malcolm Gladwell har utmärkta exempel som belyser vikten av denna dimension.

En person med intuitiv intelligens kan lyssna på sitt undermedvetnas röst för att komma fram till mer användbara svar snabbare. Det är verkligen ingen ”magisk” konst, utan något logiskt som är väl värt att utveckla.

Vi vill ge dig all information du behöver i dagens artikel.

Intuitiv intelligens: Nycklar till att utveckla det

Det är en vanlig missuppfattning att mänsklig intuition är begränsad till kvinnor. Det är inte sant, för både kvinnor och män kan ha denna förmåga. Den enda skillnaden är att kvinnor ofta är bättre på att lyssna på sin inre röst, sin magkänsla. Kvinnor tenderar att etablera mer intima band med sitt undermedvetna.

Ett intressant faktum är att många män använder sin intuition utan att ens inse det. Daniel Goleman, expert inom känslomässig intelligens, säger följande:

  • Aktiemäklare tar beslut på bara några sekunder. Med väldigt lite tid att analysera all data drivs de av sina ”instinkter”, och deras intuitiva intelligens är det automatiska svaret från deras erfarenhet.
  • Läkare, psykiatriker och liknande använder ofta sin intuition eftersom det låter dem se något subtilt, baserat på deras erfarenheter.

Missa inte: 7 vanor hos känslomässigt intelligenta personer

Låt oss ta en titt på hur du kan utveckla din intuitiva intelligens lite mer.

Fåglar-i-solnedgång

Lär dig att lita på din inre röst

Utan tvivel har det här hänt dig någon gång: Du stöter på någon du inte vet om du kan lita på. Du kanske misstar dig ibland, men vanligtvis prickar du rätt. Har du någon form av gåva?

  • Absolut. Du har haft hundratals, tusentals upplevelser i livet som har fått dig att lära dig saker och dra slutsatser, även om du inte är medveten om det.
  • Din hjärna förvarar och klassificerar bilder, känslor, dofter och annan information så djupt att det gradvis tar formen vi kallar intuition. Det är en del av den du är – din identitet – och kan ge snabba svar på väldigt specifika frågor.

Vi rekommenderar att du läser Hur en promenad hjälper hjärnan

Nu kanske du undrar om det är en god idé att lita på din intuition. Svaret är ja.

  • Intuitiv intelligens låter dig göra slutsatser som är i harmoni med din identitet, som definierar den du är. Den som ignorerar sin intuition ignorerar sig själv.

Som exempel kanske din familj föreslår att du ska acceptera ett specifikt jobb. Det ger dig en stabil finansiell säkerhet, men din magkänsla säger att du inte kommer att vara lycklig.

Den rationella delen av dig säger å andra sidan att mer pengar betyder ett bättre liv.

Vad bör du göra i detta fall?

  • Lyssna noggrant på din intuition. Den är direkt kopplad till dina känslor, dina upplevelser och din identitet.
  • Efter att du har lyssnat på din intuition ska du försöka titta på situationen på ett mer rationellt sätt: Varför ska jag välja ett jobb som jag vet inte kommer att göra mig lycklig? Din intuitiva intelligens har redan gett dig svaret.
Hand-bland-grenar

Tänk ”zen”

Låt oss ta upp Daniel Goleman igen. Enligt honom rekommenderar ledare för stora företag (som Google och Facebook) sina anställda att ”tänka zen”. Det baseras på följande:

  • När du behöver hitta det rätta svaret på något, lyssna på dig själv.
  • Att tänka zen betyder att du först måste nå ett tillstånd av djupt lugn där du skjuter press, stress, begränsande tankar och ångest åt sidan. Endast då kan du nyttja din intuition.
  • När du kopplar upp dig med denna djupa och personliga essens, med denna inre röst, ska du återigen låta dig sammankoppla med världen utanför – men bara de aspekter som behövs för att ta ett innovativt, originellt och kreativt beslut.

Läs även: Avslappningsövningar för bättre sömn

Som du kan se kan intuitiv intelligens vara rätt användbart eftersom det låter dig finna mer balanserade lösningar i enlighet med dina behov och din personlighet.

Det rationella och logiska tillvägagångssättet åsidosätter ibland de aspekter som är viktiga för din känslomässiga och personliga tillväxt. Det är därför det aldrig är dåligt att nyttja dem båda: både din intuition och din logik.

MER FÖR DIG