4 tecken vid oregelbunden menscykel

Även om en vanlig anledning är stress, ifall din mens ofta är oregelbunden är det bäst att gå till en gynekolog för att undersöka ifall något är fel.
4 tecken vid oregelbunden menscykel

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Från och med den första mensen bör alla kvinnor hålla ett öga på sin menstruation och eventuell oregelbunden menscykel, och notera några detaljer om varje mens.

Att veta hur din kropp beter sig under menstruationen hjälper dig att känna igen när din cykel kan vara oregelbunden.

När du är ung och har mens, är det vanligt att ha en oregelbunden menscykel. En normalcykel varar mellan 28 och 30 dagar. Det finns även vissa kvinnor som har cykler om 32 dagar.

En normal mens pågår mellan tre till sju dagar. En mens som varar längre än 10 dagar anses vara oregelbunden. Detsamma gäller för en mens som börjar tidigare eller senare än fem dagar än normalt.

En oregelbunden menscykel kan bero på olika faktorer. Vissa av dem kan vara relaterade till sjukdomar medan andra kan vara vanliga hormonella problem.

Under tonåren är det exempelvis vanligt att ha oregelbunden mens. Detta beror vanligtvis på hormonella förändringar som kommer med åldern.

Samma sak händer när du närmar dig klimakteriet.

Vanliga egenskaper vid oregelbunden menscykel

Det är vanligt att ha oregelbunden mens under tonåren

Det viktigaste för att upptäcka oregelbundenheter är att du känner till din normala menstruationscykel. Det betyder att du vet hur många dagar din mens normalt brukar vara, och hur mycket blödning som är normalt för dig.

Du bör också vara uppmärksam på humörsvängningar. Håravfall och svaga naglar kan vara andra tecken på hormonella problem.

Det finns några vanliga symtom som kan indikera en sjukdom eller annat kroppsligt besvär. Upplever du något av dessa, rekommenderas du att kontakta sjukvården för att få träffa en läkare.

1. En fiskliknande lukt

En fiskliknande lukt är en karakteristisk lukt som indikerar bakteriell reproduktion i vaginalområdet. Det är generellt relaterat till en infektion. Det innebär att du bör gå till en gynekolog så snart som möjligt.

Infektioner kan orsaka att menstruationscykeln blir oregelbunden. Den kan också förvärras av eventuella skador.

2. Mycket kort eller mycket lång oregelbunden cykel

En normal menstruationscykel varar mellan 28 och 32 dagar

En normal menstruationscykel varar mellan 28 och 32 dagar.

  • Det anses vara tidigt om du får mens var 24:e dag. För ungdomar anses det vara oregelbundet om det är var 21:e dag.
  • Motsatt anses en cykel på längre än 35 dagar vara väldigt sent för vuxna kvinnor. För ungdomar gäller samma sak för 45 dagar eller mer.

3. Mycket lång mens

Hur länge din mens varar är en annan viktig variabel. Generellt sett bör det handla om mellan tre till fem dagar. I vissa fall kan man ha mens upp till sju dagar.

När mensen varar längre än en vecka bör du kontakta en läkare. Det kan vara ett fysiskt problem som är orsaken.

4. Mycket riklig mens

Det är viktigt att vara uppmärksam på mensen

Det är svårt att veta vad en riklig mens tekniskt betyder. Men alla kvinnor vet vad som är normalt för deras egna kroppar. Det är viktigt att vara uppmärksam på ökning av blödande.

  • Om du plötsligt hela tiden behöver byta tampong eller binda kan det anses vara en ökning.
  • Normal blödning är när du behöver byta tre till fyra gånger om dagen.

Symtom som är förknippade med mensen

För vissa kvinnor är smärta och huvudvärk vanligt under mensen.

Om du har huvudvärk som blir akut migrän kan det dock vara ett tecken på ett problem.

Detsamma gäller för intensiv muskel- eller ryggsmärta. Radikala humörsvängningar bör du också ta som ett varningstecken.

Om din mens åtföljs av feber eller kräkningar bör du omedelbart träffa en läkare.

Blödning mellan perioder

Din menstruationscykel bör vara tydligt definierad. En oregelbunden cykel kan kännetecknas av blödning mellan mensen. Om blödningen är riklig kan du få en infektion.

Under dessa omständigheter är det viktigt att utesluta missfall eller allvarlig sjukdom som cancer.

Möjliga orsaker till en oregelbunden menscykel

Hormonella problem är vanligaste orsaken till oregelbunden menscykel
  • Hormonella problem är den vanligaste orsaken till oregelbunden mens. Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) eller problem med ägglossningen är två andra möjliga orsaker.
  • En annan orsak till oregelbunden mens kan vara en ätstörning. Minskad eller utebliven mens kan kopplas till anorexi eller bulimi.
  • Högpresterande idrottare har också oregelbunden mens. I vissa fall är mensen helt utebliven. Detta är inte bara förknippat med fysisk aktivitet utan också med stress.
  • Kronisk stress och depression kan vara anledningar till en oregelbunden menscykel.
  • Användning av preventivmedel och graviditet är andra typiska anledningar till menstruationsstörningar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.