Fyra sätt att tvätta och desinficera dina kuddar

När man tänker efter, finns det få saker i hemmet man använder så mycket som sina kuddar. Men vet vi hur vi ska sköta dem på rätt sätt?
Fyra sätt att tvätta och desinficera dina kuddar

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Visste du att du borde tvätta och desinficera dina kuddar en gång i månaden? Är detta någonting du gör regelbundet?

För att förhindra att dina kuddar blir fulla av bakterier och farliga mikroorganismer ska vi berätta om några enkla sätt att tvätta dem.

Det är många som är väldigt noga med renligheten i sina sängkläder. Förutom att vädra dem dagligen behöver du dagligen underhålla dina dem. På så sätt förhindrar du bland annat dammansamling.

De flesta brukar endast tvätta lakanen och örngotten – med andra ord glömmer de ofta själva kuddarna. Detta är ett stort misstag. De samlar på sig lika mycket eller ännu mer smuts än lakan och örngott.

När du öppnar dörrar och fönster kommer damm in som lägger sig på sängkläderna, och även på kuddarna. Du för också med dig damm i sängen när du går och lägger dig på kvällen.

Så varför inte låta kuddarna få sig en ordentlig tvätt?

Så enkelt kan du tvätta och desinficera dina kuddar

Nedan visar vi hur du snabbt kan tvätta och desinficera dina kuddar. Då kan du göra det mer regelbundet och slipper lägga till mer stress på dina fullbokade dagar.

1. Desinficera dina kuddar i tvättmaskinen

Du kan utan problem tvätta de flesta kuddar i tvättmaskinen. Du bör dock alltid kontrollera tvättrådet först.

När du gjort detta, följ dessa tips:

  • Använd flytande tvättmedel, inte pulver. På så vis kan du vara säker på att allt tvättmedel sköljs ur.
  • Tvätta andra lätta plagg tillsammans med kuddarna. På detta sätt skapar du balans i tvättrumman och den riskerar inte att förstöras.
  • Skölj två gånger. Genom att göra detta kommer allt tvättmedel definitivt att sköljas ur.

När du har avslutat denna process, låt kuddarna torka i solen en hel dag. Denna del är mycket viktig. Om de är våta inuti kan de bli mögliga.

2. Snabbtvätt

Det är inte svårt att desinficera dina kuddar

Stoppningen i kuddarna klarar inte att tvättas för mycket. Se därför till att ofta tvätta endast örngotten, men inte själva kuddarna. Gör detta regelbundet.

I vissa kuddar kan man ta ur stoppningen. De går att öppna antingen med knappar eller dragkedja. Stoppningen är ofta i ett fluffigt material eller skumgummi.

Fördelen med detta är att du kan tvätta dem snabbt tillsammans med dina lakan. På så sätt kan du vara säker på att dina kuddar är rena och fria från kvalster.

3. Vinäger och bakpulver för djuprengöring

Om du tycker att dina kuddar behöver en djuprengöring kan du använda bikarbonat och vinäger.

Följ nedan steg för att desinficera dina kuddar med dessa ingredienser:

  • Blanda först 1 dl bikarbonat med 1 dl vinäger.
  • Lägg sedan in dina kuddar i tvättmaskinen.
  • När de är täckta av vatten, tillsätt blandningen. Alternativt häller du blandningen i facket för tvättmedel.
  • Kör sedan ett vanligt tvättprogram som vi beskrev under punkt 1.

Förutom att tvätta och desinficera dina kuddar ordentligt, kommer denna teknik att göra dem skinande rena. Ingredienserna har en blekningseffekt som du kommer märka av.

Du kan även tillsätta borax till ditt tvättmedel istället för bikarbonat och vinäger och få samma resultat.

4. Väteperoxid mot fläckar

Det kanske låter konstigt, men väteperoxid kan också vara användbart när du vill tvätta och desinficera dina kuddar. Men i jämförelse med de tekniker som vi nämnt hittills, har det vissa begränsningar.

För det första fungerar det bara på vita tyger. Med tanke på dess starka blekande effekt rekommenderar vi att du inte använder detta på mörka färger.

Glöm inte att desinficera dina kuddar

Samtidigt kan du bara ta bort fläckar med detta medel. Detta gör du genom att applicera lite väteperoxid på området du vill rengöra.

Trots detta är det fortfarande en användbar metod. Kuddar har ofta fläckar från krämer, smink, blod eller svett. Detta ansamlas och bildar fläckar. Därför är denna teknik en bra hjälp för att bli helt av med dem.

Med dessa enkla metoder kan du göra ditt sovrum ännu hälsosammare och renare. Tänk på att du tillbringar minst en fjärdedel av dagen i din säng.

Därför är det både självklart och nödvändigt att du ska tvätta och desinficera dina kuddar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.