Säg adjö till finnar och akne: mask med havre och mjölk

Både havre och mjölk har exfolierande och sammandragande egenskaper som hjälper till att rena porerna och ta bort orenheter för att motverka uppkomsten av finnar.
Säg adjö till finnar och akne: mask med havre och mjölk

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Finnar och akne är problem för många, både tonåringar och också vuxna. Det som händer är att porerna i huden täcks igen, oavsett om det är med överskottsfett eller ackumulering av orenheter från kontaminering i luften. Det är många som påverkas negativt av detta, så många företag har utvecklat behandlingar som kan hjälpa till att hålla huden ren.

Alternativmedicin och naturliga skönhetsprodukter är också bra kurer och kan vara lämpliga lösningar utan bieffekter. En ansiktsmask med havre och mjölk är en 100% naturlig produkt som kan hjälpa till att minska problemet, och i den här artikeln kommer vi att prata om just den.

Ansiktsmask mot finnar och akne

Man har använt  havre och mjölk som en skönhetsrutin för att få finare hy i århundranden. Masken har sammandragande och exfolierande egenskaper som främjar borttagandet av döda celler och andra orenheter. Den har även egenskaper som reglerar pH-värdet i huden och minskar överskottsfett.

Vilka är fördelarna med havre?

havregryn i skål

Havre är ett av naturens bästa livsmedel, och är rik på vitaminer, mineraler, fibrer och andra viktiga komponenter som man kan dra nytta av både invärtes och också utvärtes.

Man använder havre som en aktiv komponent i olika kommersiella produkter, tack vare dess återfuktande egenskaper för huden.

 • En av de främsta egenskaperna är förmågan att absorbera smuts som ackumulerats i porerna.
 • Havre tar också hand om hudens struktur samt reglerar pH-värdet på grund av det protein det innehåller.
 • Havre återfuktar och motverkar även skador från skadliga ämnen.
 • Man använder den som en naturlig exfoliant, perfekt för att behandla finnar och akne.

Vilka är fördelarna med mjölk?

mjölk i karaff

Man har länge använt mjölksyra för behandling av olika hudproblem som finnar och akne. Precis som med havre kan man använda mjölk för att behandla alla hudtyper.

 • Innehåller vitamin A, en viktig ingrediens för att ge näring åt och också reparera huden.
 • Använd därför mjölksyra för att återfukta huden och hålla den mjuk.
 • Har även en exfolierande effekt som främjar borttagandet av död hud.

Det är bästa att inte använda masken under sommaren eftersom mjölksyra sänker skyddet mot UV-strålar.

Hur tillreder man masken?

Ingredienser

Tillredning

 • Blanda havren med mjölken tills du får en ordentligt massa.
 • Tvätta därefter ansiktet med en vanlig tvål och mycket vatten, och applicera masken. Tänk på att vara försiktig runt ögonen.
 • Låt masken slutligen sitta i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten.
 • Upprepa 2 gånger per vecka; resultaten inte är omedelbara så man måste vara konsekvent.

Du kan även ha i lite honung för att dra nytta av dess antibiotiska effekter.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Algiert-Zielińska, B., Mucha, P., & Rotsztejn, H. (2019). Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. International Journal of Dermatology58(3), 374–379. https://doi.org/10.1111/ijd.14202.
 • American Academy of Dermatology Association. How to treat different types of acné.
 • Mayo Clinic. Acne. Mayo 2022.
 • McGrath, J.A.; Eady, R.A., and Pope, F.M. (2004). Rook’s Textbook of Dermatology (7th ed.). London: Blackwell Publishing, pp. 3.1-3.6.
 • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012, March). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629
 • Smith, W. P. (1996). Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. Journal of the American Academy of Dermatology35(3 PART I), 388–391. https://doi.org/10.1016/s0190-9622(96)90602-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.