Oväntade men vanliga orsaker till förstoppning

Upptäck de okända orsakerna till förstoppning för att övervinna det en gång för alla och slippa behöva tillgripa laxermedel.
Oväntade men vanliga orsaker till förstoppning

Senaste uppdateringen: 13 december, 2019

Visste du att faktorer som stress, en stillasittande livsstil eller en obalanserad kost kan vara orsaker till förstoppning och även utlösa andra matsmältningsbesvär? Upptäck vilka faktorer som orsakar förstoppning i den här artikeln.

När man talar om förstoppning kopplar vi vanligtvis dessa besvär till dålig kost eller genetiska problem. Det finns emellertid vissa andra faktorer som också kan orsaka denna obalans.

Akut eller kronisk förstoppning?

Vid diagnos och behandling av förstoppning är det viktigt att bedöma om det är en specifik sjukdom som orsakas på grund av en tillfällig situation eller om det är ett hälsoproblem som har följt med oss under flera år.

Vid akut förstoppning kan vissa naturliga läkande livsmedel vara mycket effektiva från och med den första dagen:

 • Chiafrön
 • Linfrön
 • Torkade plommon
 • Kiwi
 • Äpplen med skal
 • Psylliumfrön

Om du lider av kronisk förstoppning kan du i stället analysera följande faktorer för att avgöra vilka som kan vara orsaken till dina besvär:

Möjliga orsaker till förstoppning

1. Nervositet och stress är orsaker till förstoppning

Nervositet och stress kan vara orsaker till förstoppning

Lider du av stress eller befinner dig i en känslomässig situation som du måste kämpa för att hantera, förändras ditt nervsystem, vilket har en negativ påverkan på din kropps allmänna funktioner. Dessa är vanliga orsaker till förstoppning.

Det kan vara svårt att föreställa sig i vilken utsträckning nerverna påverkar hälsan.

Lösningen i dessa fall är inte att ta laxermedel, utan snarare att balansera nervsystemet med hjälp av följande råd:

 • Ät en varierad kost, rik på frukt och råa grönsaker, hela livsmedel och nyttiga fetter av god kvalitet (avokado, nötter, frön, olivolja, extra jungfrukokosolja etc.).
 • Prova att regelbundet äta ett tillskott för nervsystemet: öljäst, vetegroddar, pollen, spirulina, magnesium.
 • Ta avkopplande medicinska växter: citronmeliss, passionsblomma, valeriana, lindblomma, kamomill.
 • Prova på avslappnande terapier eller övningar: massage, yoga, tai chi, stretching, dans etc.

2. Brist på protein i kosten

Denna faktor är en av de mest okända: En kost med högt kolhydratinnehåll och mycket lite protein kan orsaka förstoppning.

Detta kan vara ett problem för vissa vegetarianer eller veganer som inte följer en balanserad kost. Lösningen är emellertid inte att äta en massa protein, utan i stället att se till att äta protein av god kvalitet.

Det finns många växtbaserade livsmedel som innehåller protein:

 • Grönsaker
 • Nötter
 • Frön
 • Avokado
 • Fullkorn

3. För mycket kött

För mycket kött kan orsaka förstoppning

Om vi ​​tar den andra extremen kan en kost som innehåller mycket kött och korv också orsaka förstoppning, särskilt om man också äter fetter av låg kvalitet (som i stekt mat och färdigmat etc.) och väldigt lite vegetabilisk fiber.

Kött som innehåller mycket fett (rött kött, korv) kan dessutom skapa inflammation i tarmarna och kan orsaka cancer.

4. Kronisk uttorkning är en av många orsaker till förstoppning

Att dricka för lite vatten är en allvarlig hälsorisk som kan orsaka många tillstånd, som förstoppning.

För att kunna avlägsna avföring, behöver våra kroppar en viss mängd vatten. När avföringen har formen av små bollar är det mycket troligt att huvudorsaken är uttorkning.

5. Högt östrogen hos kvinnor

Hormoner kan påverka tarmarna

Höga nivåer av hormonet östrogen kan vara relaterat till kronisk förstoppning hos kvinnor.

Detta kan man kontrollera genom att se ifall man slutar lida av förstoppning några dagar före mensen eller under pågående mens, eftersom detta är den tid då östrogennivåerna är lägre.

En av de bästa naturliga lösningarna för att reglera östrogennivåerna naturligt är vitex, som man kan ta som infusion eller tablett.

6. En stillasittande livsstil

Brist på motion och att tillbringa större delen av dagen sittande påverkar tarmarnas peristaltiska rörelser på ett mycket negativt sätt och kan vara orsaker till förstoppning.

Du måste röra på dig varje dag och utföra någon mer intensiv träning minst två gånger i veckan.

7. Orsaker till förstoppning: missbruk av laxermedel och mediciner

Laxermedel förstör bakteriefloran

Irriterande laxermedel och vissa typer av läkemedel förstör den känsliga bakteriella floran i tarmarna och kan helt förändra deras funktion.

När det är möjligt bör du ersätta dessa mediciner med naturliga och icke-irriterande alternativ, och också ta kosttillskott under en tid för att återskapa tarmfloran.

8. Svag lever

När levern inte fungerar på grund av olika anledningar, som när man lider av en leversjukdom eller på grund av ett överskott av toxiner i kroppen, kan bristen på gallsalter hämma tarmfunktionerna.

Följande är några effektiva lösningar:

 • Mjölktistel
 • Boldo
 • Kronärtskocka
 • Citronsaft med olivolja på tom mage

Det rekommenderas också att man regelbundet utför en rengöring av tarmarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.