Att dricka kornvatten: fördelar, nackdelar och recept

Det finns ett växande intresse för användning av korn som en hälsoförbättrande ingrediens. Ett intressant sätt att göra detta är att förbereda denna uppfriskande drink. Lär dig allt om barley water i dagens artikel.
Att dricka kornvatten: fördelar, nackdelar och recept
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kornvatten, populärt känt under sitt engelska namn barley water, är en uppfriskande dryck med näringsegenskaper. Att dricka kornvatten är typiskt för några få regioner i Spanien och några centralamerikanska länder.

Även om det nyligen har blivit populärt i andra länder tack vare sina hälsoeffekter, stöds inte alla dess fördelar av vetenskaplig forskning. Av denna anledning är det värt att vara alert och ta reda på lite mer om det.

Vad är kornvatten?

Det är en dryck som är beredd med korn kokt med vatten och lite citronsaft. När den är klar kan den smaksättas med kanel och även sötas med socker eller honung.

Det finns två olika versioner, där man i den ena filtrerar vattnet och slänger kornen. I den andra sparar man resterna i drycken.

Det är viktigt att ta hänsyn till denna aspekt, eftersom näringssammansättningen, energivärdet och hälsofördelarna är mycket olika i båda typerna. Huvudorsaken till detta är att när kornen slängs går fibern också förlorad.

5 fördelar med att dricka kornvatten

På många av de platser där denna dryck är känd, dricker man den tack vare dess uppfriskande egenskaper, men också för de positiva effekterna den kan ha för att förebygga vissa sjukdomar. Detta gäller i synnerhet om drycken innehåller kornresterna.

1. Bidrar med näringsämnen

Korn är ett av de äldsta kända sädesslagen och konsumeras idag i regioner i Mellanöstern, Nordeuropa och Sydamerika.

Många känner till det på grund av att man använder det vid ölbryggning. Eftersom det faktiskt består av många viktiga näringsämnen, är det värt att uppmärksamma det som ett viktigt livsmedel att ta med i kosten. Följande bidrag sticker ut:

  • Löslig fiber
  • Folater och andra B -vitaminer (B1, B3 och B6)
  • Mineraler och spårämnen som kalium, järn, magnesium, fosfor, selen, zink och koppar
  • Antioxidanter
Korn som ingrediens
Korn är känt för att vara en del av ölbryggning, men också kornvatten är vanligt i många kulturer.

2. Hjälper till att kontrollera kolesterolhalten i blodet

Korn innehåller en mycket intressant komponent som hjälper till att bekämpa höga kolesterolnivåer och andra fetter i blodet: betaglukaner.

Det är en typ av löslig fiber som finns i spannmål, men som är mer framträdande i korn jämfört med andra t.ex. vete och ris. I en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition observerade man en större minskning av totalt kolesterol och LDL eller dåligt kolesterol i de dieter som innehöll korn jämfört med fullkornsvete.

3. Att dricka kornvatten reglerar glukosnivåerna

I en översikt av vetenskapliga studier visar man på kornets förmåga att kontrollera blodsockernivån efter en måltid. Denna effekt beror också på betaglukaner som kan sänka blodkolesterolet.

Dessa två fördelar (balans av glukos och blodlipider) minskar tillsammans risken för hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper till att skydda kroppens vener och artärer.

4. Hjälper till med matsmältningsprocessen

Korn innehåller en stor andel löslig fiber. Detta är fördelaktigt för matsmältningssystemet, eftersom det hjälper till att driva maten och osmälta rester längs mag-tarmkanalen.

5. Att dricka kornvatten hjälper till att kontrollera kroppsvikten

Återigen är det närvaron av fiber som bidrar med denna effekt hos ofiltrerat kornvatten. Många studier stöder uppfattningen att en kost med högt innehåll av denna komponent främjar mättnad och minskar hunger.

Dessutom kan det vara en bra strategi för att undvika mellanmål mellan huvudmåltider med överflödiga kalorier, fetter eller socker.

Kontraindikationer med att dricka kornvatten

Många livsmedel och drycker anses vara säkra för allmänheten. Vissa människor kan dock uppleva problem eller obehag vid konsumtion. Detta gäller också för kornvatten.

Därför är den bästa rekommendationen att införa den gradvis i den dagliga kostrutinen och sluta upp att dricka det om någon negativ effekt uppstår. Dessutom, om du lider av någon sjukdom eller tar medicin, bör du rådgöra med din läkare innan du ändrar din kost.

Matsmältningsbesvär

En av dess huvudsakliga positiva komponenter kan också vara en nackdel för vissa. Den höga mängden fiber som finns i ofiltrerat kornvatten kan nämligen orsaka flatulens, gaser, uppblåsthet i magen och magkramper.

Du kanske också är intresserad av: Vanliga sjukdomar i matsmältningssystemet

Höga mängder socker och kalorier

Vissa hemlagade recept och också kommersiella märken innehåller stora mängder socker eller andra sötningsmedel. Kontrollera innehållsförteckningen noga innan du väljer någon dryck.

Dessutom, även om det är en dryck baserad på vatten, så är huvudkomponenten korn. Eftersom korn bidrar med en måttlig mängd energi, kan det vara viktigt att inte överdriva intaget.

Ej lämplig vid celiaki

Korn är ett spannmål som innehåller gluten, därför bör personer med celiaki undvika att dricka kornvatten.

Recept på kornvatten och hur du dricker det

För att göra kornvatten hemma behöver du följande:

  • 1 ¾ dl korn
  • 2 citroner
  • ½ dl honung eller annat naturligt sötningsmedel efter smak
  • 1 ½ l vatten

Det första steget är att skölja kornet under rinnande vatten i ett durkslag. Skaka av allt vatten. Lägg sedan kornet i en kastrull med vatten och citronskal och koka upp. När vattnet börjar koka, sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter.

Sila sedan och förvara drycken i en burk eller glasflaska. Spara dina bortsilade korn till senare användning: du kan blanda dem med yoghurt eller tillsätta dem i en sallad eller grönsakssoppa.

Du måste komma ihåg att utan korn (dvs. när du har silat bort dem) är detta en kalorifattig dryck (beroende på hur mycket sötningsmedel du använder), och utan alla egenskaper som fibern ger. Så ett alternativ är att behålla kornet med vattnet och dricka allt tillsammans.

Med de få vetenskapliga studier som finns tillgängliga är det svårt att fastställa en rekommenderad mängd för tillräcklig konsumtion. En publikation av European Journal of Clinical Nutrition beskriver att kornets betaglukan kan ha olika molekylvikter vilket följaktligen innebär att effekten varierar även vid samma dos.

Rimligt kan emellertid vara en måttlig konsumtion i kombination med en hälsosam kost och hälsosamma livsstilsvanor. Detta är de faktorer som gör att vi kan få alla förmåner som vi nämner ovan.

Dryck gjord på korn.
Kontraindikationerna med kornvatten har att göra med den förändring på matsmältningen som kommer av dess fiberinnehåll.

Att dricka kornvatten med eller utan filtrering

Med kornvatten, antingen filtrerat eller med kornen närvarande, har du en dryck som är uppfriskande och återfuktande och även välsmakande, även om detta kan vara en smak som får mogna fram. Men du bör vara försiktig med hur mycket du dricker regelbundet om den innehåller tillsatt socker eller sötningsmedel.

När den är hemlagad du skapa egna smaker, som t.ex genom att tillsätta apelsin, färska örter eller lite kryddor vid tappningen. Förvara drycken i kylskåp, helst i en glasburk eller flaska.

Även om det finns potentiella fördelar med vetenskapligt stöd, är det bättre att införa det i din kost lite i taget och i måttliga mängder. Kornvatten ger dig värdefulla näringsämnen, hjälper till att kontrollera kolesterol och blodsocker, men det är inte en trolldryck.

Så det bästa sättet att få ut det mesta av ditt kornvatten är genom att integrera det i en livsstil med varierad kost baserad på färska livsmedel, fysisk träning, tillräcklig sömn och bra stresskontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abumweiss S.S, et al. β-glucan from barley and its lipid-lowering capacity: a meta-analysis of randomized, controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2010. 64:1472–1480.
  • Behall K.M, et al. Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men. Journal of the American College of Nutrition. Febrero 2004. 23(1):55-62.
  • FDA. Food labeling. Specific Requirements for Health Claims. Sec 101.81 Health claims : soluble fiber from certain food and risk of coronary heart disease. Abril 2020.
  • Mcintosh G.H, et al. Barley and wheat foods: influence on plasma cholesterol concentrations in hypercholesterolemic men. American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 1991.53(5):1205-9.
  • Slavin J, Green H. Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin. British Nutrition Foundation. Marzo 2007. 32(s1). 32-42.
  • Tosh S. M. Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products. European Journal of Clinical Nutrition. Abril 2013. 67(4):310-7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.