Vilka är fördelarna med en motionscykel?

Träning är nyckeln till din hälsa och en motionscykel kan hjälpa dig med detta. Det bästa är att du kan stärka dina leder med minimal skaderisk.
Vilka är fördelarna med en motionscykel?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 09 november, 2023

Om du har bestämt dig för att det är dags att börja träna lite rekommenderar vi att du tar en titt på fördelarna med en motionscykel. Du kan använda en i bekvämligheten av ditt eget hem och även gå till gymmet för att använda detta träningsredskap.

Den här typen av cykel fungerar som en simulator, eftersom den återger beteendet hos en klassisk cykel, men utan att behöva röra på sig. I allmänhet tjänar det till att stärka benen, bränna kalorier, gå ner i vikt, förbättra det kardiovaskulära systemet och hålla formen.

8 fördelar med en motionscykel för din kropp

Helst bör du börja träna 20 minuter på en motionscykel, mellan 3 och 6 gånger i veckan. Öka gradvis med 5 minuter tills du når den idealiska tiden på 40 minuter.

Om du tränar en timme på den här maskinen kan du bränna cirka 500 kalorier. Detta är en övertygande anledning att fördelarna med en motionscykel.

1. Flexibilitet

Den stationära cykeln har förmågan att du kan anpassa den till dina fysiska egenskaper. Om du är nybörjare kommer du att upptäcka att det finns enkla rutiner som du kan börja med.

Om din konditionsnivå tvärtom är högre kan du också anpassa den efter din kropps högre krav; det är ett mycket säkert alternativ.

Fördelar med en motionscykel.
Den stora fördelen med det här träningsredkapet är att det gör att du kan träna hemma, vilket ger komfort.

2. Fördelarna med en motionscykel är att det ger dig positiv energi

Regelbundenhet i denna träning kommer att ge dig stort självförtroende. Det hjälper dig att påskynda din ämnesomsättning och genom detta frisätta hormoner som endorfiner och serotonin.

3. Bekvämlighet

Om du är för upptagen eller inte lyckas hitta motivationen till att gå på gymmet är detta en bra orsak till att skaffa en motionscykel som du kan använda hemma. På denna kan du göra din träningsrutin medan du tittar på en serie eller lyssnar på din favoritmusik.

4. Åldern spelar ingen roll

Ålder är ingen begränsning för träning på en motionscykel eftersom det finns rutiner som passar alla åldrar. Det viktigaste är att identifiera din kropps träningsnivå och anpassa maskinen efter den.

Faktum är att det finns studier som också visar att denna typ av träning rekommenderas för äldre kvinnor. Det kan både förbättra stabilitet och balans i kroppen och på så vis minska risken förfall.

5. Mindre risk för obehag

Kroppen får större motstånd och styrka när man tränar på en motionscykel. En stillasittande rutin har negativa konsekvenser, som muskelkramper och ländryggssmärta. Du kommer att märka hur regelbunden träning minskar obehag och risken för skador.

6. Viktminskning

Motionscykeln hjälper dig att bränna kalorier och gå ner i vikt. Du tonar din kropp och stärker dina muskler i underkroppen.

När du tränar 60 minuter på cykeln förbränner du upp till 500 kalorier. Kom ihåg att en bra kost är den perfekta följeslagaren för att främja denna fördel.

7. Ett starkt hjärta

Bland fördelarna med en motionscykel är förmågan att du ökar din kardiovaskulära kapacitet. Målet är att stärka hjärtat samtidigt som man upprätthåller ett balanserat blodtryck. Det bästa är att den här cykeln minskar dina chanser att få en stroke.

8. Ledstyrka

Den ständiga upprepningen av trampandet främjar sträckning av brosket, vilket är de fasta men flexibla vävnaderna som täcker benändarna. Med tiden gör en sådan sträckning att dina leder får större styrka och skydd och håller sig friska.

Läkare kan även rekommendera cykeltrampning på en stationär cykel till postoperativa patienter. Till exempel efter en höftoperation.

Tänk på vikten av att sitta med korrekt hållning på motionscykeln. Underlåtenhet att göra det gör att du inte får dessa fördelar för lederna.

En knä stukning.
Personer med knäskador som är i återhämtningsfasen kan använda en motionscykel för rehabilitering.

Välj rätt för att få ut fördelarna med en motionscykel

Bland det stora utbudet av modeller och former av denna typ av cykel är det två som sticker ut. Det finns den liggande varianten, som för kroppen närmare marken; sätet sluter om nedre delen av ryggen och pedalerna är längre fram. Man trampar i relativt öppna cirklar på denna motionscykel.

Ett annat alternativ är den upprättstående cykeln. Det är det mest använda, och med denna kan du anpassa sitsen till den höjd du vill ha.

Du bör också ta hänsyn till användningsfrekvensen. Om du planerar att göra enbart grundläggande träning kommer en enkel modell att räcka gott. Men vill du gå lite längre med dina rutiner på motionscykeln, välj en komplett, som innehåller digitala program.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carmichael, C., & Burke, E. (2006). BICICLETA. Salud y ejercicio (Vol. 1). Editorial Paidotribo. https://books.google.com/books?hl=es&lr=&id=v4wfwZJzE30C&oi=fnd&pg=PA1&dq=Burke+E,+Carmichael+C.+Bicicleta,+salud+y+ejercicio.+Tercera+edici%C3%B3n.+Espa%C3%B1a:+Editorial+Paidotribo%3B+2004.&ots=rMvyNPKGpt&sig=hYidu33dwNmFH7GvwgU_HAW1dME
  • Lee, C. W., & Cho, G. H. (2014). Effect of stationary cycle exercise on gait and balance of elderly women. Journal of physical therapy science26(3), 431-433. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/26/3/26_jpts-2013-403/_article/-char/ja/
  • Poveda Suárez, N. E. (2016). Bicicleta estática ergonómica para aplicación de la actividad deportiva en el gimnasio de la Escuela Superior Politécnica del Chimborazo (Master’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2016.). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/3163
  • Spencer-Gardner, L., Eischen, J. J., Levy, B. A., Sierra, R. J., Engasser, W. M., & Krych, A. J. (2014). A comprehensive five-phase rehabilitation programme after hip arthroscopy for femoroacetabular impingement. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy22, 848-859. https://link.springer.com/article/10.1007/s00167-013-2664-z

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.