Att blöda mellan menstruationer: vad det betyder

Alla kvinnor kan uppleva oväntade, vaginala blödningar under fortplantningsfasen i livet, så oroa dig inte. Det är dock fortfarande en god idé att tala med en läkare.
Att blöda mellan menstruationer: vad det betyder
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginala blödningar eller stänkblödning som inträffar mellan menstruationer kallas i medicinska termer för “genombrottsblödning” och är vanligtvis ett varningstecken. Detta eftersom det kan vara ett symptom på ett allvarligare problem kopplat till reproduktionssystemet.

Det anses visserligen inte vara normalt, men det är heller inte särskilt ovanligt och är inte alltid en indikator på ett farligare tillstånd.

Det är därför viktigt att alla kvinnor är välinformerade om frågan och de möjliga orsakerna innan de tar förhastade, extrema slutsatser.

Allt om genombrottsblödning

Menstruationssmärta

En normal menstruationscykel varierar oftast mellan 21 och 35 dagar i längd, med 28 dagar som snitt. Det normala menstruationsflödet håller i sig i två till sju dagar och resulterar i en blodförlust på 30-80 ml.

Onormalt blödande inträffar när det förekommer ett mindre flöde någonstans mellan den sista dagen av menstruationscykeln och starten av nästa menstruation.

Man tror att nästan alla kvinnor upplever en episod av “genombrottsblödning” eller stänkblödning under sina fortplantningsliv, men i de flesta fall är det inget att oroa sig över.

Trots det rekommenderar hälsoexperter och gynekologer att man talar med en läkare om man upplever detta symptom eftersom det kan indikera ett allvarliga problem, såsom cancer eller en annan precancerös åkomma.

Vad kan orsaka stänkblödning mellan menstruationer?

Ägglossning

Fortplantningssystemet hos kvinnor

Ägglossning är en av orsakerna till blodflöde mellan menstruationer. När du har ägglossning ökar kroppen sin produktion av östrogen – hormonet som associeras med utsläppet av ett ägg från äggstockarna.

Denna ökning av östrogen kan utlösa starten av genombrottsblödningar mellan menstruationer, speciellt om du har lagt märke till att de vanligtvis inträffar mellan dag 13 och 16 i din menstruationscykel.

Vanligtvis skiftar färgen på blodet vid dessa tillfällen från rosa till brunt, och ibland kommer det med ett vitt livmoderhalssekret och krampaktiga känslor i den lägre buken.

Stress

Fysisk och mental stress kan ha en direkt påverkan på utlösningen av oförklarlig genombrottsblödning.

Spända perioder och stress leder till förändringar i hjärnan som ändrar den normala menstruationscykeln, vilket kan leda till en brunaktig flytning dagarna innan eller efter din vanliga menstruation.

Odiagnostiserad graviditet

Odiagnostiserad-graviditet

Det är inte ovanligt för en kvinna som inte är medveten om att hon är gravid att få beskedet under ett läkarbesök för att reda ut orsaken till oförklarlig blödning.

Under graviditetens första veckor kan oförklarlig blödning inträffa när embryot implanteras i livmodern. Det är dock viktigt att uppsöka en läkare eftersom denna blödning även kan vara ett tecken på missfall.

När ska genombrottsblödning anses vara en nödsituation?

Om blödningarna mellan menstruationen är rikliga eller rikligare än din normala menstruation eller om de har en intensivt röd, svart eller brun färg och kommer tillsammans med symtom såsom svettningar, yrsel, arytmi eller buksmärtor, ska du omedelbart söka sjukvård.

Om du förlorar mycket blod men inte mer än du normalt gör under din menstruation kan det indikera närvaron av myom. Hur som helst diagnostiseras närvaron av avsevärda mängder blod mellan menstruationer bäst genom en ordentlig medicinsk undersökning för att fastställa om källan är livmoderhalsen, livmodern eller vaginan.

Vad innebär det när blödningar inträffar efter klimakteriet?

Kvinna i klimakteriet

Upphörandet av kvinnans menstruationsperioder är signalen på att hon har nått klimakteriet. Efter en period utan regelbundna blödningar kan dock vissa kvinnor märka av stänkblödningar eller närvaron av större mängder blod, vilket kan vara ett varningstecken.

Denna ovanliga typ av blödning kan orsakas av myom eller polyper, men i de flesta fall är det ett tidigt symtom för en precancerös lesion eller till och med cancer.

Vilka tester borde utföras?

Ett av de vanligaste testen för gynekologiska abnormiteter är cellprovet. Resultaten används för att bedöma huruvida blödningarna kommer från livmodern och om det finns cancerceller i livmoderhalsen.

Ett ultraljud är ett mycket känsligt, diagnostiskt test som kan upptäcka potentiella förändringar i livmoder och äggstockar.

Om dessa inte räcker för att undanröja tvivel är den sista utvägen vanligtvis hysteroskopi, som involverar att föra in en liten kamera i livmodern genom vaginan för att studera den i detalj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.