Varför kvinnor får akne under menstruationen

Periodisk akne orsakas ofta av hormoner, men det går att motverka. Läs vidare för att lära dig varför kvinnor får akne under menstruationen.
Varför kvinnor får akne under menstruationen

Senaste uppdateringen: 30 december, 2019

Många  kvinnor drabbas av akne under menstruationen. Nästan alla har nog överraskats av lysande röda prickar innan blödningarna börjat, men varför händer det?

Menstruationscykeln består av en serie naturliga hormonförändringar som inträffar i det kvinnliga fortplantningssystemet. Menstruationen är den blödning som sker genom vaginan runt var 28:e dag.

Både hela cykeln såväl som själva menstruationen är specifika processer som påverkar hela kroppen. Hormonerna har olika effekter, inklusive akne i vissa fall. I denna artikel ska vi förklara varför.

Varför kvinnor drabbas av akne under menstruationen

För att förstå varför detta sker måste man förstå lite om vad hormoner gör.

Testosteron är en av de huvudsakliga protagonisterna. Under ungdomsåren ökar nivåerna av det hos båda könen, och flertalet studier hävdar att detta är en av faktorerna för utvecklingen av akne.

Man uppskattar att runt 70% av alla tonåringar drabbas av det, men denna akne tenderar att försvinna eller bli bättre i vuxen ålder.

Nästan 80% av alla vuxna som drabbas av akne är kvinnor; detta eftersom hormonerna fortsätter att fluktuera under deras liv, medan de stabiliseras hos män.

Under menstruationscykeln resulterar dessa fluktueringar i många förändringar, och i koppling till huden kan de påverka fuktbalans, känslighet och till och med regenerering.

Varje kvinna är unik och kommer uppleva olika saker. Vanligtvis blir huden fetare under ägglossningen och menstruationenvilket är anledningen till att akne är så vanligt.

Den kan faktiskt utvecklas upp till fem dagar innan starten på varje blödning. Även om denna akne främst drabbar ansiktet så kan även rygg och bröst drabbas.

De goda nyheterna är att den tenderar att försvinna vid slutet av menstruationen.

Kvinna med akne i ansiktet

När kvinnor får akne under menstruationen

Strax innan kvinnan får sin mens ökar mängden androgener (en grupp hormoner som inkluderar testosteron) ökar i blodet. Som vi redan nämnt bidrar testosteron till aktiveringen av talgkörtlarna.

Talg och olja som produceras är faktorer som påverkar aknebildning. När de ansamlas i porerna så sväller dessa upp, blir röda och infekterade, vilket leder till finnar och pormaskar.

Vad kan kvinnor göra för att motverk akne?

Om akne under menstruationen oroar dig är det första du kan göra att tala med en läkare. Flertalet tester kan hjälpa dig att bevaka dina hormonnivåer. Det finns även läkemedel som stabiliserar fluktueringar.

P-piller kan t.ex. avsevärt minska akne, men man måste vara medveten om de bieffekter de kan medföra.

P-piller kan minska akne

Det är väldigt viktigt att bibehålla en balanserad kost och träna dagligen. Forskare försöker bevisa kopplingen mellan kolesterol, triglycerider och akne, och kosten spelar en viktig roll i det.

Det bästa är att vara medveten om din hud och den vård du ger den. Experter rekommenderar att man använder produkter som inte täpper igen porerna för att rengöra och återfukta huden.

Att undvika smink är också ett hett tips.

Givetvis bör du även dricka tillräckligt med vatten varje dag. Vatten hjälper kroppen att ta bort gifter genom svett och urin, vilket låter huden rengöra porerna och föra bort döda hudceller och smuts.

Du kanske även vill läsa: 4 tecken vid oregelbunden menscykel

Slutsats

Det är normalt för kvinnor att drabbas av akne under menstruationen. Det orsakas huvudsakligen av hormonfluktueringar, och om detta oroar dig eller är obekvämt bör du tala med din läkare.

Det finns naturliga sätt att minska detta problem ska du vara uppmärksam på din hygien och dina matvanor. Om problemet kvarstår kan du prova medicinska behandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.