6 naturliga huskurer för att ta bort löss

6 naturliga huskurer för att ta bort löss

Senaste uppdateringen: 28 december, 2018

Löss är små parasiter 2-3 mm långa som varierar i färg, men som generellt är grå eller transparenta. De lever på små mängder blod från sin värd, så om du drabbas är det viktigt att känna till huskurer för att ta bort löss som faktiskt fungerar.

Normalt lever de på den mänskliga skalpen, i håret, bakom öronen, i ögonbrynen och till och med i ögonfransarna. De sprider sig via direktkontakt, ibland för att man delar hygienartiklar, huvudbonader eller hårborstar.

Även om löss lever i runt 28 dagar kan de snabbt föröka sig och lägger upp till tio ägg dagligen. Äggen, eller gnetterna, når vuxen ålder på 12-14 dagar. Om löss inte behandlas snabbt kan de multiplicera sig eftersom deras livscykel upprepar sig var tredje vecka.

Lär dig att ta bort löss i den här artikeln.

Vilka är symptomen?

 • En “kittlande” känsla eller rörelser i håret
 • Klåda eller en önskan att klia
 • Svårigheter att sova
 • Irritabilitet
 • Eksem eller sår på huden på grund av konstant kliande

Är löss farliga?

Är löss farliga?

För tillfället finns det inga kända sjukdomar som överförs genom löss, vilket är anledningen till att de inte anses vara ett hot mot den mänskliga hälsan. Sekundära infektioner kan dock inträffa i huden på grund av kliande på drabbade zoner.

Visste du att löss kan leva i upp till 30 dagar och att honorna under denna tid kan lägga runt 200 ägg?

Hur kan jag ta bort löss?

Även om de inte utgör ett allvarligt hälsoproblem är det viktigt att behandla familjemedlemmar och personer i nära kontakt med den drabbade om man vill ta bort löss, och behandlingen måste vara repetitiv.

Vi rekommenderar att du använder läkemedel samtidigt som alternativa behandlingar för att garantera att de helt försvinner.

1. Eukalyptusolja

Eukalyptus är antiseptisk

Eukalyptus är ett träd hemmahörande i Australien, men växer nu över hela världen. Bladen skördas och olja produceras genom en destilleringsprocess. Oljan ifråga kommer med många fördelar och användningar.

 • Eukalyptusolja används som ett antiseptika och sammandragande medel för sår. Därför kan oljan minska effekten av löss på huden.

2. Olivolja

Olivolja av vegetabiliskt ursprung har många fördelar för människokroppen och kan assistera vid behandling av löss.

 • I det här fallet är det den tjocka konsistensen som är den främsta fördelen, eftersom det berövar lössen på syre. När de är täckta i olja kan de inte andas, varpå de kvävs till döds.

3. Vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger mot löss

Vitvinsvinäger hjälper till att lösa upp det kitin som lössens exoskelett består av, och som hjälper dem att fästa sig vid hår.

Du kan kombinera det med olivolja.

Ingredienser

 • 5 dl vitvinsvinäger
 • 5 dl olivolja

Redskap

 • Plastfolie
 • Luskam i metall

Instruktioner

 • Värm upp vinägern till en temperatur som är behaglig för personen som ska behandlas.
 • Efter att ha fuktat huvudet med vatten dränker du håret i varm vinäger och masserar i några minuter tills det mesta av håret är täckt.
 • Sätt upp håret i en bulle eller hästsvans och slå in det i plastfolie så tajt som möjligt, så att doften och egenskaperna hos vinägern kan verka mot lössen. Plastfolien bör sitta i en timme.
 • När timmen har passerat tar du bort plasten och sköljer håret med varmt vatten.
 • Värm upp olivoljan till en temperatur som inte bränner huden och täck håret med det.
 • Återigen sätter du upp håret och slår in det i plastfolie i en timme.
 • Ta bort plasten och använd sedan kammen för att ta bort löss och gnetter från håret, försiktigt och noggrant i sektioner.
 • När du märkt att du verkar ha fått bort lössen helt och hållet tvättar du håret som vanligt med schampo, så många gånger som det krävs.

OBS: vissa använder bara processen med vinäger.

4. Teträdolja

Det här anses vara en av de bästa substanserna för att bli av med löss. Oljan kommer från det australiensiska trädet Melaleuca alternifolia, och har använts sedan antika tider för att behandla hudproblem. Den har antivirala, antibakteriella, svampmotverkande och antiseptiska egenskaper, som alla är användbara egenskaper för att förebygga lusinfektioner.

5. Persilja

Persilja lindrar irriterad hud

Den här växten kommer ursprungligen från små öar i Medelhavet och har många medicinska egenskaper. Tack vare det betakaroten den innehåller kan persilja främja läkning och snabba upp hudens naturliga reparationsprocess.

Vissa av de eteriska oljorna i persilja har antibakteriella och svampmotverkande egenskaper som hjälper till att läka hudinfektioner och lindra irriterad hud. Persilja hjälper även till att ta bort löss, minska irritationen från lusbett och reglera pH-värdet i skalpen.

6. Lavendelolja

Lavendel är en medicinalväxt med ett stort antal användningar. I sin eteriska form använts den som ett smärtlindrande medel, cellregenerator och lugnande medel. Ett av de stora vapnen mot löss är lavendelns doft, som lössen inte gillar.

 • Att applicera lavendelolja på skalpen skapar en slags sköld mot framtida lusinvasioner.

Andra metoder

Fintandad kam

Fintandad luskam

Även känd som en luskam. Den fintandade kammen är ett lättanvänt verktyg för att fånga löss och gnetter mellan tänderna.

Kammen ska användas i blött hår.

 • Kamningen är mer effektiv ihop med balsam och alkohol, vilket låter kammen glida genom håret lättare och orsakar mindre skada.

Ingen direkt kontakt

Undvik kontakt mellan huvuden i sociala miljöer, såsom sandlådan eller bassänger.

Kläder

Tvätta kläderna varmt

Vi rekommenderar att du tvättar alla kläder den drabbade personen burit några dagar innan behandlingen. Gör det med hett vatten och torka sedan på de varmaste inställningarna, eller stryk dem. Löss och ägg kan inte överleva temperaturer över 53 grader Celsius.

Om kläderna måste kemtvättas ska du förvara dem i plastpåsar i två veckor för att inte sprida lössen.

Personliga ägodelar

Undvik att dela följande föremål:

 • Gosedjur och dockor
 • Huvudbonader
 • Handdukar
 • Personliga hårvårdsartiklar

Rengör möbler och golv

Städa hem och möbler

Undvik att låta hår från den infekterade personen ligga på olika platser i hemmet, eftersom det kan innehålla gnetter. Använd inte möbler som den drabbade använt nyligen. Huvudlöss kan överleva i 1-2 dagar utan mänsklig kontakt.

Gnetter kan å andra sidan inte kläckas utan kroppstemperatur, men det krävs en hel vecka för att de ska dö, såvida de inte hittar en annan plats med liknande temperaturer.

OBS: undvik att desinficera med aerosol, eftersom det kan vara giftigt.

Läs den här artikeln om du vill veta mer: 7 råd för att hålla hemmet rent

Som du ser krävs det både tid och noggrannhet för att ta bort löss. Dessa alternativ är dock praktiska och naturliga.

Vi hoppas att de fungerar bra för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gairí, J. M., et al. “Pediculosis de la cabeza.” Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica 1 (2002): 75-86.
 • López Sánchez, Sebastián. “Guía práctica para el control de piojos.” (2008).
 • Ramírez, M. Soledad, y Marisa Torres. “Pediculus capitis: terapias disponibles.” Revista chilena de infectología20.2 (2003): 111-116.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.