Vilka är egenskaperna och fördelarna med kamutvete?

Idag berättar vi om egenskaperna och fördelarna med att tillsätta kamutvete i din kost. Detta spannmål har blivit populärt de senaste åren på grund av dess många näringsegenskaper.
Vilka är egenskaperna och fördelarna med kamutvete?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kamutvete (Triticum turanicum), är en gräsart som odlats som spannmål i Afrika sedan några år, och som gradvis har tagit sig in i den västerländska kosten på senare tid. Detta beror på de hälsofördelar det medför och det stora antalet näringsämnen det innehåller. Därför är det ett mycket attraktivt alternativ att ersätta vete med. Så, vilka är då egenskaperna och fördelarna med kamutvete?

Det är viktigt att notera att experternas ställning när det gäller konsumtion av många olika sädesslag har förändrats på senare tid. De anser inte längre att vissa livsmedel, som vete, är bra alternativ på grund av deras höga grad av bearbetning. Istället vinner fullkornssorter utan tillsatt socker, som bland annat kamutvete, mark.

Skillnaderna mellan kamutvete och vanligt vete

Kamutvete och vete delar vissa användningsområden. Till exempel kan båda vara huvudingrediensen i pasta. Skillnaderna är dock anmärkningsvärda. Viktigast är att den första är ett mycket större korn, samtidigt som det är mycket lättare att smälta.

En av de viktigaste skillnaderna mellan båda är att kamutvete har ett högre proteininnehåll och kan innehålla så mycket som 15 gram protein per 100 gram. Det är viktigt att komma ihåg att dessa näringsämnen är väsentliga för att säkerställa korrekt muskelhälsa, enligt forskning i tidskriften Nutrients.

Samtidigt innehåller kamutvete en större mängd vitaminer, bland vilka vitamin A utmärker sig. Detta näringsämne har visat sig kunna påverka synen positivt, vilket minskar risken för att utveckla makulära patologier.

När det gäller kolhydrater finns det inte några signifikanta skillnader mellan vete och kamutvete. Med undantag för det faktum att kamutvete genererar en jämförelsevis lägre glykemisk topp. Det är viktigt att tänka på att man vanligen äter vete i mycket raffinerade former, vilket inte är bra för blodsockernivån.

vete
I allmänhet konsumerar människor mycket raffinerat vete, varför nutritionister och dietister blivit mer och mer benägna att rekommendera kamutvete.

För att lära dig mer kan du läsa vidare här: Ett läckert recept på hantverksbröd – prova det

Egenskaperna hos och fördelarna med kamutvete

Nedan går vi igenom egenskaperna och fördelarna med kamutvete när du inkluderar det i en hälsosam och balanserad kost.

Det ger energi av hög kvalitet

Kolhydrater är viktiga, särskilt i en idrottares kost. De kan ge den energi som behövs för att starta upp anaerob metabolism, vilket gör att kroppen orkar med maximal ansträngning.

När det gäller stillasittande människor är behovet av kolhydrater lägre. Du kan dock fortfarande inkludera kolhydrater i din kost utan att skada hälsan. Detta gör du genom se att till att inte äta för stora mängder och välja kolhydrater med lågt glykemiskt index.

Det förbättrar tarmhälsan

Kamutvete utmärker sig för sitt höga fiberinnehåll. Detta ämne är viktigt för att främja tarmhälsan. Enligt en artikel publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition kan det hjälpa till att motverka förstoppning. Och samtidigt minskar det risken för koloncancer.

Behovet av att inkludera både lösliga och olösliga fibrer i din kost är viktigt att komma ihåg. Kamutvete är en bra källa till det senare, så det kan komplettera fiber som kommer från andra sädesslag, som havre, med betaglukaner i sin sammansättning.

Du kanske också är intresserad av att läsa:  Långsam passage genom kolon – allt du behöver veta

De antioxiderande fördelarna med kamutvete

Kamutvetets antioxiderande egenskaper kommer sig av att det innehåller vitamin A. Som vi nämnde kan detta näringsämne skydda synen och ögonen, samt även bekämpa inflammation och bildandet av fria radikaler.

Ett bra utbud intag av detta mikronäringsämne är bland annat förknippat med en lägre risk att utveckla leversjukdomar. Du kan läsa mer i den här artikeln publicerad i Nutrition and Health.

Det bidrar till att kontrollera kolesterolvärdena

Vi har nämnt i andra artiklar att kosten har ett begränsat inflytande på nivåerna av serumkolesterol. Det är dock också ett faktum att fiber spelar en roll när det gäller att modifiera den lipidiska profilen. Kamutvete kan, genom sitt ypperliga fiberinnehåll, minska de totala kolesterolnivåerna, men inte dramatiskt.

Men kom ihåg att det att hålla kolesterolet för lågt inte är bra för din hälsa. Vetenskapen börjar röra sig från myten att lipidprofilen ensam är en bra markör för hjärt- och kärlsjukdomar – om det inte är så att du har extremt höga nivåer av lipoproteiner.

Fördelarna med kamutvete: Det förbättrar immunförsvarets funktion

Bland de mikronäringsämnen som kamutvete innehåller måste vi nämna zink speciellt. Detta mineral kan reglera produktionen av testosteron hos män och behövs för att säkerställa att immunsystemet fungerar korrekt. Om du får i dig rätt doser zink i din dagliga kost minskar risken för smittsamma sjukdomar.

Men trots dess fördelar måste du komma ihåg att kamutvete innehåller gluten i sin sammansättning. Därför är det inte lämpligt för personer med celiaki, glutenallergi eller glutenintolerans – precis som vanligt vete. Trots detta är det inte tillrådligt att helt ta bort gluten från din kost såvida inte en läkare säger att du ska göra det.

fördelarna med kamutvete
Kamut innehåller vitamin A, kostfiber och zink i väsentliga proportioner.

Hur man använder kamutvete i köket

Du kan använda kamutvete precis som alla andra spannmål, dvs. genom att koka det i vatten. Var noga med att tvätta det innan du lägger det i kastrullen.

Efter att ha kokat det så länge som förpackningen rekommenderar kommer kamutkornen att vara mjuka och färdiga och du kan exempelvis använda dem som måltidstillbehör eller som basen i en sallad.

Du kan också köpa kamutvetemjöl för att göra pasta eller bröd. Recept med denna ingrediens har dock en viss komplexitet kopplat till mjölets jäsningskapacitet.

Kamutvete är ett alltmer populärt spannmål

På grund av dess höga näringsvärde ökar användningen av kamutvete i det västerländska köket. Dess regelbundna konsumtion för med sig flera hälsofördelar, som är mycket större än för vanligt vete, vilket utmärker sig för sin höga bearbetningsnivå.

Kamutvete har också fördelen att det är mycket enkelt att tillaga. Det kan serveras tillsammans med nästan alla proteinrika rätter, precis som ris eller quinoa. Det passar också mycket bra tillsammans med grönsaker eller som tillbehör till vegetariska rätter.

Vi rekommenderar att du provar det och börjar göra det till en del av din kost!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.