Vad är flatlöss och hur sprids de?

februari 12, 2020
Flatlöss drabbar främst genitalierna men kan även dyka upp i bland annat skägg och armhålor. Hur sprids de? Det ska vi tala om i dagens artikel.

Flatlöss sprids främst via sexuella kontakter eftersom de primärt gör sig hemma i hårväxten kring genitalierna. Det är dock inte det enda sättet. Lär dig mer i denna artikel.

Experter uppskattar att runt en miljon personer drabbas av flatlöss varje år, så det är relativt vanligt. Insekterna som orsakar tillståndet heter Pthirus pubis. De livnär sig på blod och deras bett leder till intensiv klåda.

Under historiens lopp har många olika texter nämnt dessa löss, till och med Bibeln. Även om de liknar lössen vi får på huvudet så tenderar dessa inte att överföra några sjukdomar.

Det är dock en obehaglig infektion som kan påverka personens sociala liv. I denna artikel ska vi förklara allt du behöver veta om flatlöss och hur de sprids.

Hur agerar flatlöss?

Flatlöss orsakar klåda

Flatlöss sprids i de flesta fall sexuellt, men det är inte det enda sättet.

Som vi nämnde ovan är flatlöss små insekter som exklusivt lever på människor, speciellt runt genitalierna. Till formen liknar de krabbor, vilket är anledningen till att man på engelska ofta refererar till dem som ”crabs”.

De fäster sig vid håret tack vare en substans som agerar som cement, och väl där kan de bita genom huden. Bettet är intensivt och orsakar klåda på grund av beståndsdelar i saliven och avföringen hos dessa djur.

Vanligtvis visar sig symptomen runt en vecka efter infektionen. Utöver klåda är det vanligt att knölar och bulor dyker upp, och skador från kliande är inte ovanligt.

Även om de främst drabbar pubesområdet kan de sprida sig till andra områden, inklusive brösthåret, armhålorna och skägget.

De kan till och med göra sig hemma i ögonbrynen, och det är ett sorgligt faktum att detta ibland förekommer hos barn som blivit sexuellt utnyttjade.

Hur flatlöss sprids

Experter tenderar att se på flatlöss som ett sexuellt överförbart tillstånd eftersom det är den vanligaste spridningsmetoden, om än inte den enda.

De finns även en mindre risk för att de sprids om man använder kläder, handdukar eller sängkläder som en infekterad person använt. Det är dock i princip omöjligt att drabbas bara genom att vara i samma utrymme som en smittad.

Insekten kan nämligen inte överleva utan en mänsklig kropp särskilt länge. Den behöver en temperatur på runt 27°C eller högre för att överleva. Är man drabbad bör man dock se till att hålla rent runt sig.

Du kanske även vill läsa: Fyra vinägerbaserade naturliga kurer mot huvudlöss

Hur man diagnostiserar och behandlar flatlöss

Kvinna hos läkaren

En fysisk undersökning räcker vanligtvis för att diagnostisera flatlöss eftersom de oftast kan ses med blotta ögat.

Diagnostiseringen är vanligtvis enkel eftersom det räcker med att observera området. Den kliniska bilden är dessutom väldigt karaktäristisk, och därför behöver läkaren generellt inga fler bevis.

Vissa krämer, schampon och lotions som dödar insekter kan behandla tillståndet. De flesta personer behöver fler än en användning för att döda alla löss. Det är även viktigt att tvätta alla kläder, handdukar och lakan.

Det viktigaste är dock att vara medveten om behovet att varna personer i ens närhet, speciellt sexpartners, eftersom smittorisken är ganska hög.

Denna artikel kanske intresserar dig: Vanliga symptom på tarmparasiter: är jag drabbad?

Slutsats

Flatlöss kan vara otroligt jobbiga på grund av klådan de orsakar. De smittar vanligtvis vid samlag men kan även spridas via kläder eller andra tyger.

Om du har frågor om infektionen bör du tala med din läkare. Denne kommer kunna ge dig rätt behandling och rekommendationer för att bli av med problemet.

  • Ladilla. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://www.brennerchildrens.org/KidsHealth/Parents/Para-Padres/Las-infecciones/Ladilla.htm
  • Ladillas: qué son y cómo se transmiten | Faros HSJBCN. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/ladillas-como-transmiten
  • Ladillas (Pediculosis). El tratamiento de las enfermedades de transimisión sexual (ETS). Institut Marquès. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://institutomarques.com/ginecologia/unidad-de-la-mujer/enfermedades-de-transmision-sexual/ladillas/
  • Anderson AL, Chaney E. Pubic lice (Pthirus pubis): history, biology and treatment vs. knowledge and beliefs of US college students. Int J Environ Res Public Health. 2009;6(2):592–600. doi:10.3390/ijerph6020592