Kokosolja som skönhetsmedel - 10 tips

Skönhetsbehandlingar kan vara dyra och i vissa fall är de inte så effektiva som de utlovar.
Kokosolja som skönhetsmedel - 10 tips

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Det finns många goda egenskaper med kokosolja, bland annat att den är mycket återfuktande. Att använda kokosolja som skönhetsmedel är därför en bra idé om man vill ge någonting nyttigt till huden.

Man kan nämligen lätt göra egna skönhetsprodukter med kokosolja. Då får du en ren naturprodukt som är mycket effektiv för att fukta håret, ansiktet, naglarna, händerna, ja, hela kroppen.

Du slipper även spendera så mycket pengar på kommersiella produkter som innehåller kemiska tillsatser och konserveringsmedel. Och du får en naturlig produkt som gör att du ser yngre och vackrare ut.

Här kommer våra tips på hur du använder kokosolja som skönhetsmedel för hela kroppen.

Hur använder man kokosolja som skönhetsmedel?

Från och med nu kommer kokosolja att bli din bästa kompis. Du kan njuta av alla fördelarna på hemmaplan, och behöver inte gå på spa eller salong.

1. Kokosolja som hårmask

Använd kokosolja som skönhetsmedel för håret

När kokosoljan blir kallare än 23°C stelnar den och blir som en fast kräm. Då kan du alltså lätt använda den som en hårmask för att ge ditt hår glans och mjukhet.

Efter att du har tvättat håret som vanligt med schampo, applicera ett generöst lager med kokosolja i håret, speciellt i topparna. Låt sitta i 5 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Upprepa en gång i veckan.

2. Fuktkräm med kokosolja

Om du använder en nattkräm kan du lägga till några droppar kokosolja i den. Blanda väl och applicera över ansiktet innan du lägger dig.

På så sätt får du fler fördelar från krämens egna ingredienser, och efter några dagar kommer du ha ett slätare och yngre ansikte.

3. Deodorant med kokosolja och bikarbonat

Gör en egen deodorant med kokosolja

Om du inte vill använda kemiska deodoranter som irriterar huden kan du lika bra göra en egen. Med kokosolja som skönhetsmedel kan du även få fräscha armhålor. Så här gör du:

Ingredienser

 • 2 droppar kokosolja (2 g)
 • 1 matsked bikarbonat (10 g)
 • 2 droppar eterisk olja efter eget val (2 g)

Gör så här

 • Häll bikarbonat i en liten glasburk.
 • Droppa långsamt i kokosoljan.
 • Blanda ordentligt.
 • Tillsätt den eteriska oljan när du har fått en krämig konsistens.
 • Blanda om till en jämn kräm.

Användning

 • Applicera i armhålorna efter duschen.
 • Låt torka innan du klär på dig.
 • Förvara din deodorant i en burk med lock för fler användningar.

4. Kokosolja som massageolja

Kokosolja är väldigt näringsrik och kan vid uppvärmning användas för att få musklerna att slappna av. Ta några droppar i handflatorna och massera in över de ömma musklerna.

Det är också en utmärkt produkt för att förbättra skadad hud och hud med bristningar eller celluliter.

Ta på samma vis några droppar kokosolja i handflatorna och massera huden i området efter duschen, då porerna är öppna och oljan absorberas bättre.

5. Kokosolja som läppbalsam

Kokosolja som skönhetsmedel för läpparna

Sol, kyla, klor från poolen eller vätskebrist kan alla påverka dina läppar. Det är ett väldigt känsligt område och därför är kokosolja som skönhetsmedel perfekt för läpparna.

Du kan få sprucken  och torr hud på läpparna att försvinna på några dagar genom att massera in dem med lite kokosolja varje morgon och kväll.

Droppa lite kokosolja i en liten sminkburk som du alltid bär med dig i handväskan. Se bara till så att locket sitter åt, för som vi sa är kokosoljan fast endast vid temperaturer under 23°C, och du vill kanske inte att olja läcker ut i väskan.

Det är perfekt att alltid ha till hands när läpparna känns lite torra, brännande eller kanske bara behöver lite glans. Det absorberas direkt och smakar dessutom tropiskt gott.

6. Kokosolja som avsminkningskräm

Det är mycket viktigt att du tar bort sminket från ansiktet varje kväll när du kommer hem, så att du undviker rodnad och infektioner. Dessutom är det viktigt så att inte porerna blir igentäppta och får andas.

Här kan du också ta till kokosolja som skönhetsmedel. Droppa några droppar kokosolja på en bomullstuss och ta av sminket med cirkulära rörelser, men gnugga inte så hårt att du irriterar huden.

7. Kokosolja som rakkräm

Med kokosolja kan du göra en naturlig rakkräm

Det passar också bra med kokosolja för att få slätrakade ben. När du använder kokosolja som rakkräm återfuktar du på samma gång huden, och samtidigt ger du huden av den näring som finns i kokosoljan.

För att använda kokosolja som rakkräm är det enklast om den är i fast form (du behöver bara ställa den i kylskåpet i några timmar).

Kokosoljan har även den egenskapen att den förhindrar att hårstråna blir inåtväxta och att huden blir röd och irriterad.

8. Exfoliant med kokosolja som bas

Det finns många huskurer som kombinerar kokosolja och någon ingrediens med exfolierande egenskaper, som till exempel socker, malet kaffe eller salt.

Socker är bra för att mjuka upp huden, och kaffe är bra för att ta bort död hud.

Nedan kommer ett recept på en hemlagad exfoliant med kokosolja och socker.

Ingredienser

 • 2 droppar kokosolja (2 gr)
 • 1 sked socker (10 gr)

Gör så här

 • Häll sockret i en liten skål eller glasburk.
 • Droppa långsamt i kokosoljan.
 • Blanda väl till en jämn och grynig kräm.

Användning

 • Applicera krämen på rengjord och torr hud.
 • Massera mjukt i 5 minuter.
 • Skölj av med varmt vatten.
 • Efteråt, applicera en ansiktskräm.

Du kan även göra en lite större sats. Använd 2 droppar olja för varje matsked socker (eller annan grynig ingrediens). Förvara i en burk med lock.

9. Kokosolja som nagelbandskräm
Kokosolja är bra för nagelbanden

Det finns inget vackrare än välskötta händer och naglar. Nagelbanden ska man inte ta bort eftersom de fungerar som ett skydd mot bakterier och virus som kommer i kontakt med huden. Med kokosolja som skönhetsmedel för nagelbanden kan du bättra på dem så att de inte ser torra och skadade ut.

Hur gör man? Applicera en droppe kokosolja på baksidan av höger hand. Ta en orangepinne och sprid ut oljan över naglarna på samma hand, en efter en. Massera lätt och låt sedan oljan absorberas. Gör sedan samma med den andra handen.

Den här huskuren stärker också naglarna och gör att de växer snabbare.

10. Handkräm

När du använder kokosolja som skönhetsmedel för nagelbanden och naglarna, varför inte på samma gång dra nytta av de fuktgivande egenskaperna för vackrare, friskare och mjukare händer?

Droppa en eller ett par droppar kokosolja på händerna och massera in ordentligt. Och när du nu är i gång med en handmassage kan du lika gärna ta och ge dig själv en fotmassage på samma gång!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Krishna, A. G. G. ., Raj;, G., Singh, B. A. ., Kumar, P. K. P. ., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications. Indian Coconut Journal. https://doi.org/10.1111/j.1751-908X.2004.tb00761.x
 • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2010). Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000313516
 • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Coconut oil – a review of potential applications. Hygeia Journal for Drugs and Medicines. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
 • 1G. S. Vala, 2, & P. K. Kapadiya. (2014). Medicinal Benefits of Coconut Oil. International Journal of Life Sciences Research .

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.