Långsam passage genom kolon - allt du behöver veta

Långsam passage genom kolon kan, utöver att orsaka förstoppning, också orsaka uppblåsthet och smärtsamma tarmrörelser. Läs mer om långsam passage och hur det behandlas i denna artikel.
Långsam passage genom kolon - allt du behöver veta

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tillståndet med långsam passage genom kolon förorsakar matsmältningsproblem och förstoppning. På grund av att tarmrörelserna blir långsammare blir avföringen hårdare vilket orsakar smärtsam defekation.

Sammantaget kan långsam förstoppning ha många orsaker. Till exempel är det ofta relaterat till en stillasittande livsstil och en felaktig kost med låg fiberhalt. Det kan även bero på obalanser i tarmarna eller sjukdomar. Detta gör det till ett ganska vanligt fenomen.

Att inte kunna uträtta sina behov ordentligt kan orsaka hälsoproblem. Vi förklarar därför i denna artikel allt du behöver veta om långsam passage genom kolon och hur du åtgärdar det.

Vad är långsam passage genom kolon?

Som vi nämnde ovan blir musklerna långsammare och svagare än vanligt. När detta inträffar är det logiskt att det förstoppning uppstår.

Personer som lider av detta tillstånd kan inte uträtta sina toalettbehov, och när de väl gör det är det smärtsamt. Dessutom kan det också skada anus och ändtarmen. Långsam passage åtföljs ofta av svullen mage och gaser. I vissa fall kan det orsaka hemorrojder på grund av ansträngningen. De som upplever detta känner sig ofta mätta och kan också ha dålig andedräkt på morgonen på grund av tarmgaser.

Långsam förstoppning.

Du gillar kanske denna artikel: Hjälp mot förstoppning med denna smoothie

Vad orsakar långsam passage?

Orsakerna är oftast inte relaterade till sjukdomar, utan kan bero på till exempel ålder. Det förekommer oftare hos äldre än hos yngre. I sin tur kan en stillasittande livsstil också orsaka dessa besvär. I själva verket är detta en av de viktigaste riskfaktorerna för att utveckla långsam förstoppning. Motion å andra sidan gör hela kroppen aktiv och hjälper dessutom tarmtransiten.

Osund mat och dåliga matvanor är också en vanlig orsak. En kost med låg fiber- och vätskehalt ökar chansen att drabbas.

Det är också viktigt att notera att vissa läkemedel är förknippade med detta problem, särskilt användningen av laxeringsmedel. Dessa medel stimulerar tarmen, dock kan en långvarig användning göra att tarmarna börjar förvänta sig denna hjälp, vilket ger motsatt effekt.

Även om det är mindre vanligt kan långsam förstoppning också vara ett symptom på en metabolisk sjukdom eller nervskada. Det inträffar när det påverkar någon av de nerver som stimulerar organets rörelse, till exempel en ryggmärgsskada.

En digital representation av peristaltis.
När peristaltis påverkas uppstår långsam förstoppning.

Denna artikel kanske intresserar dig: 9 frukter som bekämpar förstoppning

Vad du kan göra för att fixa det

Det första du bör göra om du lider av detta problem är att konsultera en läkare. Denna kommer förmodligen att rekommendera kost- eller livsstilsförändringar för att hjälpa dig lösa störningen naturligt.

Det är viktigt att börja äta fler livsmedel som är rika på fiber, till exempel frukt och grönsaker. Dessutom rekommenderade experter att minska konsumtionen av mejeriprodukter och bearbetade livsmedel. Av samma anledning är det viktigt att dricka ordentligt med vatten.

Samtidigt som du förbättrar din kost bör du träna dagligen. Att gå en timme om dagen kan leda till förbättringar. Vissa experter rekommenderar också att du ändrar din position under toalettbesöken för att underlätta passagen. Du kan till exempel prova att sitta på huk.

Om du fortfarande behöver laxeringsmedel bör du försöka använda naturliga sådana. Grönt te och vissa frukter såsom kiwi kan hjälpa.

Även om det vanligtvis finns en fysiologisk orsak till långsam passage och det kan behandlas med små förändringar, är det bäst att konsultera en läkare om tillståndet inte förbättras. Denna kan utföra relevanta tester och fastställa den underliggande orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.