11 fakta om vägglöss som du inte kände till

Även om de är pyttesmå så är vägglöss fruktansvärt irriterande. Här är några saker du bör veta om dessa småkryp vilka kan göra ditt liv till en mardröm.
11 fakta om vägglöss som du inte kände till
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2022

Vägglöss! Vilka förtretliga små insekter! Och kanske har du även själv fått smaka på deras bett? Dessa små skadedjur angriper människor när de sover och när sig på dem. Utöver vad du kanske redan vet så får du här ytterligare några fascinerande fakta om vägglöss som du kanske aldrig hört förut.

De flesta människor associerar dessa småkryp med vandrarhem, skyddsbostäder och slumkvarter. Men sanningen är att de kan hålla till närapå var som helst: i studenthem, biosalonger, taxibilar, tåg och bussar, för att nämna några exempel. Här är några saker du bör veta om denna ohyra.

11 intressanta fakta om vägglöss

1. Bed bug?

Ja, det latinska namnet för vägglöss är  Cimex lectularius, vilket på engelska översätts med “bed bug”. Ett passande namn eftersom dessa insekter i regel suger näring från sovande människor och 70 % av angreppen äger rum i våra sängar.

De återstående 30 procenten uppehåller sig i andra delar av våra hem, till exempel i sprickor i golvlister och i dörrkarmar.

2. Vägglöss gör ingen åtskillnad mellan människor

Vägglöss kan angripa vem som helst. Det är fel att förknippa dem med fattigdom eller orenhet. Så om du känner någon som blivit ansatt av dem ska du inte utgå från att denna person har dåliga hygienvanor.

3. Det finns inga bevis på att de överför allvarliga sjukdomar

Hittills har ingen kunna påvisa att dessa insekter skulle vara kopplade till överföringen av några allvarliga sjukdomar. De värsta problemen de kan orsaka är irriterande bett eller förvärrade symtom i samband med astma eller allergier.

Men vi får inte glömma att en del människor kan bli helt fixerade vid dessa skadeinsekter. De har svårt att sova om nätterna, tar sig inte till arbetet och ägnar timmar åt att söka information om dem. Allt detta kan inverka på deras fysiska och psykiska hälsa.

Lär dig några fakta om vägglöss för att bli av med dessa skadeinsekter.
Somliga personer utvecklar en överdriven rädsla för invasioner, vilket påverkar deras livskvalitet.

4. Betten ser inte alltid likadana ut

Kanske har du blivit bekant med bettens utseende efter att ha nätsurfat lite grann. Men dessa bilder ska bara användas som referens, för sanningen är att betten inte följer samma mönster hos alla. Alltså kan de se olika ut hos personer som blivit bitna av samma insekt.

Tänk på att 30 % av alla människor inte reagerar på dessa bett på ett typiskt sätt. Som vägledning är emellertid betten i regel grupperade i mönster på 1-2-3.

5. De är inte nattdjur

Även om dessa parasiter oftast är mest aktiva före soluppgången är det inte sant att de bara kan sticka dig under de timmarna. Så om du jobbar nattskift kan du vara säker på att de ändå kommer att angripa dig under dagen när du vilar i din säng. Det är din kroppsvärme och koldioxiden du avger som attraherar dem.

6. Du kan ha dem även om du inte ser dem

I en del fall handlar det om små invasioner och folk förbiser symtomen. Man måste göra en grundlig undersökning för att upptäcka dessa skadeinsekter. Ett tecken på vägglöss är svarta prickar (avföring) som kan vara inbäddade i madrassömmarna.

Skinn som vägglössen lämnar efter sig är ett annat tecken. Vägglöss ömsar skinn ungefär 5 gånger före vuxen ålder. Med hjälp av ett förstoringsglas kan du uppdaga vägglössen, som är ljus- eller rostfärgade beroende på åldern.

7. Du behöver inte kasta bort dina ägodelar

Det är inte nödvändigt att göra sig av med sina tillhörigheter för att de blivit angripna av vägglöss. Använd bara ånga. Värme är den bästa metoden för att bekämpa dem. Ibland är en djuprengöring med torr ånga tillräckligt.

Du bör tvätta dina kläder och alla maskintvättbara plagg i varmt vatten och torktumla dem. Upprepa proceduren regelbundet tills du blivit av med skadeinsekterna.

8. De är experter på anestesi

I de flesta fall kan vägglössen suga näring från oss utan att vi vaknar. Förklaringen till detta är att deras saliv innehåller ämnen vilka fungerar som bedövningsmedel och stimulerar blodflödet. På så sätt kan de snabbt nära sig utan att vi känner smärta.

Efter att ha närt sig kryper de in i sina gömslen i 5 till 10 dagar.

9. De är motståndskraftiga

Dessa insekter kan överleva i flera månader utan föda, vilket betyder att de kan uppehålla sig var som helst under en lång tid i väntan på att en värd ska närma sig. Vidare tål de temperaturer mellan 2 och 50 °C. Därför är det knappast förvånande att de utan problem kan leva i en järnhandel.

10. De är mycket smarta

Dessa insekter är mycket smarta. De smyger runt och gömmer sig i sömmarna på madrasser, bakom elektriska apparater, i påsar och på andra ställen vi inte anar.

Under dagen håller de sig gömda. Och på natten är det koldioxiden som kroppen utandas som aktiverar dem.

Vägglöss när sig på människor som sover.
När vi sover detekterar vägglössen koldioxiden från våra kroppar, vilket uppmuntrar dem till att nära sig.

11. De har fasta vanor

Dessa ettriga djur har visat sig följa ett förutsägbart beteendemönster. När de funnit en ny värd brukar de nära sig i 5 till 10 minuter tills de blivit mätta. Därefter inrättar de sig och parar och förökar sig.

Vägglöss är irriterande varelser

Som framgår av dessa intressanta fakta om väglgöss är de otrevliga gäster. Och de som haft den obehagliga upplevelsen av att dela sin säng med dem är eniga om att man är villig att göra nästan vad som helst i sina desperata strävanden att bli kvitt dem.

Det klokaste man kan göra för att bli av med dessa inkräktare är att kontakta en saneringsfirma. Och om du själv försöker avlägsna dem bör du vara mycket försiktig med kemiska produkter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Masciocchi, Maite. Chinche de la cama. Cimex lectularis. EEA Bariloche, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.