7 saker ingen berättar för dig om din mens

Det är din bästa vän och värsta fiende, och tillika en del av ditt liv varje månad. Det är din mens, och det finns några saker du antagligen önskar att du hade vetat när du var yngre.
7 saker ingen berättar för dig om din mens

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många kvinnor må bli upprörda när mensen förstör deras planer, men det kan vara ännu mer oroväckande när den inte visar några tecken på att börja. Så vad är grejen med vår månatliga “gåva”? Som du förmodligen redan känner till varierar mensen från person till person. Det gör givetvis att upplevelsen skiljer sig mellan människor; för vissa kvinnor kan processen vara svår. Det finns otvivelaktigt mycket att prata om, men det finns några saker som ingen berättar för dig om din mens, och det är bäst att du känner till dem.

1. Den kan vara din bästa vän

distraherad kvinna

Att inte få din mens kan vara ett dåligt tecken. Tänk dig följande scenarion:

  • Du har druckit lite för mycket. Nästa morgon vaknar du i en killes lägenhet och kommer inte ihåg om ni använde skydd.
  • Du upptäcker att din partner har varit otrogen med en annan tjej det senaste året. Samtidigt inser du att du är några veckor sen.

I sådana situationer kan det bästa i världen vara mens som dyker upp i rättan tid.  Vår första rekommendation är att alltid vara försiktig när du har sex. Vi förstår dock att oväntade saker ibland händer.

2. Din mens kan också vara din värsta fiende

När du börjar diskutera med din partner om att skaffa barn kan din mens vara det värsta som finns, då den med tydlighet och besvikelse säger: “Du är inte gravid”. Nu finns det inget annat än att vänta 28 långa dagar i hopp om att inte se mensen igen.

3. Den kommer nästan alltid vid värsta möjliga tidpunkt

nygift par pussas

När du förbereder dig för pyjamaspartyt på din bästa väns födelsedag. När du åker på semester och ska resa med klasskamrater. Eller när du ska sätta på dig dina vita klänning för att gå mot altaret och säga “ja”.

Din “kära vän” kan få dig att tveka när du ska bekräfta din närvaro, men kommer definitivt att dyka upp vid din speciella tillställning även om du inte bjudit in henne.

4. Tiden kommer att komma när du måste låna “en av de där sakerna”

Det kommer ett tillfälle i varje kvinnas liv när mensen kommer oväntat.  Det kan drabba vem som helst: tänk dig att du beslutar dig för att använda en annan väska, glömmer att köpa dina favoritbindor när du är i butiken eller ger din sista till en behövande vän. Din mens bryr sig inte och kommer att komma i alla fall. Den är här och du måste ut på ett spaningsuppdrag för att hitta “utrustningen”.

5. Att skapa band med andra kvinnor kan hjälpa dig

vänner som tränar

Du kan dela med dig av problemen som uppstått på grund av din mens på en lektion eller dränka era sorger med en god drink och pizza medan ni ser på TV. Du kan också torka tårarna hos en vän som försöker bli med barn. Oavsett hur förenar menstruation kvinnor på många sätt.  Menstruationer är ett band som bara kvinnor delar och förstår. Och på gott och ont kan mens få kvinnor att skratta och gråta tillsammans då och då.

6. Mens är inte som reklamerna visar

Vi tvivlar starkt på att de flesta kvinnor hoppar på en trampolin, klättrar i berg eller dansar runt lägerelden i vita shorts, speciellt inte när de fått sin mens. Men vi föreställer oss heller inte att de flesta ligger som en mumie i sängen när menstruationen sätter igång. Stora framsteg har gjorts sedan antika Rom, när kvinnorna bar tamponger av ull. Trots det är det möjligt att få läckage vid olämpliga tillfällen.

Olyckor som innefattar att t.ex. snöret till din tampong hänger mellan benen när du bär bikini kan också vara väldigt pinsamma. Det händer dock de flesta, och vi kommer att förstå!

7. Mensens sista dag kommer att komma

kvinna med fläkt i handen

Det är förmodligen det viktigaste att komma ihåg om din menstruation: en dag kommer den att upphöra, utan förvarning och för alltid. Kanske låter det som utmärkta nyheter för dig när du ligger i sängen under en varm filt med en låda smärtstillande och en ask choklad.

Det är dock inte lika roligt när du är i 40-årsåldern och du börjar få värmevallningar, upplever bristande sexlust såväl som andra symptom som kommer med klimakteriet. Men vi vill se det från den ljusa sidan: en dag kommer det att försvinna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.