Vilka är fördelarna med en motionscykel?
Om du har bestämt dig för att det är dags att börja träna lite rekommenderar vi att du tar en titt på fördelarna med en motionscykel. Du kan använda en i bekvämligheten av ditt eget hem och även gå till gymmet för att använda detta träningsredskap.
Den här typen av cykel fungerar som en simulator, eftersom den återger beteendet hos en klassisk cykel, men utan att behöva röra på sig. I allmänhet tjänar det till att stärka benen, bränna kalorier, gå ner i vikt, förbättra det kardiovaskulära systemet och hålla formen.
8 fördelar med en motionscykel för din kropp
Helst bör du börja träna 20 minuter på en motionscykel, mellan 3 och 6 gånger i veckan. Öka gradvis med 5 minuter tills du når den idealiska tiden på 40 minuter.
Om du tränar en timme på den här maskinen kan du bränna cirka 500 kalorier. Detta är en övertygande anledning att fördelarna med en motionscykel.
1. Flexibilitet
Den stationära cykeln har förmågan att du kan anpassa den till dina fysiska egenskaper. Om du är nybörjare kommer du att upptäcka att det finns enkla rutiner som du kan börja med.
Om din konditionsnivå tvärtom är högre kan du också anpassa den efter din kropps hägre krav; det är ett mycket säkert alternativ.
2. Fördelarna med en motionscykel är att det ger dig positiv energi
Regelbundenhet i denna träning kommer att ge dig stort självförtroende. Det hjälper dig att påskynda din ämnesomsättning och genom detta frisätta hormoner som endorfiner och serotonin.
3. Bekvämlighet
Om du är för upptagen eller inte lyckas hitta motivationen till att gå på gymmet är detta en bra orsak till att skaffa en motionscykel som du kan använda hemma. På denna kan du göra din träningsrutin medan du tittar på en serie eller lyssnar på din favoritmusik.
4. Obegränsad ålder
Ålder är ingen begränsning för träning på en motionscykel eftersom det finns rutiner som passar alla åldrar. Det viktigaste är att identifiera din kropps träningsnivå och anpassa maskinen efter den.
5. Mindre risk för obehag
Kroppen får större motstånd och styrka när man tränar på en motionscykel. En stillasittande rutin har negativa konsekvenser, som muskelkramper och ländryggssmärta. Du kommer att märka hur regelbunden träning minskar obehag och risken för skador.
6. Viktminskning
Motionscykeln hjälper dig att bränna kalorier och gå ner i vikt. Du tonar din kropp och stärker dina muskler i underkroppen.
När du tränar 60 minuter på cykeln förbränner du upp till 500 kalorier. Kom ihåg att en bra kost är den perfekta följeslagaren för att främja denna fördel.
7. Ett starkt hjärta
Bland fördelarna med en motionscykel är förmågan att du ökar din kardiovaskulära kapacitet. Målet är att stärka hjärtat samtidigt som man upprätthåller ett balanserat blodtryck. Det bästa är att den här cykeln minskar dina chanser att få en stroke.
8. Ledstyrka
Den ständiga upprepningen av trampandet främjar sträckning av brosket, vilket är de fasta men flexibla vävnaderna som täcker benändarna. Med tiden gör en sådan sträckning att dina leder får större styrka och skydd och håller sig friska.
Tänk på vikten av att sitta med korrekt hållning på motionscykeln. Underlåtenhet att göra det gör att du inte får dessa fördelar för lederna.
Välj rätt för att få ut fördelarna med en motionscykel
Bland det stora utbudet av modeller och former av denna typ av cykel är det två som sticker ut. Det finns den liggande varianten, som för kroppen närmare marken; sätet sluter om nedre delen av ryggen och pedalerna är längre fram. Man trampar i relativt öppna cirklar på denna motionscykel.
Ett annat alternativ är den upprättstående cykeln. Det är det mest använda, och med denna kan du anpassa sitsen till den höjd du vill ha.
Du bör också ta hänsyn till användningsfrekvensen. Om du planerar att göra enbart grundläggande träning kommer en enkel modell att räcka gott. Men vill du gå lite längre med dina rutiner på motionscykeln, välj en komplett, som innehåller digitala program.
Detta kanske intresserar digSamtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Burke E, Carmichael C. Bicicleta, salud y ejercicio. Tercera edición. España: Editorial Paidotribo; 2004.
- Ríos M. Análisis, desarrollo y evaluación de un plan de entrenamiento sobre bicicletas estáticas “E.S.B.E”. Universidad Nacional de La Plata: Argentina; 2013.
- Chahud, Giancarlo Roma. “Lumbago, una mirada ergonómica.” Ergonomía, Investigación y Desarrollo 3.3 (2021): 153-172.
- Poveda N. Bicicleta estática ergonómica para la aplicación de la actividad deportiva en el gimnasio de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Universidad Nacional de Chimborazo: Ecuador; 2016.