Smärtsam ägglossning – hur lindrar man det?

För att undvika smärta under ägglossningen kan man prova naturliga kurer eller tala med en gynekolog för att se om det finns en lämpligare lösning.
Smärtsam ägglossning – hur lindrar man det?

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Smärtsam ägglossning dyker upp som kramper i buken, och för de flesta av oss kan det vara ganska oroväckande eftersom smärtan är kraftig och akut.

Vissa kvinnor kan uppleva smärta i ljumsken eller runt låren. Det är en väldigt vanlig åkomma, men ignorera den inte om den kommer med andra symptom. Vi rekommenderar att du talar med din läkare om du märker saker du tycker är märkliga.

I dagens artikel vill vi hjälpa dig att hantera smärtsam ägglossning.

Vad är ägglossning?

Ägglossning är processen när äggstockarna släpper ut ett moget ägg som är redo att befruktas. Denna process sker vanligtvis mellan den andra och tredje veckan under menstruationscykeln. Det kan dock variera beroende på kvinnas hormonnivåer.

Ägglossning sker i tre faser:

  • Follikelfasen: Denna börjar under menstruationens första dag. Då utvecklas den lilla, påsformade fickan som ägget kommer ligga i. Väl utvecklad kommer denna ficka främja produktionen av östrogen.
  • Ägglossning: Det sker under de kommande 36 timmarna. När nivåerna av östrogen ökar och producerar utsöndringen av enzymer kommer ägget mogna och sedan släppas. När det händer är det sammandragningar i livmodern som ger upphov till smärtan du börjar känna.
  • Lutealfasen: Efter att ägglossningen skett utvecklas corpus luteum, en gulkropp. Det är den som utsöndrar hormonet progesteron. Om ägget inte befruktas kommer gulkroppen brytas ned och blodkärlen spricka. Med det påbörjas din nya menstruation.

Känn din kropp

Det är väldigt viktigt att förstå din menstruationscykel. Även om den kan verka självklar finns det många kvinnor som inte är uppmärksamma på den.

Din menstruationscykel kan variera mellan 2-3 dagar varje månad utan att vara oroväckande. Om stora förändringar sker är det dock bra att tala med en läkare.

Håll utkik efter symptom

  • Väldigt intensiv smärta eller smärta som varar i tre eller fler dagar
  • Sveda eller smärta vid urinering
  • Feber eller stora svettningar
  • Kräkningar eller illamående

Alla dessa är tecken på att något är fel, och du bör snarast träffa en läkare.

Rekommendationer för att lindra en smärtsam ägglossning

Nedan kommer några rekommendationer för att lindra värken:

Försök att slappna av

Försök att slappna av om du har smärtsam ägglossning

Om du lägger till muskelspänningar till krampen som produceras av ägglossningen kan tillståndet bli väldigt obehagligt. Att stretcha kan dock lindra smärtan. Du kan även prova på yogaställningar som kan lindra spänningarna.

Drick varma teer

Vidare kan de antiinflammatoriska och avslappnande egenskaperna hos kamomill och honung ge väldigt bra resultat.

Ingredienser

  • 250 ml vatten
  • 1 tepåse eller en tesked kamomill
  • 1 tesked honung

Beredning

  • Lägg först till kamomillen i det kokande vattnet tillsammans med honungen.
  • Låt det sedan dra i fem minuter och smutta långsamt.

Applicera varma kompresser

Värme hjälper till att göra musklerna avslappnade och ökar cirkulationen i buken.

Ta en varm dusch

Ta en varm dusch

Varmt vatten har en lugnande effekt eftersom värmen lugnar nervändarna i kroppen. Detta släpper dessutom ut endorfiner – en neurotransmittor som ansvarar för att lindra smärta.

Undvik att dricka koffein

Det har visat sig att koffein drar samman blodkärlen, vilket ökar känsligheten för smärta.

Ta smärtstillande medel

Ta smärtstillande medel i värsta fall

Prova receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol . Dessa ansvarar för att störa produktionen av prostaglandiner – en substans som genererar sammandragningar i livmodern vilket resulterar i smärta.

Om huskurer och smärtstillande medel inte räcker för att lindra smärtan bör du överväga receptbelagda preventivmedel för din hormoncykel. Det har visats att dessa är effektiva för att behandla smärtsam ägglossning.

Låt inte smärtan kontrollera dig!

Hur irriterande det än kan vara är symptomen och smärtan från ägglossningar saker som kvinnor måste tackla varje månad. För många kvinnor passerar dock menscykeln nästan obemärkt förbi.

Var på din vakt och håll koll på förändringar som du inte anser vara normala. Förebyggande är trots allt det bästa sättet att undvika allvarliga problem.

Kom ihåg att träffa din gynekolog regelbundet eftersom det är viktigt att hålla hälsan på topp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Navarro, H., & Morera, J. (1997). Los anticonceptivos orales: criterios de selección, utilización y manejo. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud21, 1–10.
  • O’Herlihy, C., Robinson, H.P., and de Crespigny, L.J.C. (1980). Mittelschmerz is a preovulatory symptom. British Medical Journal 280, 986.
  • Monterrosa, A. (2001). Dismenorrea primaria: visión actual. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia52(4), 1–13.
  • Larroy, C., Crespo, M., and Meseguer, C. (2001). Dismenorrea funcional en la Comunidad Autónoma de Madrid: Estudio de la prevalencia en función de la edad. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor 8, 11–22.
  • Lete, I., Dueñas, J.L., Serrano, I., Doval, J.L., Pérez-Campos, E., Martínez-Salmeán, J., and Coll, C. (2009). Efectos beneficiosos no anticonceptivos de la píldora anticonceptiva. Semergen 35, 505–510.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.