Användning och effekter av läkemedlet isotretinoin

Isotretinoin är ett läkemedel som föreskrivs för behandling av cystisk och svår akne. Hur fungerar det? I vilka fall är det kontraindicerat? Läs allt om detta i den här artikeln.
Användning och effekter av läkemedlet isotretinoin

Senaste uppdateringen: 20 september, 2020

Läkemedlet isotretinoin hör till en grupp läkemedel som består av retinoider, det vill säga derivat av vitamin A eller vitamin A-syra.

Det är ett läkemedel som man föreskriver för behandling av cystisk och svår akne. Det är därför receptbelagt och står under särskild medicinsk kontroll.

Så här fungerar läkemedlet isotretinoin

kvinna med akne
Isotretinoin är ett läkemedel som används i de mest allvarliga fallen av akne. Generellt hjälper det att hämma en överdriven talgproduktion.

Akne är ett tillstånd som beror på många faktorer. Det yttrar sig som en blockering och kronisk inflammation i talgkörtlarna och alternerar mellan perioder då det blossar upp och perioder då det är relativt milt.

Även om verkningsmekanismen för läkemedlet isotretinoin inte är helt känd, vet experter att det minskar aktiviteten hos körtlarna som producerar talg och även minskar deras storlek.

Isotretinoin inhiberar spridningen av talgproducerande celler. På så sätt minskar det talgproduktionen och hindrar bakterier från att växa till sig i porerna.

Användning av läkemedlet isotretinoin

Detta är en medicin man väljer för att behandla svår akne, cystisk akne och inflammatorisk akne när andra behandlingar har misslyckats. Det är ett systemisk läkemedel som läkare ibland även använder i fall av rosacea, hidradenitis suppurativa och psoriasis.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Att klämma finnar: Varför du aldrig ska göra det

Hur du tar detta läkemedel

hand håller fram läkemedlet isotretinoin
Isotretinoin finns i olika former som man tar oralt. Läkare rekommenderar att man tar det tillsammans med mat.

Man tar läkemedlet oralt och det finns i ett antal olika former. De består av mjuka kapslar som innehåller isotretinoin som den enda aktiva beståndsdelen, men de kan variera i dos och hjälpingredienser.

Läkare rekommenderar att man tar kapslarna tillsammans med mat. Läkaren justerar dosen beroende på patienten, eftersom svaret på behandlingen och manifestationen av biverkningarna kan variera i varje enskilt fall.

Den rekommenderade dosen för att starta behandlingen hos vuxna är 0,5 mg/kg vikt varje dag. Hos patienter med svår njursvikt rekommenderas en lägre dos.

Långvarig förbättring alternativt återfall beror på den totala dosen som man tar snarare än på hur lång tid som behandlingen pågår. I genomsnitt är en behandling mellan 16 och 24 veckor tillräcklig för att uppnå förbättring.

I de flesta fall försvinner aknen helt med en enda behandling. Om emellertid ett återfall inträffar, kan patienten välja en till behandlingscykel med samma doser.

Om det är nödvändigt att upprepa behandlingen bör patienten först vänta i minst åtta veckor, vilket motsvarar den tidsperiod som aknen kan fortsätta att förbättras efter behandlingen.

Kontraindikationer

Läkemedlet isotretinoin: ont i sidan
Isotretinoin är kontraindicerat hos patienter med leversvikt.

Läkemedlet isotretinoin är kontraindicerat i följande fall:

 • Först och främst för gravida kvinnor eller kvinnor i fertil ålder. Studier visar att en teratogen effekt kan uppstå av retinoinsyra och några av dess analoger.
 • Ammande mödrar. Isotretinoin passerar lätt över till bröstmjölken. På grund av potentiella biverkningar för mor och barn, är dess användning kontraindicerad i detta fall.
 • Leversvikt
 • Högt kolesterol
 • För patienter som samtidigt behandlas med tetracykliner. I dessa fall finns det en risk för benign intrakraniell hypertension. Symptom som kan manifestera sig som huvudvärk, illamående, kräkningar och synrubbningar.
 • Hypervitaminos A
 • Överkänslighet mot isotretinoin

Om du blir behandlad med isotretinoin bör du undvika solexponering och alltid använda en solkräm med hög solskyddsfaktor.

Denna artikel kan också intressera dig: Säg adjö till finnar och akne: mask med havre och mjölk

Biverkningar av läkemedlet isotretinoin

Detta läkemedel har många biverkningar och de beror ofta på dosen. De kan visa sig några dagar efter behandlingsstart och inkluderar:

 • Extremt torr hud
 • Torra slemhinnor i mun, läppar och ögon
 • Rodnad och flagnande hud
 • Muskelvärk och ledvärk
 • Förhöjt blodsocker och kolesterolvärden
 • Förekomsten av blod eller protein i urinen
 • Trombocytopeni, trombocytos och neutropeni
 • Förhöjda halter av triglycerider och leverenzymer i blodet
 • Huvudvärk, buksmärta och skelettsmärta

Under behandlingen är det inte rekommenderat att använda exfolierande behandlingar på huden eftersom det finns risk för att irritera huden mer och orsaka skada.

Slutsatser om läkemedlet isotretinoin

Vårdpersonal rekommenderar isotretinoin för att behandla svåra fall av akne, på grund av att detta läkemedel kan bidra till att minska talgproduktionen. Vanligtvis överväger de goda resultaten mot de potentiella biverkningarna det kan orsaka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Brenner, F. M., Rosas, F. M. B., Gadens, G. A., Sulzbach, M. L., Carvalho, V. G., & Tamashiro, V. (2006). Acne: um tratamento para cada paciente. Revista de Ciências Médicas.
 • Caballero Jerez, D. M., & Moreno Moreno, A. M. (2016). Ojo seco en pacientes tratados con isotretinoína oral: revisión sistemática. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/9482
 • Gómez-Flores, M. (2011). Uso de isotretinoína en acné común. Revista Medica de México Seguro.
 • Gricel, K., & Ortega, G. (2022). Trastornos psiquiátricos asociados al uso de isotretinoína en acné severo. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social Hospital. Riobamba, 2014-2019 (Tesis de licenciatura, Universidad Nocional de Chimborazo).  http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/8906
 • Ganceviciene, R. y Zouboulis, CC (2010). Isotretinoína: tratamiento de última generación para el acné vulgar. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft , 8 , S47-S59. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387.2009.07238.x
 • Partera, J. A. (2012). Depresión y crisis de pánico en acné tratado con isotretinoína. SEMERGEN-Medicina de Familia, 38(3), 188-191. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359311002887
 • Vieira, A. S., Beijamini, V., & Melchiors, A. C. (2012). The effect of isotretinoin on triglycerides and liver aminotransferases. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000300005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.