Varför du inte har några vänner och varför det är ditt fel

Varför du inte har några vänner och varför det är ditt fel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Klagar du på att du inte har några vänner? Känner du dig ensam? Det kan faktiskt finnas skäl till varför du inte har några vänner. Det är möjligt att du gör något som driver bort dem.

Ibland är det svårt att vara självkritisk eller acceptera sina egna fel, men det är väldigt viktigt, speciellt om du vill ha fler vänner.

Låt oss titta på vad det kan vara som händer.

Varför du inte har några vänner

Du klagar alltid

Konstant klagande kan vara ett skäl till varför du inte har några vänner

Konstant klagande kan vara ett skäl till varför du inte har några vänner, och många gör det så ofta utan att kanske inse att de gör det.

Att klaga hela tiden kan få folk att se oss som pessimister, eller att vi alltid känner oss som offer.

Att klaga kan också få oss att låta ganska själviska . När vi klagar är det bara vi själva som spelar roll. Ibland kan det låta som att vi är så dåliga att vi behöver stöd från alla andra.

Men alla andra kan bli trötta på ditt klagande. Det kanske är därför du inte har några vänner…

Du glömmer dem när du får en partner

Glömmer du dina vänner när du träffar en man?

Många glömmer att de har vänner när de får en partner.

Du vill bara vara med din nya partner, och det är förståeligt. Men försök att också spendera tid med dina vänner.

  • Dina vänner kan känna sig utnyttjade om du bara ringer eller spenderar tid med dem när du är singel. Vänskaper måste respekteras.
  • Behöver din partner verkligen all din tid? Har du verkligen inte tid för dina vänner?

Förälskelsefasen kan förblinda en så mycket att man kan glömma de som alltid finns där för att lyssna och ge stöd när man har problem.

Glöm inte dina vänner bara för att du hittat en partner. De är väldigt värdefulla.

Dina förväntningar är för höga

Förväntar du dig för mycket av dina vänner?

Ett annat skäl till att du inte har några vänner kan vara att förväntningarna på dem är för höga.

Det händer ibland även mellan partners, och det kan vara frustrerande och uttröttande.

Att förvänta sig att andra ska bete sig som du vill att de ska göra, eller att de ska vara en speciell typ av vän, kan vara svårt att leva upp till.

Ingen kommer att bete sig på ett visst sätt bara för att du vill det. Gör dig av med förväntningar som förstör dina relationer.

Du har en låg självkänsla

Låg självkänsla kan skada relationer

Ett annat vanlig skäl till varför en person inte har vänner är låg självkänsla.

  • Du kanske förväntar dig för mycket av andra, eller så känner du dig attackerad när de inte beter sig som du förväntade dig, eller ledsen när du inte får all uppmärksamhet…
  • Det är möjligt att du isolerar dig och att du knappt har någon kontakt alls med dina vänner. Du kanske inte ens planerar saker med dem.

I slutändan kommer vänskapen att mattas ut.

Det kan vara bra att träffa en specialist för att få hjälp med din låga självkänsla. Det är också viktigt att du går ut och träffar nya människor.

Börja gå på gym eller gå med i någon grupp som du har intresse av. Du kommer då upptäcka att det finns andra människor i världen som kan bli en del av din vänkrets. Var öppen för att träffa nya personer.

Du skvallrar om alla

Skvallra inte om andra

Det finns många som börjar skvallra bland sina vänner, men det skapar problem när de skvallrar med en vän om en annan vän.

Till att börja med kommer den vännen att se hur du beter dig bakom andras rygg. De kommer också att inse att du gör likadant bakom deras rygg.

Din attityd kan också göra så att dina vänner tappar förtroende för dig, slutar vara ärliga med dig och till slut slutar vara din vän.

Förtroende är viktigt. Det är normalt att man ibland pratar om en vän, men om du gör det hela tiden och konstant, visar det på en negativ vänskapsattityd.

Kan någon av punkterna i artikeln vara skälet till att du inte har några vänner? Även om du är en introvert person är det viktigt och hälsosamt att ha vänner. Var ansvarsfull och ta hand om dina vänskapsband.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Azmitia, M., Ittel, A., & Radmacher, K. (2005). Narratives of friendship and self in adolescence. New directions for child and adolescent development, 2005(107), 23-39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.