Dessa är de vanligaste livsmedelsintoleranserna

Livsmedelsallergier och livsmedelsintoleranser uppvisar vissa gemensamma symptom. Dock skiljer de sig åt på det vis att vid intolerans uppkommer symptomen och obehagen inte direkt.
Dessa är de vanligaste livsmedelsintoleranserna
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mat är kroppens främsta energikälla. Du behöver ett dagligt intag av olika livsmedelsgrupper för att ge din kropp de näringsämnen den behöver. De vanligaste livsmedelsintoleranserna kan dock sätta käppar i hjulet för detta.

De gör det mycket svårare för drabbade personer att upprätthålla en balanserad kost ur ett näringsperspektiv.

Kanske upplever du obehagliga symptom efter att du ätit vissa typer av livsmedel? Därför ska vi idag diskutera de vanligaste livsmedelsintoleranserna och de symptom som är förknippade med dem.

Skillnaden mellan livsmedelsintolerans och allergi

Först och främst är det viktigt att känna till att det finns en skillnad mellan livsmedelsallergi och livsmedelsintolerans. Skillnaden ligger i att vid en allergi så är kroppens immunsystem är involverat.

Livsmedelsintolerans är å sin sida något som orsakas av brist på de beståndsdelar som krävs för korrekt förbränning av livsmedlen, vilket utlöser denna intolerans.

Det finns dock ett undantag: gluten. Glutenintolerans orsakar förändringar i immunförsvaret.

En person som är allergisk mot ett visst livsmedel kan inte äta det alls. En person som å andra sidan har en livsmedelsintolerans kan däremot äta lite av detta livsmedel utan några större problem.

Symptom på de vanligaste livsmedelsintoleranserna

Vissa livsmedel kan orsaka både allergi och intolerans, och utlösa liknande symptom i båda fallen. Som vi nämnde ovan är vissa symptom immunologiska medan andra inte är det.

De vanligaste symptomen på livsmedelsallergier är:

 • Nässelfeber
 • Utslag
 • Svullnad av läpparna eller ögonlocken
 • Röda ögon
 • Hosta
 • Diarré och kräkningar
 • Nästäppa
 • Svårigheter att andas
 • Hypotoni

Livsmedelsintolerans har liknande men lindrigare symptom, men de är fortfarande väldigt besvärliga. Några av de vanligaste livsmedelsintoleranserna är:

 • Buksmärtor
 • Gaser
 • Diarré
 • Svullen och spänd buk

Vanligen uppträder allergisymptomen mellan 30 till 60 minuter efter intag och kan i vissa fall vara allvarliga. Symptomen på intolerans kan däremot ta längre tid att visa sig och är lindrigare.

Nu när du känner till de viktigaste skillnaderna mellan livsmedelsallergier och intoleranser, ska vi gå vidare till att berätta om vad vilka som är de vanligaste livsmedelsintoleranserna.

Laktosintolerans

Det är många som har någon livsmedelsintolerans

Denna intolerans beror på att matsmältningssystemet inte kan smälta laktos, vilket är sockret som finns i mjölk.

Denna livsmedelsintolerans orsakas av ett produktionsunderskott av enzymet laktas. Detta enzym är ansvarigt för matspjälkningen av laktas och följaktligen för att det absorberas korrekt.

Generellt kan detta tillstånd vara tillfälligt eller permanent.

Glutenintolerans eller celiaki

Gluten är ett glykoprotein som finns i många livsmedel, som bland annat vete, havre och korn. En person har glutenintolerans när dennes tjocktarm inte kan spjälka gluten.

Detta skapar en inflammatorisk reaktion i tarmarna. Vanligtvis är detta ett livslångt tillstånd.

I huvudsak är detta en autoimmun livsmedelsintolerans. De huvudsakliga symptomen är:

 • Viktminskning och dålig aptit
 • Illamående och kräkningar
 • Diarré
 • Förlust av muskelmassa

Denna artikel kan intressera dig: Varför är glutenfria dieter skadliga?

Sackarosintolerans

Detta är en intolerans mot vanligt socker orsakad av bristen på ett enzym som heter sackaras.

Vid denna intolerans hindrar frånvaron av enzymet den korrekta nedbrytningen av sackaros. Detta orsakar bland annat symptom som diarré, gaser och buksmärta.

Fruktosintolerans

Man kan vara intolerant mot fruktos

Det finns även många som har en intolerans mot fruktosen i frukt.

Fruktos är sockret som finns i frukt, vissa grönsaker och honung. Om din tarm inte kan bryta ned denna typ av socker så kommer du att uppleva de typiska symptomen på livsmedelsintolerans när man äter dessa livsmedel.

Oavsett dina symptom är det väldigt viktigt att du kontaktar sjukvården om du misstänker att du lider av en livsmedelsintolerans.

Tänk på att dessa tillstånd kan leda till många hälsoproblem på grund av dålig absorption av de näringsämnen som din kropp behöver för att kunna fungera ordentligt.

I vissa fall kan du behöva en specialistundersökning för att identifiera orsaken. Då kommer du samtidigt att kunna få reda på vilken som är den bästa behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Deschildre A., Lejeune S., How to cope with food allergy symptoms? Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2018. 18(3): 234-242.
 • Farnetti S., Zocco MA., Garcovich M., Gasbarrini A., et al., J Med Food, 2014. 17 (11): 1159-64.
 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.