Vitvinsvinäger för att tvätta kläder: vilken bra idé!

Vitvinsvinäger hjälper till att stärka färger och bibehålla rena, vita kläder. Och du behöver inte oroa dig över lukten eftersom den försvinner.
Vitvinsvinäger för att tvätta kläder: vilken bra idé!

Senaste uppdateringen: 30 november, 2018

Du har säkert vitvinsvinäger hemma, eller hur? Om det är sant ska du veta att du har en fantastisk bundsförvant vid din sida när du ska tvätta kläder. Du kan även spara in enormt när det blir dags att handla. Men du lägger inte bara mindre pengar på sköljmedel och tvättmedel; du bidrar även till ett mer ekologiskt hushåll som respekterar planeten.

Vitvinsvinäger är i grund och botten vinäger som destillerats från rent sockerrör, majs eller maltalkohol. Du kan nu glädja dig över att det finns många fler användningar för den än att tillföra smak till sallader.

Processen med vilken den tillverkas gör den användbar för rengöring av hemmet såväl som för att göra lotions till ansiktet. Det är en stark rengörare som samtidigt inte skadar läderhuden men ändå tar bort bakterier och giftiga ämnen.

Ibland har naturen fantastiska kurer för våra vanligaste problem inom räckvidd.

Vitvinsvinäger hjälper dina kläder att återfå färgen

rena handdukar

Det verkar otroligt, men vitvinsvinäger är inte bara skonsam mot färger, utan hjälper till och med till att stärka färger som blekts på grund av tvättmedel. För att uppnå det måste du bara fylla facket för sköljmedel i tvättmaskinen med lite vitvinsvinäger.

Var inte rädd för att kläderna kommer lukta vinäger; generellt sett ser sköljcykeln och själva tvättmedlet till att det inte finns några spår av den “karaktäristiska” doften.

Vitvinsvinäger kan ersätta ditt sköljmedel

Att använda sköljmedel när du vill tvätta kläder kan orsaka mindre skada på dina kläder såväl som din tvättmaskin. Om du tittar noga kan du se att sköljmedel har en tendens att sträcka ut resåren i kläder eller områden som har någon form av gummi.

Samtidig är det ytterligare en förorenare som drabbar miljön hårt. Tänk om vi skulle ta och göra en förändring? Vad sägs om att från och med nu använda vinäger istället för sköljmedel?

  • För att göra det måste du bara följa proceduren vi nämnde ovan: tillsätt vitvinsvinäger i facket du vanligtvis häller sköljmedel i.
  • Kvantiteten beror på hur mycket kläder du lägger i tvättmaskinen.

Undvik noppor när du ska tvätta kläder

Du har precis köpt en snygg pyjamas, men efter bara några tvättar börjar de ökända nopporna visa sig. För att undvika det ska du inte tveka: lite vitvinsvinäger kommer göra att tyget håller mycket längre och i bättre skick.

När tvättmaskinen är i den sista sköljcykeln tillsätter du bara 100 ml vitvinsvinäger.

Kläderna doftar illa eller “unket”

vikta käder

Kläderna vi tar ut ur garderoben från en tidigare säsong har ofta den klassiska “garderobsdoften” eller en unken lukt som är svår att få bort. Något annat som ofta händer är att vi glömmer kläderna i tvättmaskinen över natten. Nästa dag är lukten fruktansvärd.

  • För att ta bort dessa oangenäma “dofter” och se till att kläderna håller sig fräscha och väldoftande vet du redan vad du ska använda: vitvinsvinäger.

Återigen är det enda du behöver göra att tillsätta vinägern i facket för sköljmedel när du tvättar. Som du kan se är det en mycket enkel lösning.

Ta bort svettfläckar

Ömtåliga, vita kläder får ofta jobbiga svettfläckar. För att ta bort dem vänder vi oss ofta till aggressiva produkter som med tiden sliter på tyget. Du kan undvika detta vanliga problem på ett mycket enkelt sätt.

  • Applicera en tesked vitvinsvinäger utspädd i 2 dl vatten på klädesplaggets armhåla.
  • Gnugga i några sekunder och låt sitta i tio minuter.
  • Tvätta plagget omedelbart efteråt, precis som vanligt i maskinen. Du kommer se fantastiska resultat.

Vitvinsvinäger för att förlänga livslängden på din tvättmaskin

mögel i tvättmaskin

Det här tipset är välkänt. Ett sätt att förlänga livslängden på din tvättmaskin är att köra en tvättcykel med endast vatten och vitvinsvinäger en gång per månad.

För att bibehålla kvalitetens hos tvättmaskinens gummi och ta bort kvarliggande tvättmedel eller mögel finns det inget bättre än en blöt trasa med vitvinsvinäger – det blir som nytt!

Regelbunden användning förebygger dåliga lukter och förlänger framförallt livet på din maskin. Så använd vitvinsvinäger när du ska tvätta kläder!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.