Håll insekter borta utan giftiga kemikalier

Örter är det enklaste och mest effektiva sättet att hålla insekter borta. Allt du behöver är flertalet krukor med olika sorter växande i dem. Det får även ditt hem att lukta fantastiskt.
Håll insekter borta utan giftiga kemikalier

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vissa familjer må vara anhängare av kemiska produkter, men andra föredrar att hålla insekter borta med växter och andra naturliga produkter som hittas i skafferiet.

I dagens artikel ska vi berätta hur du håller insekter borta från ditt hem utan att använda något giftigt.

Generella metoder för att hålla insekter borta

Dessa naturliga metoder är till för att hålla en rad olika insektsarter borta utan att använda kemikalier som kan vara skadliga för din eller din familjs hälsa. Vidare fyller de huset med goda dofter. Några alternativ är:

Pyrethrum eller krysantemum

Denna växt används för att hålla myror, gräshoppor, kvalster och bladlöss borta. Den hittas i fruktträdgårdar och fält där jordbrukare försöker hindra dessa skadedjur från att äta deras grödor.

Du kan plantera pyrethrum i trädgården för att naturligt hålla insekter borta.

Santa maria

Denna används för att hålla myggor och flugor borta. För ännu bättre effekt rekommenderas du blanda den med lavendel och citronella. Plantera den vid ingången till ditt hem, helst nära dörrar och fönster.

Du kan även odla den inomhus.

Basilika

Basilika

Basilika kan vara färsk eller torkad. Den håller myggor och flugor borta samtidigt som den ger en aptitlig doft till köket. Och som en bonus kan du använda bladen i en rad olika recept!

Lavendel

Denna starkt doftande blomma är myggors, flugors, loppors och malars ärkefiende. Om du inte har någon lavendel hemma kan du bara köpa ett knippe och hänga uppochned för att torka, varpå den kommer att hålla insekter borta.

Du kan också alltid plantera den i din trädgård (helst på en solig plats).

Citronella

Det här är en välkänd ört tack vare dess effekt på myggor och flugor. Citronella kan även användas i matlagning och har en jättegod doft. Plantera den på platser med gott om solsken eller ta med dig en bukett hem.

Timjan

Örter

Så länge du har växten på en solig plats håller den alla typer av insekter borta. Om du inte vill bitas av mygg kan du skära av några timjanblad och gnugga på armar och nacke.

Testa området först så att huden inte blir irriterad och röd.

Rosmarin

Rosmarin används för att bli av med myggor naturligt. Du kan sätta en kvist i köket eller torka den och ställa på bordet när du äter utomhus. En annan utmärkt idé är att krossa en näve rosmarin och gnugga på huden.

Naturliga sätt att bli av med kackerlackor

Kackerlacka

Det är utan tvivel några av de mest hatade insekterna i världen. De kommer ut från hörn, lurar i köket och det finns till och med vissa arter som kan flyga.

Med tanke på de studier som slagit fast att kackerlackor kan överleva en atombomb kanske du tror att det inte går att stoppa dem, men vi kan glädjande nog rapportera att så inte är fallet.

Borsyra är den bästa lösningen på problemet. Den är enkel att få tag på och mycket billig. Den kan även hjälpa till att hålla myror borta. Du kan hitta lösningen på apoteket eller till och med i livsmedelsbutiker. Använd den sparsamt och på utvalda platser – speciellt om du har barn och husdjur.

Ta 100 ml vatten och blanda med 2 matskedar borsyra. Blöt en bit bröd i blandningen och placera på områden där du ser kackerlackor.

Ett annat alternativ är att blanda tre delar borsyra med en del socker och strö i kök eller badrum (i hörn, sprickor, bakom möbler, mm.).

Socker kan agera som bete för att dra till sig insekterna, varpå borsyran dödar dem.

Naturliga sätt att döda flugor

Flugor är extremt jobbiga och lever där det finns sopor. De kan dessutom sprida sjukdomar. Utöver att rengöra hemmet ordentligt så att flugor inte kommer in finns det även väldigt effektiva huskurer mot dem.

Vi rekommenderar att du läser: Naturliga hemgjorda myggmedel

Aromatiska växter

Ringblomma och mynta kan hålla flugor borta om du placerar dem nära dörrar och fönster. Du kan använda färska eller torkade kvistar. De goda nyheterna är att de utöver att tjäna detta syfte även får hemmet att dofta fantastiskt.

Essentiella oljor

Essentiella-oljor

För att göra en egen “flugkur” kan du använda en liten vattenflaska och en bomullsduk (till och med en gammal kökssvamp eller gasbinda fungerar).

Blanda 20 droppar vardera av följande essentiella oljor i flaskan:

 • Lavendel
 • Eukalyptus
 • Mynta
 • Citronella

Dränk tyget genom att lägga det i flaskan. Stäng korken och låt stå i en dag.

Öppna upp flaskan i områden med mycket flugor. Du kan bevara vätskan genom att stänga flaskan när flugorna är borta.

Äppelcidervinäger

Den använts inte bara för sin skarpa odör, utan även för att den är naturligt antiseptisk.

 • Allt du behöver är 125 ml äppelcidervinäger och 20 droppar eterisk eukalyptusolja.
 • Använt det på alla ytor du vill. Du kan till exempel applicera lite på köksbänkar innan du lagar mat eller på bordet när du ska äta middag.

Örtsprej

Det här är ett bra alternativ om du inte har några essentiella oljor till hands.

Ingredienser

 • 250 ml vatten
 • 125 ml rengöringssprit
 • 2 matskedar mynta, lavendel och citronella

Beredning

 • Koka alla ingredienser i två minuter, låt svalna och sila sedan.
 • Häll vätskan i en sprejflaska och använd överallt i hemmet.
 • Du kan applicera den på alla ytor såväl som på din hud.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.