Att klämma finnar: Varför du aldrig ska göra det

Många gillar att klämma sina jobbiga finnar. Att klämma dem kan dock leda till livslånga problem. Dessa kan undvikas genom att man är försiktig med vad man äter och vilka produkter man använder i ansiktet.
Att klämma finnar: Varför du aldrig ska göra det

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Hur många gånger har din mamma eller partner skällt på dig när de kommit på dig med att klämma finnar? Och det spelade förmodligen ingen roll; du ville fortfarande göra det.

Att klämma finnar kan leda till livslånga problem

Finnar är svåra att ignorera. De är fula, gör ont och många upplever något fascinerande med att klämma dem.

Men är det verkligen så dåligt att klämma dem?

Svaret är ja.

Det har bevisats att det är en dålig idé att klämma finnar. Även hudläkare varnar för att det är kontraproduktivt. De säger att det leder till många fler problem än deras jobbiga närvaro gör.

Finnar stannar kvar på huden i några dagar, medan konsekvenserna av att använda våld på dem kan vara i en hel livstid.

Är du villig att riskera det? Om svaret är ja så uppmuntrar vi dig att läsa vidare om vad som verkligen försiggår. Först ska vi gräva djupare i vad finnar är och varför de dyker upp. Sedan ska vi prata om de två huvudsakliga anledningarna till varför du inte bör klämma dem.

Vad är finnar och varför dyker de upp?

Varför får man finnar?

Vi tenderar att associera finnar med ungdom, men de flesta vet inte varför de faktiskt dyker upp. Som vanligt kan ursprunget hittas i kroppens egna system.

Vi ansamlar fler gifter än kroppen kan hantera genom mat, dryck, luft och hormonförändringar.

Ett varningstecken vår kropp ger är uppkomsten av finnar.

Överväg att ändra några av dina vanor om du ofta får utbrott. På så sätt kommer du inte ens ha några finnar att klämma!

När det gäller mat är det rekommenderat att vara försiktig och minska konsumtionen av:

  • Mättade fetter
  • Friterad mat
  • Tillsatta sötningsmedel
  • Vitt socker

Dessa livsmedel är väldigt svåra att smälta, och de skadliga beståndsdelarna stannar kvar i kroppen. I ett försök att bli av med dem kan man säga att kroppen gör om dem till finnar.

Samma sak sker med alkoholhaltiga drycker och kolsyrade drycker.

Samtidigt måste du även vara försiktig med vilket smink du använder och hur ofta du använder det. Sminkindustrin arbetar på att förbättra sina produkter för att göra dem bättre för huden. De har dock inte kommit hela vägen ännu, och produkterna som kommit nära är inte tillgängliga för alla.

Det är därför du bör låta din hud vila åtminstone några gånger per vecka, och noggrant läsa vilka ingredienser som finns i produkterna du använder.

Det är också bra att applicera naturliga kurer för att reparera och återfukta huden.

Nu ska vi ta en titt på de två huvudsakliga problemen med att klämma finnar.

Varför du inte bör klämma finnar

Varför du inte bör klämma finnar

1. Du kan få en infektion

Eftersom du antagligen har tagit bort minst en finne i ditt liv vet du förmodligen att det lämnar ett litet sår efter sig.

Normalt sett uppmärksammar vi det inte särskilt mycket (den jobbiga finnen är ju trots allt borta), men det fungerar precis som vilket annat sår som helst. Det betyder att du löper risken att få en infektion.

En infektion kan behandlas med antibiotika, vilket läker komplikationen men skadar din allmänna hälsa. Med andra ord fördubblas skadan.

2. Ditt ansikte kan få ärr

Det finns faktiskt ännu fler bieffekter. Har du någonsin sett människor vars ansikten är täckta med ärr? I de flesta fall är dessa resultatet av att de klämt finnar.

Vissa har väldigt känslig hy. När de bestämmer sig för att klämma finnar resulterar det i märken som är omöjliga att bli av med. Många väljer att täcka dem med smink, men det är inte rekommenderat, eftersom det kan leda till ännu mer akne.

Lämna finnarna ifred

I slutänden är det bäst att bara låta dem försvinna på egen hand.

Om de konstant dyker upp ska du dock prata med en läkare. Specialister kan skriva ut salvor och krämer som behandlar området och hindrar dem från att komma tillbaka.

Hur som helst är det bra att tvätta ansiktet med naturliga rengörare och exfolianter, samt att applicera toners och återfuktare.

Förebyggande är alltid det bästa alternativet.

Generellt är det många som alltid känner sig frestade att klämma finnar, men tänk på vad du precis har läst innan du gör det. Ingen vill ha ett ärrat ansikte eller antibiotika i blodet i onödan.

Är du redo att anta utmaningen?

Huvudbild från wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.