Vad säger dina tarmgaser om din hälsa?

Gaser tenderar att hånas, förlöjligas eller anses vara pinsamma. Men det är faktiskt en stor källa till information du kan använda för att utvärdera din hälsa.
Vad säger dina tarmgaser om din hälsa?

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Av alla matsmältningsproblem kan det jobbigaste vara tarmgaser. De dyker upp vid de mest olägliga av tillfällen. Om du inte släpper ut dem orsakar de intensiv buksmärta såväl som oljud som informerar alla vid bordet om vad som försiggår inom dig.

Trots att de är väldigt naturliga tvingar sociala normer dig att hålla dem inne i allmänhet, så problem som tarmgaser kan till och med ge problem i sociala förhållanden.

Men hur mycket du än försöker dölja det kvarstår det faktum att dina tarmgaser kan vara en väldigt hjälpsam indikator för din hälsa.

Gaser skapas i slutet av matsmältningsprocessen, vilket gör dem användbara för att varna dig om huruvida det finns ett problem i processen eller inte.

Som du vet är det fundamentalt för din fysiska och mentala hälsa att ämnesomsätta mat.

Det spelar en viktig roll i ditt immunförsvar och utsöndringen av hormoner, vilket håller till exempel ångest och sorg under kontroll.

Därför är det dags att börja ha bättre uppmärksamhet på våra tarmgaser.

Glöm förutfattade meningar och stigman; kom ihåg att gaser är lika naturliga som andra fenomen, såsom nysningar eller att känna att det kliar.

Du måste lära dig att acceptera din kropps flöde.

Vad dina tarmgaser säger om din hälsa

Irritabel tarm

Även om irritabel tarm (IBS) normalt upptäcks när du genomgår perioder av förstoppning eller diarré är rikliga gaser det första steget.

  • Det är normalt att prutta upp till 14 gånger per dygn.
  • Med IBS blir det inte bara mer frekvent, utan medför även en lukt som är mycket starkare än normalt.
  • Om du lagt märke till det borde du träffa en läkare.

Dåliga matvanor

När du äter för snabbt får du matsmältningsproblem. Ditt matsmältningssystem får inte tillräckligt med tid för att skapa syrorna och safterna som krävs för att bearbeta maten.

Som ett resultat produceras gaser såväl som andra problem i tarmarna.

När du regelbundet äter för snabbt kan du få infektioner eller utveckla allergier som kan ge mycket tarmgaser.

Gas är ett symptom på magsår och parasiter

Dina tarmgaser kan indikera närvaron av ovanliga saker i dina organ, såsom skador eller sår. De tenderar även att komma tillsammans med rapningar.

Eftersom ovan nämnda situationer inte sker på grund av vanor kommer du märka av förändringar om du lagt märke till dessa problem.

Du borde därför träffa en specialist så snart du märker av dem. De är enkla problem att behandla om det görs i tid.

Känslighet för vissa livsmedel och drycker

Du kanske antar att vi menar allergier, men vissa livsmedel och drycker kanske inte alltid skapar så pass starka reaktioner i kroppen; de får dig bara att må mindre bra.

Din kropp kan producera tarmgaser för att berätta för dig att den inte kan ämnesomsätta en viss substans ordentligt, även om problemet inte har att göra med det autoimmuna svaret.

Det bästa är att uppmärksamma när du upplever mycket gaser och när du inte gör det. Det kommer hjälpa dig att ta reda på vilka problemlivsmedlen är.

Bieffekter från läkemedel

Det är det lättaste att märka av och det minst oroväckande, såvida vi inte talar om bieffekter från läkemedel för en kronisk sjukdom. Här dyker gaserna upp när du börjar ta medicinen.

När det är temporärt finns det generellt inga problem. Det gäller dock inte vid långsiktig medicinering. Om så är fallet rekommenderar vi att du pratar med din läkare om problemet.

Det finns vanligtvis fler än en medicin för att behandla samma problem, så du kanske kan byta behandling.

Gas är mycket jobbigt, men det är hjälpsamt som varning för små problem som kan bli större problem.

När det är möjligt ska du släppa dig och vara uppmärksam på dina tarmgaser. Luktar det värre nu? Händer det oftare? Finns det stunder när det gör mig obekväm?

Den här informationen är viktig för att säkerställa att allt är okej, eller för att informera dig om att du borde träffa en läkare.

Huvudbild från wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.