Vad gör matsmältningsenzymer i kroppen?

Matsmältningsenzymer sköter nedbrytningen av mat i enklare molekyler så att din kropp kan absorbera dem. Utan dem skulle du inte kunna smälta mat.
Vad gör matsmältningsenzymer i kroppen?
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vad gör matsmältningsenzymer för arbete i vår kropp? De är molekyler som bryter ner maten vi äter i mindre beståndsdelar så att kroppen kan absorbera näringsämnena den behöver. De påskyndar kemiska reaktioner genom att uppfylla specifika funktioner. Utan dem skulle din kropp inte kunna utföra matsmältningsprocessen.

Det är viktigt att komma ihåg att enzymer finns i olika delar av matsmältningssystemet, från saliven, magsäcken och bukspottkörteln till olika utsöndringar i tarmkanalen. Det område där de befinner sig är också relaterat till den funktion de utför och de villkor de behöver för att bli aktiverade.

Låt oss ta en närmare titt på vad våra matsmältningsenzymer gör.

Vad är matsmältningsenzymer?

Enzymer är molekyler, vanligen proteiner, som kroppen producerar. De utför sina funktioner genom många kemiska reaktioner i kroppen, men var och en av dem är specifika och har unika substrat de arbetar på.

Detta innebär att en brist på ett enzym kan leda till vissa problem, även om det finns flera typer av andra enzymer. Detta är fallet med laktasbrist, det enzym som bryter ner mjölksocker, vilket orsakar laktosintolerans.

vad gör matsmältningsenzymer: kvinna håller i mjölkglas och verkar ha ont i magen
Matsmältningsenzymer spelar en viktig roll för din hälsa. Du kan smälta vissa ämnen tack vare enzymer.

De olika typerna av matsmältningsenzymer

Som vi nämnde tidigare finns det olika typer av matsmältningsenzymer och var och en verkar på ett särskilt näringsämne eller substrat. Bland dem hittar vi:

 • Amylas i saliv och bukspottkörteln omvandlar stärkelse till glukos.
 • Lipas i magen och bukspottkörteln bryter ner lipider i fettsyror och glycerol.
 • Fosfolipas C bryter ner fosfolipider.
 • Proteaser blir utsöndrade i tarmlumen i sin inaktiva form och är ansvariga för att bryta ner proteiner.

Vilken funktion har enzymer?

Som vi nämnde kan kroppen inte bryta ner näringsämnena i maten utan matsmältningsenzymer. Utan dessa skulle koppen därför inte kunna absorbera dem. Deras roll i dessa reaktioner är väldigt komplex, så nedan ska vi förklara hur de fungerar.

1. De bryter ner kolhydrater

Nedbrytningen av detta näringsämne börjar i munnen, där amylas i saliven börjar utöva sin effekt. Effekten är ofta begränsad eftersom den är beroende av tiden vi tuggar.

En studie publicerad i International Journal of Molecular Sciences visar att vi kan känna en mild söt smak i munnen om vi tuggar vitt bröd tillräckligt länge. Detta beror på nedbrytning av stärkelse.

Amylas i bukspottkörteln fortsätter processen med att bryta ner kolhydrater. Pankreassaften som produceras i bukspottkörteln frigörs när magen tömmer innehållet i tunntarmen. Detta enzym finns i bukspottkörtelns sekret, tillsammans med lipas och proteas.

Efter detta kan kroppen till slut absorbera de enklaste enheterna kolhydrater, glukos, fruktos och galaktos.

vad gör matsmältningsenzymer: kolhydratrika livsmedel
Nedbrytningen av kolhydrater börjar i munnen, där enzymet amylas börjar bryta ner dem.

2. Du står för nedbrytningen av protein

Spjälkningen av protein börjar i magen med gastriskt pepsin, som produceras i magen. Det mesta av denna spjälkning sker i första och andra delen av tunntarmen, där proteaset i bukspottkörteln verkar.

Dessa proteaser når tarmen i sin inaktiva form. Detta beror på att de skulle kunna bryta ner bukspottkörteln och orsaka allvarliga komplikationer om de hade blivit aktiverade tidigare.

3. Nedbrytning av fett

Nedbrytningen av lipider börjar i magen med gastriskt lipas och står för 10% av den totala nedbrytningsprocessen. Vidare fortsätter lipasen i bukspottkörteln denna verkan när fettet når tarmen. I tarmen sker 90% av nedbrytningen.

För att enzymerna som bryter ner fett och kolesterol ska fungera korrekt behöver de galla. Levern producerar detta och vi lagrar det sedan i gallblåsan.

När fettet kommer in i tarmlumen skickas signaler genom nervsystemet som frigör gallan från gallblåsan så att det kan fungera tillsammans med lipaser, fosfolipaser och kolesterollaser.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Den bästa kosten efter avlägsnande av gallblåsan

Faktorer som påverkar enzymproduktionen

Flera faktorer kan påverka enzymernas produktion och funktion. Några av de vanligaste situationerna är som följer:

 • Dålig kost
 • Gastrointestinala åkommor och problem med malabsorption
 • Pankreasinsufficiens
 • Cystisk fibros
 • Åldrande
vad gör matsmältningsenzymer: ritning av tarmar hålls framför mage
Bukspottkörteln släpper ut matsmältningsenzymer till tolvfingertarmen för att bryta ner kolhydrater, lipider och proteiner.

Ett sista ord om matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer spelar en mycket viktig roll för att bryta ner näringsämnena i maten . När kroppen fungerar korrekt verkar enzymerna också optimalt för att ta hand om kolhydrater, fetter och protein.

När en metabolisk sjukdom eller en situation som förändrar enzymproduktion uppstår är det dock troligt att maten inte blir ordentligt nedbruten. Som en konsekvens kan detta orsaka malabsorption eller undernäring.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • García Luna P, López Gallardo G. Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutr Hosp. 2007;22(2):5-13.
 • Woolnough J, Bird A, Monro J ,Brennan C. El efecto de una breve exposición a α-amilasa salival durante la masticación en los subsiguientes perfiles de curva de digestión in vitro de almidón.Int J Mol Sci.2010;11(8): 2780–2790.
 • Segura Campos M, Chel Guerrero L, Betancur Ancona D.Efecto de la digestión en la biodisponibilidad de péptidos con actividad biológica. Rev Chil Nutr Vol. 2010; 37(3): 386-391.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.