Hur du använder nässlor för att hantera riklig menstruation

Nässlor kan bidra till att minska rikliga menstruationer samtidigt som de förser din kropp med järn för att förebygga brister. Ge dem en chans!
Hur du använder nässlor för att hantera riklig menstruation

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2019

Rikliga menstruationer riskerar normalt anemi samt smärta och andra symtom under hela din cykel. Kvinnor som har det kontaktar ofta inte sin gynekolog och bär istället runt på obehaget med uppgivenhet. Här har vi ett sätt att reglera rikliga menstruationer på ett progressivt och naturligt sätt med hjälp av nässlor, en medicinalväxt som kan användas på flera sätt.

Vad påverkar rikliga menstruationer?

Kvinna med mens

Vanligtvis har rikliga och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer att göra med genetik och utlöses av dina hormoner. Kvinnor som inte vill acceptera denna diagnos och litar på naturmedicin och antika rättsmedel kan dock prova olika medicinalväxter som en alternativ behandling.

Kom ihåg att många faktorer kan påverka en oregelbunden menstruationscykel:

 • Emotionella problem och stress
 • En obalanserad kost som är rik på raffinerat mjöl, socker, kött och skadliga fetter
 • P-piller och annan vanlig medicinering
 • Förorenade miljöer, särskilt i städer

Fördelarna med nässlor

Nässlor hjälper till att naturligt reglera din cykel utan att riskera att störa dina hormoner eller andra biverkningar. De är ett forntida sätt att minska menstruationsblödningar samtidigt som de också erbjuder en bra mängd järn, då anemi på grund av järnbrist är vanligt efter rikliga menstruationer.

Nässlor är också rika på vitamin A, B och C, samt mineraler såsom kalcium, kalium och magnesium. Dessa näringsämnen gör dem till utmärkta renande botemedel med matsmältande, urindrivande och laxerande egenskaper.

Kom ihåg att om du bestämmer dig för att plocka nässlor själv från ett rent område, se till att du bär lämpliga handskarDu kan neutralisera giftet genom att tillaga växten eller genom pulvrisering. Vi kommer förklara här nedan. Vi rekommenderar också att låta nässlorna ligga i en halv dag innan användning.

kalender

Soppa, buljong och nässelkrämer

Nässelsoppa är ett traditionellt recept som inte är bara smakar gott, utan också är ett bra sätt att inta nässlor på ett hälsosamt och naturligt sätt. Du kan göra soppor, buljonger och krämer genom att kombinera nässlorna med andra grönsaker som selleri, lök, morötter, potatis, champinjoner, squash, rovor, etc.

Ät en skål om dagen som förrätt eller tillsätt en handfull färska nässelblad till middagen. Gör det i minst tre månader.

Soppa med ägg

Juicer och smoothies

Du kan göra färska juicer och smoothies med nässlor och andra ingredienser såsom päron, äpplen, bananer, bär, selleri, spenat, vegetabilisk mjölk, kakao, etc.

 • Juice: Efter att ha använt en mixer eller efter att ha krossat bladen för hand, sålla och sila. Tillsätt lite vatten och det är klart.
 • Smoothie: Du behöver bara en mixer eller stavmixer.

Drick ett glas juice eller en smoothie varje dag i minst två månader. Var och en borde innehålla en handfull nässelblad.

Te

Te på nässlor är mycket lätt att göra och allt du behöver är färska eller torra nässelblad. Observera att de inte ska kokas, bara sjudas.

Ingredienser

 • 1 msk nässlor
 • 2 dl vatten

Tillagning

 • Låt vattnet koka upp och när det kokar rikligt tar du bort vattnet från värmen.
 • Tillsätt bladen till vattnet, täck och låt sjuda i 10 minuter. Efter det är den läkande drycken klar.
 • Du kan söta ditt te med lite honung eller stevia (undvik alltid att använda vitt socker).

Vi rekommenderar att dricka teet på morgonen och igen på kvällen i 3 till 6 månader. Det är en långsam och mild men också effektiv behandling.

Te på nässlor

Extrakt och piller

Det mest praktiska sättet att använda nässlor för rikliga menstruationer är med hjälp av växtbaserade kosttillskott. Du hittar dem i form av flytande extrakt eller piller. Följ den dos som anges av tillverkaren.

För det här alternativet rekommenderar vi att du ser till att produkterna är av hög kvalitet och, om möjligt, miljövänliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lozak, A., Soltyk, K., Ostapczuk, P., & Fijalek, Z. (2002). Determination of selected trace elements in herbs and their infusions. Science of the Total Environment289(1–3), 33–40. https://doi.org/10.1016/S0048-9697(01)01015-4
 • Ait Haj Said, A., Otmani, I. S. E., Derfoufi, S., & Benmoussa, A. (2015). Highlights on nutritional and therapeutic value of stinging nettle (Urtica Dioica). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Science.
 • European Medicines Agency. (2012). Assessment report on Urtica dioica L ., Urtica urens L ., their hybrids or their mixtures , radixEMA/HMPC/461156/2008. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment (pp. 1–38).
 • Tajallaie-Asl, F., Mardani, M., Shahsavari, S., & Abbaszadeh, S. (2017). Menstruation phytotherapy according to iran ethnobotanical sources. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research9(6), 986–990.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.