3 livsmedel med laxerande egenskaper mot förstoppning

Om du ofta lider av förstoppning är det viktigt att inkludera livsmedel med laxerande effekter såväl som att öka din vattenkonsumtion.
3 livsmedel med laxerande egenskaper mot förstoppning
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Lider du av förstoppning? Genomgår du ibland långa perioder utan att gå på toaletten? Då kanske dessa livsmedel med laxerande egenskaper kan vara något för dig!

National Institute of Diabetes och Digestive and Kidney Disease (NIDDK) definierar förstoppning som tre eller färre tarmtömningar per vecka.

Vidare förklarar NIDDK att när en person är förstoppad så tenderar avföringen att bli torr och hård, vilket kan leda till smärta när man går på toaletten.

De flesta av oss har drabbats av förstoppning någon gång i livet, men i många fall är det väldigt temporärt och inte allvarligt.

Vidare påpekar NIDDK att det inte är nödvändigt att tömma tarmen varje dag. Det är dock viktigt att vi observerar ändringar i våra vanor och talar med en läkare vid komplikationer.

Hur kan man bekämpa förstoppning?

Först och främst bör personer som lider av förstoppning motionera regelbundet. Det behöver inte vara intensiv träning – dagliga promenader eller simning och andra fysiska aktiviteter 3-4 gånger per vecka räcker.

Du bör även upprätthålla vätskebalansen och konsumera den rekommenderade dagliga mängden av fibrer.

Om du måste gå på toaletten ska du inte vänta. Gå på toaletten så ofta du känner för. Att hålla dig kommer bara påverka tillståndet negativt.

Du kan även träna tarmarna att bli mer regelbundna. Hur gör man det? Det är enkelt! Prova att schemalägga dina badrumsbesök varje dag. Gör ditt bästa för att gå samma tid varje dag.

Tre näringsämnen med laxerande egenskaper

Kvinna med förstoppning

Som tur är finns det flera livsmedel med laxerande egenskaper. De kan hjälpa dig att tömma tarmarna på ett enklare sätt. Detta är här fiberrika livsmedel kommer in i bilden.

Av denna anledning är det väldigt viktigt att du äter fibrer. Det kommer hjälpa dig att normalisera dina tarmtömningar. Du måste dock göra det gradvis, annars kan du drabbas av gaser och spänd buk.

Fråga din läkare om den rekommenderade mängden fibrer du bör äta dagligen. Både kön och ålder påverkar de rekommenderade dagliga fiberintaget.

Nedan hittar du information om tre olika livsmedel med laxerande egenskaper. Att inkludera denna mat i din dagliga kost kan hjälpa dig att bekämpa förstoppning.

1. Äpplen

Äpplen är välkända för att vara fullpackade med näringsämnen och fördelar som hjälper dig att förbli frisk. De har mycket pektin, vilket bildar en gelé när det kommer i kontakt med vatten.

Detta gagnar tarmhälsan på två olika sätt:

2. Katrinplommon

Katrinplommon är ett av de livsmedel med laxerande egenskaper som är kändast.

De är rika i sorbitol, och bakterier i tarmfloran assimilerar och omvandlar denna polyalkohol. Detta attraherar vatten till kymus, vilket hjälper smält mat att flöda genom tarmarna.

3. Apelsiner

Apelsiner och apelsinjuice

När det kommer till apelsiner så ligger deras laxerande effekter i ett väldigt karaktäristiskt ämne i denna frukt.

Enligt vissa studier ansvarar flavanonerna i apelsiner för att stimulera utsöndringen av epitel i grovtarmen. Detta skapar ett osmotiskt tryck, vilket hjälper utdrivningen av vätskor.

Andra livsmedel med laxerande egenskaper

Linfrön, russin, bär, persikor, kiwi och torkade aprikoser har också laxerande effekter. Även pasta, pannkakor, bröd och kex med fullkorn och mycket fiber kan bekämpa förstoppning.

Det finns även grönsaker som kan hjälpa dina tarmtömningar, såsom broccoli, sparris, pumpa och oskalad potatis. Sallader med spenat, sallad och kål är också fördelaktiga.

Avslutningsvis kan legymer som bönor, vita bönor, kikärtor och linser också vara till hjälp. Vidare kan frön, som soja- och chiafrön, samt nötter som valnötter, jordnötter och mandlar också ge dig gott om fibrer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.